Què us ha agradat més d’Espores en 2018?
Resumir el millor de l’any de la Revista Espores és realment difícil, ja que són més de 100 articles publicats i moltíssimes persones col·laboradores que, amb els seus articles i sobretot amb la passió per divulgar, ho han fet possible. Per això, segurament, ens ha costat quasi un mes decidir-nos a fer aquest recopilatori del més destacat de 2018. Finalment, ací us oferim els 'best 10' de la Revista Espores!
10 plantes fàcils de sembrar en primavera
Si vols que el teu jardí lluïsca bonic i ple de flors en les pròximes estacions, és un bon moment per a conrear noves espècies en la teua balconada o jardí. Així que si no disposes de molt de temps o espai per a fer llavorers, Guía de Jardín et facilita el treball amb aquesta especial selecció de plantes que pots sembrar directament en l’exterior, a terra, i que a més no requereixen de moltes cures.
Com fer un herbari (vídeo)
Aprén a secar i premsar plantes, ja siga per identificar i conservar les espècies vegetals que formen part del vostre entorn com per a guardar-les com a record o, fins i tot, per a fer alguna composició artística. Un vídeo en col·laboració amb Xuso Riera, conservador de l’herbari del Botànic de la Universitat de València.
Plantes Tintòries, la natura i el color en l’art de tenyir
La historiadora especialista en plantes tintòries, Mª Julia Martínez, ens convida a descobrir els tints naturals que podem trobar en el món vegetal. Plantes que creixen sobretot al llarg del mediterrani, amb les quals es va introduir per primera vegada el color en la vestimenta antiga i amb les quals vam poder iniciar-nos en el meravellós art de tenyir, gràcies a un curs impartit per la investigadora al Jardí Botànic de la Universitat de València.
Verbena, la planta que donà nom a la festa de Sant Joan
Segona entrega de les plantes màgiques de Sant Joan, amb la Verbena officinalis com a protagonista. A aquesta herba se li atribueixen moltíssimes propietats, però a més, amaga un secret que la fa encara més especial. Plantes, amor i llegendes, ens ho conta Daniel Climent.
L’olivera (quasi) mil·lenària de Xàbia
La coneguda olivera mil·lenària de Xàbia va ser plantada, segons la majoria de càlculs, cap a l’any 1023. Testimoni del pas del temps, aquest imponent exemplar arbori, ubicat a la vall del Montgó, s’ha convertit en un destacable recurs paisatgístic i un punt de referència per a rutes excursionistes i ciclistes. Ens ho conta Nicolau Vives.
Com diferenciar roures i carrasques (vídeo)
Si parem atenció on cal, no se’ns farà gens difícil diferenciar alguns dels quercus més comuns en terres valencianes. Eva Pastor, responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic, ens conta en què ens hem de fixar per diferenciar el coscoll (coscoja, en castellà), la carrasca (carrasca), la surera (alcornoque), el roure valencià (quejigo) i… un de regal.
Botànica inclusiva: quan l’Albufera es vesteix de blanc
La nostra bloguer Mª José Aguilar ens convida a visitar en febrer aquest Parc Natural valencià. I per què ara? Per gaudir dels seus camps d’arròs coberts d’aigua però també d’una xicoteta flor blanca coneguda com ranuncle d’aigua. Un paisatge excepcional i també accesible que ens farà reflexionar sobre la importància dels aiguamolls a les nostres vides.
Art als Moros!
Un interessant projecte a la Marjal dels Moros vol relacionar l’art, l’educació ambiental, i l’empobriment del nostre entorn natural. Descobreix què ha afectat tant a la Marjal i com fer-ho visible a través de l’alumnat d’un curs molt complet en el que estudiar un problema local i mostrar-lo a través de les arts plàstiques. Ens ho conta José Aparici tot en aquest article que tindrà una segona part.
10 preguntes verdes a… Carles Chiner
El passat 18 de maig Gener deixà anar les seues lletres i melodies enmig de la nit on un Botànic s’obria desesperat a la primavera. Oh Germanes!, el seu últim treball que està en marxa des de 2016, està dedicat a les dones que formen part de les seues vides, i també a dones de la cultura popular i literària. Les plantes decoraren aquest homenatge, i de plantes parlem ara també amb el seu cantant i impulsor de l’aventura, de fòbies i filies, de records, dels tocs i matisos de verd que envolten el seu dia a dia.
Plantes contades
Si hi ha alguna cosa millor que contar un conte, fullejar il·lustracions, descobrir textures, colors, frases màgiques i personatges encantadors, submergir-se en l’encant dels llibres infantils que, per desgràcia, perden alguns llibres quan migren a la secció de literatura per adults, és que estos contes tracten sobre plantes. A la Revista Espores sabem que sou addictes a la natura i a tot el que té a veure amb ella, per això us anem a preparar una selecció dels llibres il·lustrats que ens sedueixen des de les prestatgeries. I sí, també sabem que no podrem classificar-los com infantils, perquè els comprareu per als més menuts de casa i acabareu gaudint-los tots per igual. Eva Pastor enceta la sèrie ‘Plantes contades’.
Esperem que us hagen agradat aquests i altres articles publicats. Són fruit del treball de moltes persones que col·laboren per fer possible Espores. A totes elles, gràcies. A vosaltres, per llegir-nos, gràcies també. Per moltes més lectures botàniques!