Jardins

4 maig 2013

Jardí Botànic de Nairobi, des del cor d’Àfrica

La capital de Kenya alberga un dels tresors vegetals més imponents del continent, un jardí botànic que compta amb la major col·lecció del món de plantes africanes. Tot i la gran quantitat de turistes que visiten aquestes terres, ha estat precisament el rendiment econòmic el que ha fet prendre consciència als seus habitants de la seua necessitat de conservació.  

La ciutat de Nairobi representa un dels mosaics culturals més importants del continent negre. La capital kenyana és la més poblada de la part oriental d’Àfrica, amb una població urbana d’entre tres i quatre milions d’habitants, la qual cosa la converteix, segons el seu cens, en la quarta ciutat més poblada d’Àfrica. No obstant açò, malgrat aquesta descripció urbana i cosmopolita, Nairobi és coneguda popularment com la “Ciutat Verda en el Sol” i és que la capital de Kenya és, sens dubte, un dels llocs en el que a turisme en naturalesa es refereix, més importants del món.

Nairobi també porta el títol de “capital del safari” i té molts hotels destinats a atendre al turistes atrets per aquestes excursions. Evidentment, es tracta d’un turisme occidental i vinculat a l’època en la Kenya era una colònia anglesa. No obstant açò, és el que ha permès que a Nairobi i en tot el país, el medi ambient i la naturalesa siguen cuidats de forma molt conscienciosa. Per a ells, la seua biodiversitat s’ha convertit en emblema de la seua cultura però també en una font considerable d’ingressos.

 

NAIROBI3

nairobi_general

La sabana tropical representa més del 60% de l’escassa vegetació de Kenya. El Parc Nacional de Nairobi, espai protegit que compta amb aquest tipus de vegetació salvatge, és la millor prova d’açò

 

Dins dels espais verds més importants de Nairobi hem de destacar dos: el Parc Nacional i el Jardí Botànic, integrat dins del Museu Nacional. Sobre el primer, el Nairobi National Park, es tracta d’un gran espai obert que limita amb la capital, molt pocs quilòmetres al sud ,i que és l’únic reservat per a evitar la caça. En aquest gran parc, de més de 110 quilòmetres quadrats, els guepards, les girafes o els lleons campen a pler sota un cel sortejat per centenars d’aus entre les quals es comptabilitzen més de 400 espècies, moltes d’elles autòctones i altres originàries de les Illes Britàniques. La vegetació és bàsicament de sabana tropical, planes de pastures descobertes i arbustos d’acàcia dispersos. El parc també té un riu permanent amb un bosc fluvial. 

 

nairobi_national_museum

nairobi_leones

Nairobi1

L’altre gran atractiu verd és el Jardí Botànic de Nairobi. Situat dins de les dependències del Museu Nacional de Kenya, es tracta d’un Jardí Botànic relativament jove. Durant la Commonwealth Britànica la majoria d’espais institucionals en aqueixa part del continent africà es van instal·lar a Kenya. No serà fins anys després, amb la independència de Gran Bretanya, quan molts països es plantegen crear els seus propis botànics independents.

 

NAIROBI1

NAIROBI2

L’acàcia és una de les plantes que més presència tenen en aquesta part d’Àfrica i forma part dels seus paisatges més típics


En el cas de Kenya, en 1995 un equip de consultors del Kew Garden juntament amb botànics de l’herbari d’Àfrica de l’Est (a Uganda) i del personal de el Museu Nacional de Nairobi, van designar l’actual emplaçament del Jardí Botànic a solament 1.5 quilòmetres del centre de la ciutat de Nairobi. El Jardí Botànic comparteix espai amb un Herpetari, un Aquari i un Zoològic, i aprofita el vessant d’un pujol per a delimitar el seu territori.

 

Kenya.-Nairobi-National-Museum.-Seeds-being-prepared-for-germination---Kevin-Rushby

snake-park

 

Constituït amb plantejaments relativament nous, aquest Botànic té com a objectiu principal la divulgació i l’educació, servint com a espai d’oci per a la població local però sense oblidar, per descomptat, la seua labor conservacionista. Potser per açò, una de les activitats centrals d’aquest Jardí Botànic africà és difondre la taxonomia pròpia de les espècies endèmiques, com una labor fonamental per a la regeneració i recuperació d’àrees afectades per l’activitat econòmica i d’explotació del medi ambient, a la qual l’home ha sotmès a aquesta zona del planeta a la recerca dels seus sumptuosos recursos naturals. 

 

nairobi_aloe

L´àloe daurat, una espècie típica d’aquestes zones del planeta i d’elevat valor, sobretot pel seu ús medicinal


 nairobi_Crasulceasafricanas

Crasulàcies africanes

nairobi_dendrosenecio_keniensis

Dendrosenecio keniensis

Si parlem en xifres, el Jardí Botànic de Nairobi alberga disset parcs temàtics, destacant especialment la seua col·lecció d’orquídies, de plantes suculentes i la de plantes enfiladisses. En total, unes sis-centes espècies de plantes locals i un cent d’espècies exòtiques. També poden veure’s alguns tipus de crasulàcies, dintre de les quals hi ha cactàcies, fins i tot plantes aquàtiques poden observar-se en el breu estany que està disposat al peu d’un promontori rocós d’aspecte generós. També destaquen els àloes, de summa importància econòmica i sanitària en la zona.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend