Jardins

6 set. 2014

L’home del cabell sempre blanc

El naturalista David Attenborough és el protagonista hui d’Espores. Volem donar-li les gràcies, que ben merescudes les té, per viure divulgant.

A pesar de la confusió originada a les xarxes social, el naturalista David Attenborough, eixe home de qui no recordem que mai haja tingut el monyo d’un color diferent al blanc i que sempre apareix en els seus documentals gitat al terra vora algun animal o planta exòtics, continua dedicant la seua vida a parlar sobre la natura.

 

David

Imatge de www.standard.co.uk

 

Més personal
David Attenborough va haver de lamentar fa uns pocs dies la mort del seu germà, l’actor Richard Attenborough, l’ancià que apareix a Jurassic Park, fet que va provocar la confusió a les xarxes socials. David va nàixer fa 88 anys a Londres en el si d’una família d’actors i actrius però ell va decidir estudiar Ciències Naturals a la Universitat de Cambridge i poder lligar així la passió de la seua família amb la seua pròpia, la natura, dedicant tota una vida a la divulgació.

 

Al museu

Imatge de www.flickr.com/photos/nottinghamtrentuni/

Acabada la carrera universitària i després de dos anys d’estància en la Marina Reial (Royal Navy), David va començar la seua carrera en televisió l’any 1954 quan no hi havia televisió en color i el seu monyo, a pesar de no ser-ho, es veia igualment blanc. Fins els anys 50 no hi havia moltes possibilitats de gaudir dels animals salvatges fora dels zoològics o de col•leccions particulars però David va proposar una idea innovadora i molt més respectuosa amb el animals salvatges, anar a gravar-los al lloc on vivien.

Així va nàixer Zoo Quest! Aquesta sèrie amb capítols de poc més de 30 minuts va començar a emetre a la BBC el 5 d’octubre de 1956. En la primera emissió David filmava un dragó de Komodo entre altres animals i llocs exòtics que aplegaven per primera vegada a les cases britàniques. El zoològic de Londres va ser una peça clau entre Attenborough i la BBC posat que el seu conservador, Jack Lester, acompanyava el naturalista en les expedicions i s’encarregava de capturar els animals.

 

Zoo quest

Imatge de www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2009/01_january/30/archive.shtml

Un 8 de maig, un David Attenborough de 8 anys va rebre la seua primera mascota com a regal de natalici, una salamandra. Qui sap si açò va marcar el seu futur? El que és ben cert és que la trajectòria d’aquell menut estava més que definida. Penseu bé els regals que feu als vostres fills… Des de la seua arriba a la BBC ens ha permès gaudir de documentals espectaculars i deliciosament narrats.

Més professional
La feina de David no queda únicament davant la càmera sinó que també ha exercit com escriptor i com productor, tasques per les quals ha rebut nombrosos premis i reconeixements. En 1984 s’estrena Living Planet, un recorregut apassionant des del tròpic fins els pols pels ecosistemes més representatius i pel qual va ser nominat als Emmy, guardó a què també va optar amb The Private Live of Plants, un documental que ens regala imatges que ens fan gaudir del moviment de les plantes i de l’obertura i tancament de les flors.

 

Premi

Imatge de http://www.bafta.org/television/awards/tv-awards-in-2009-winners-part-one,468,GAL.html

 

Els 90 destaquen per la sèrie documental titulada Trials of Life sobre la reproducció i la vida de diferents espècies des que naixen fins que esdevenen individus adults que al seu torn es reprodueixen i comencen el cicle. Va ser en aquesta època quan va escriure també els llibres Un dragón para el zoo y El Planeta Viviente, però el llibre que us recomanem, posat que setembre és el mes de tornar a les classes, és Las grandes preguntas de los niños y las sencillas respuestas de los grandes expertos amb el qual comprendre un poc millor el món que ens envolta. En aquest llibre participen moltes personalitat que responen a preguntes comunes però importants.

 

El nou segle va desafiar el nostre protagonista qui es va dedicar a buscar proves, entre el científics i la natura, que el nostre món està en perill amb State of the Planet. Amb Wildlife Specials va escodrinyar amb profunditat la vida d’espècies concretes com els lleopards, els cocodrils, els llops… Sengles produccions el feren guanyar el BAFTA.

  

Àguila

 Imatge de www.huffingtonpost.co.uk

 

Infatigablement, el naturalista està filmant des de maig d’aquest any un documental a Borneo sobre els processos evolutius que han fet que animals tan distints con les aus i els insectes hagen aconseguit una habilitat comuna, el vol. Esperarem per escoltar les seues explicacions sobre aquesta convergència evolutiva.

 

Tot un llegat
No té massa sentit fer un llistat del tots els documentals que David Attenboroug ha protagonitzat però si una cosa podem aprendre de la seua vida, sense haver vist cap de les seues produccions, és la perseverança. Una salamandra d’aniversari a temps pot ser part del pla de salvació del planeta, al menys si crea naturalistes tan convençuts.

 

David Attenborough promocionant la campanya del Jardí Botànic de Londres “The Breathing Planet”

Viatjar per tot el món filmant animals exòtics va marcar els inicis de la seua carrera. Hui dia, amb 88 anys ens regala aquestes imatges obtingudes al Jardí Botànic de Londres, on pot aplegar amb el metro de la ciutat. La natura sempre regala bons actors, escenaris de somni i plans perfectes sense necessitat d’anar massa lluny, però les històries milloren quan ens les conten bé. Gràcies David!

 

Imatge de capçalera de environmentaleducationuk.wordpress.com/about

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend