Jardins

28 maig 2013

L’arbre i la ciutat

Darrere dels protagonistes verds del nostre entorn urbà, els qui tant valor donen als carrers, els parcs i jardins, hi ha nombrosos professionals treballant en la seua conservació i manteniment. La seua cita anual és ara a Madrid.

 

Sota el lema L’arbre i la ciutat, millor coneixement, millor futur l’Associació Espanyola d’Arboricultura (AEA) inaugurem avui en el Real Jardí Botànic de Madrid el nostre XV congrés nacional d’arboricultura. Una cita anual que fins al 2 de juny suposa per a nosaltres una trobada amb socis, tècnics, professionals, empreses del sector i interessats en els arbres per a descobrir nous treballs, actualitzar coneixements i tècniques d’arboricultura, escoltar als experts, i també per a reflexionar sobre una temàtica concreta, que enguany se centra sobretot en l’avanç del coneixement de l’arbrat urbà.

 

CONGRESOAEA1

Sempre organitzem els nostres congressos per a seguir amb la nostra fi de promoure el coneixement de l’arbre i les seues relacions amb el medi, tant rural com a urbà, i per a aconseguir la plena preservació de l’arbrat i dels seus diversos hàbitats naturals, que repercutiran en la qualitat de vida dels ciutadans. Tindrem el nostre habitual Campionat Nacional de Grimpa, i enguany, a més, ho complementem amb una exposició fotogràfica dels finalistes del nostre VI Concurs Fotogràfic “L’arbre, obra d’art de la natura”.

El programa d’activitats
Enguany la conferència inaugural està dedicada a la “Dendrocultura i naturalizació urbana” i la impartirà Martí Boada, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), qui treballa en canvi ambiental global, biodiversitat urbana i forestal, i també en comunicació. A més és membre del Comitè Español del PNUMA (Programa de les Nacions Unides per al Medi ambient), de la Comissió de Comunicació i Educació de la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa) i del Fòrum Global 500 de les Nacions Unides.

 

CONGRESOAEA2

Però hi ha espai per a temes variats i interessants relacionats amb els arbres, com l’evolució de l’arbrat i com ha influït en el nostre urbanisme i el plantejament de les ciutats, també els arbres i l’habitabilitat, i dissenyant la ciutat arborada, tots al voltant de l’ítem principal del congrés, enfocat al nostre entorn urbà i la seua relació amb l’arbrat.

En l’àmbit de les plagues, es parlarà del control biològic en zones verdes urbanes, enemics naturals i maneig vegetal, però també del preocupant cas del morrut roig. Dues conferències mostraran visions oposades, doncs una tractarà sobre que el control del morrut roig és possible per l’experiència canària, i una altra estarà titulada La lluita contra el morrut roig, lliçons d’un fracàs. Ja en el plànol més social es tractarà l’al·lèrgia per pòl·lens d’arbres, i l’arboricultura en internet, la seua projecció i comunicació.

 

CONGRESOAEA3

A més tindrem els tallers pràctics, dedicats enguany a la “Aplicació de tècniques instrumentals per a arbrat”, a càrrec de Gerard Passola; “Nou protocol de poda en cinc passos”, impartit per Josep Selga; “Dibuixant els arbres. Aplicació pràctica de teories d’arbrat”, per Francis Hallé, que aprofitarà un recorregut per l’arbrat del Real Jardí Botànic per a explicar l’aplicació pràctica de les seues teories; i “Protocol en treballs d’arboricultura: seguretat, abalisament, legislació i pressupostos”, el responsable dels quals serà José Manuel Fernández.

Una associació amb història
L’AEA es funda al desembre de 1994 amb el propòsit d’erigir-se en la institució oficial protectora i promotora de les activitats arboricultores en territori nacional. I per a complir amb la nostra missió, fomentem des de la nostra creació la formació i divulgació científica i cultural en matèria arbòria i els seus àmbits d’actuació. Per açò, un dels nostres principals objectius és la transmissió dels coneixements de la biologia arbòria i de les tècniques de l’arboricultura, per a tots els segments d’edat i formació: des dels més xicotets fins als adults; des dels neòfits en el camp fins als més avançats especialistes.

 

CONGRESOAEA5

Així mateix, en l’AEA pretenem consolidar la imatge de la ciència de l’arboricultura i els seus afins com a activitats generadores de riquesa, desenvolupament i qualitat de vida. I, per tant, augmentar la vocació científica en la matèria i augmentar l’interès general de la ciutadania per ella.

Més informació:

congresoarboricultura.blogspot.com.es
www.facebook.com/aearboricultura
info@aearboricultura.com

Etiquetes
Ingeniero Técnico Agrícola. Técnico en Arboricultura.
botanic Equip botànic
Send this to a friend