Jardins

28 gen. 2013

Les senyals de la natura

Deia el famós erudit Andrés Laguna que les formes de les plantes no eren fruit de l’atzar sinó que eren senyals posats per Déu perquè els humans poguérem desxifrar-les. Aquesta era la visió de la farmàcia, la botànica i el món d’un home que va representar, com a pocs en el nostre país, l’esperit renaixentista.

 

Com si d’un joc es tractara, Déu havia donat a les plantes formes concretes que servirien a l’ésser humà per desxifrar-les i traure’ls tot el partit possible. Aquests senyals posats davant dels nostres ulls, de forma correctament interpretada, podrien aportar a la humanitat grans beneficis. Aquesta és la base de la Teoria dels senyals, també coneguda com la doctrina de les signatures, una creença entre mística i científica que té el seu origen en el principi dels temps i en les cultures i civilitzacions més primitives. 

Ja en l’antiguitat, molts metges i naturalistes van prendre en consideració aquesta teoria. Assimilar la forma de les plantes als seus possibles usos es va convertir en una de les bases de l’ensenyament i de l’establiment de mètodes curatius. És sabut, per exemple, que Galé i Plini el Vell van aplicar aquesta Teoria dels senyals assegurant que les variades plantes oferien propietats que s’ajustaven al seu aspectes extern amb l’òrgan a guarir. També creien en les relacions curatives dels òrgans d’animals i la seua correspondència en els humans, i així ho van manifestar en alguns dels seus escrits.

 

andres_laguna_pulmonaria_officinalis

Pulmonaria officinalis

Exemples que recolzen aquesta Teoria dels senyals s’expliquen per desenes. Per exemple, la Pulmonaria (Pulmonaria officinalis) és una planta de grans fulles  tacades de blanc que recorden l’aspecte dels nòduls tuberculosos d’un pulmó, motiu pel qual se li va atribuir la virtut de guarir les malalties pulmonars, com la tuberculosi. Avui dia se sap que aquesta planta posseeix propietats emol.lients i expectorants, molt útils contra les afeccions pulmonars, l’asma, la tos ferina i els catarros bronquials. Altres exemples serien l’Hepàtica (Hepatica nobilis) a la qual se li atribueixen propietats per al fetge, o la Vulneraria (Anthyllis vulneraria) que es va utilitzar profusament per a usos vulneraris, és a dir, per a la curació de ferides i úlceres.

 

andres_laguna_hepaticanobilis

Hepatica nobilis


andres_laguna_anthyllis_vulneraria_

Anthyllis vulneraria


Amb el tempa aquesta teoria ha quedat arrelada en les creences populars, qui no ha sentit, alguna vegada, que les nous amb la seua forma cerebral són bones per a la memòria?. I també es manifesten tant en la gastronomia i la medicina més tradicional com en la herboristeria. Però el vestigi més clar d’aquesta teoria està en el llenguatge. Existeixen moltes paraules l’origen de les quals”està perdut en la història però amb un significat molt clar. Per exemple la úvula o campaneta, que penja en el fons del paladar, és la forma diminutiva del llatí raïm o fruit de la vinya, la qual s’utilitzava deshidratada, com a pansa, per a curar la inflamació d’aquest apèndix, i també per a evitar la seua  irritació.  


Així, existeixen centenars d’espècies botàniques la morfologia de les quals es relaciona d’alguna manera amb les seues propietats terapèutiques. Moltes vegades, els noms populars o científics es corresponen amb aqueixa concordança. Molts es pregunten, llavors, que què va ser primer, si el nom de l’òrgan o el nom de la planta. També està el dubte de si la Teoria dels senyals és simplement una forma que els antics van trobar per a explicar el complicat món que els envoltava, i per a establir relacions més estretes entre l’home i la natura.

 

Andrés Laguna el primer traductor de Dioscórides
Durant l’època medieval la Teoria dels Senyals i els seus aspectes més místics van ser recolzats pel cristianisme, que els va incorporar a l’estudi teològic com una forma de corroborar que el coneixement del Creador (de Déu) es troba reflectit en l’obra de la natura. Un dels homes que més van recolzar aquesta teoria va ser Andrés Laguna, metge, farmacòleg i botànic espanyol i un dels científics i humanistes més destacats del seu temps.

Andrés Laguna va nàixer a Segòvia en 1499. Era fill d’un prestigiós metge jueu, la qual cosa li va permetre estar en contacte des de la seua joventut amb aquesta disciplina. No obstant açò, Laguna tenia altres inquietuds i per açò, durant els seus primers anys d’Universitat es va formar en Arts i Literatura a Salamanca. Després, va viatjar a París on va estudiar medicina i grec, doncs una de les seues principals obsessions va ser durant tota la seua vida traduir i comprendre l’obra de Dioscórides, autor de Materia Medica, l’obra mèdica més vegades reeditada i traduïda de la història i una font indispensable per a l’estudi de la medicina, de la botànica i de les creences populars. 

 andres_laguna_1
Va ser a París on Andrés Laguna va començar la traducció al castellà, un treball al que va afegir traduccions i addicions que doblen el text original. L’obra va eixir amb el títol de Annotationes in Dioscoridem Anazarbeum a Lió en 1554, encara que posteriorment es va fer una reedició amb nous comentaris que l’autor va completar durant la seua estada a Roma. La nova traducció es va imprimir a Anvers en 1555 sota el nom de Pedazio Dioscórides Anazarbeum. Aquesta nova obra, amb la qual volia completar la seua traducció sobre Dioscórides és un notable tractat de medicina especialitzat en verís, plantes, vins i minerals juntament amb un vocabulari de termes botànics en deu llengües que va preparar amb l’ajuda de Luis Núñez, metge de la reina de França, i del cèlebre farmacèutic Simón de Sousa. 

Per a realitzar tots dos treballs Laguna va comprovar en persona totes les prescripcions de Dioscórides i va afegir les seues pròpies observacions, opinions i experiències com a botànic i farmacòleg que havia experimentat amb herbes arreplegades en nombroses zones d’Europa i les costes mediterrànies. La seua traducció és clara i precisa, i els comentaris constitueixen una font de primer ordre, no solament per a la botànica mèdica de l’època, sinó per a altres activitats científiques i tècniques.

andres_laguna_traduccion

Extracte de la traducció de l’obra de Dioscórides elaborada per Andrés Laguna

 

Mèdic en la cort i pacifista en temps de guerra

Encara que es tracta d’una figura oblidada per molts, el paper d’Andrés Laguna en la medicina espanyola i en la Universitat és de notable importància. Al llarg de la seua vida, Laguna va ser un dels homes més llorejats del seu temps, la fama del qual com a metge va transcendir fronteres. El seu paper dins de la ciència, la medicina, la literatura i també de la política del seu temps és molt important.

 

En aquest sentit, va ser un dels catedràtics de medicina més importants de la Universitat d’Alcalá a la qual es va incorporar després de la seua arribada de París. No obstant açò, la seua estada com a professor va ser breu, ja que a causa de la seua fama va ser reclamat el rei Carlos I perquè assistira al part de l’emperadriu Isabel de Portugal. A pesar que durant el part la reina va morir, l’emperador, conscient de la vàlua de Laguna, el va associar al seu sèquit portant-lo amb la cort a la ciutat de Gant. 

 

andres_laguna_carloseisabel

Carlos I i Isabel de Portugal, por Tiziano

 

andres_laguna_pabloIII

 Pablo III


Amb la seua eixida d’Espanya, Andrés Laguna va començar un periple per tota Europa que li portaria a ser mèdic de Càmera de dos pontífexs diferents, Pablo III i Julio III. Va ser catedràtic de la Universitat de Bolonya i assistent personal de Felipe II, formant també part de la comitiva que va rebre a Isabel de Valois, reina d’Espanya. 

Home culte i fervent catòlic, un dels episodis més famosos de la seua vida es va produir en la ciutat alemanya de Colònia, que en aaquell moment estava sent estripada per la pesta i les passions religioses. Laguna va desenvolupar les seues activitats tant en el camp mèdic, combatent amb èxit una epidèmia de pesta, com en el polític, afrontant amb èxit la defensa del catolicisme enfront del naixent protestantisme.

 

andres_laguna_felipeII

andres_laguna_botanico_madrid

Gràcies a l’estreta relació que va mantenir amb el rei Felipe II fins a la seua mort, Andrés Laguna va impulsar la creació del primer Jardí Botànic d’Aranjuez, germen del Real Jardí Botànic de Madrid

 

Precedit per la seua fama, Laguna va accedir a la sol·licitud de la Universitat de Colònia de pronunciar públicament el discurs que tenia com a fi alçar els ànims de l’abatut poble. Era la nit del 22 de gener de 1543, i en la seua compareixença Laguna va exposar una nova idea de civilització europea oposada a la barbàrie, tenint com a armes principals la neutralitat religiosa i la secularització de l’ordre i de l’acció pública. Aquest discurs, titulat L’Europa que a si mateixa es turmenta es avançar al que alguns pensador anys després exposarien, com Montaigne, Descartes, Montesquieu o Voltaire i va contribuir a acréixer en gran mesura el prestigi i la reputació literària d’Andrés Laguna.

 

universidad_coloniaMorí a Guadalajara en 1559 amb un currículum del que pocs poden presumir: va traduir alguns dels tractats de medicina més importants del món, va escriure més de trenta obres relacionades amb la medicina i la botànica, va ser mèdic oficial de Carlos I i Felipe II, i de dos Papes, i a més va ser l’impulsor del Jardí Botànic d’Aranjuez, que amb el temps es convertiria en una de les institucions botàniques més importants del nostre país, El Real Jardí Botànic de Madrid.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend