Jardins

12 set. 2015

Amb fibra d’artista!

L’article de hui es podria resumir en una sola paraula: gràcies! I és que Espores, en nom del Jardí Botànic de la Universitat de València vol agrair la col·laboració dels artistes, dissenyadors i artesans que han cedit les seues estimades peces perquè formen part de l’exposició que ara es pot visitar al nostre Jardí.

Des del 26 de juny podem gaudir de l’exposició Fibres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure, una exposició procedent del Jardí Botànic de Barcelona però que en arribar a terres valencianes vam voler dotar d’un tarannà artístic i local.

 

https://www.youtube.com/watch?v= s-_ASv3JafQ

Vídeo disponible al canal Youtube del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

Ja hem parlat en Espores d’aquesta exposició i l’hem viscuda a través dels mitjans de comunicació. Hem après dels usos més tradicionals de les plantes i hem viatjat per la tradició carregats de cabassos i escombres i vestits amb espardenyes.

 

Des de la línia fins el volum passant pel pla
Aquests conceptes es materialitzen en les peces que componen la mostra: la corda, el teixit i el cabàs, una forma molt matemàtica d’enfocar un tema d’allò més etnobotànic i és que aquesta és l’estructura de la mostra, tal i com arribà des del Jardí Botànic de Barcelona.

 

agenda 1002

Fes clic per llegir l’article d’Espores dedicat a aquetsa exposició

 

Però com hem dit, el nostre Jardí ha afegit una secció, El Racó de l’Artista, en què, una selecció d’artistes valencians que usen les fibres vegetals han aportat les seues peces. Des dels tradicionals cap de bou d’espart fins catifes de sisal o espardenyes que s’han fusionat amb cangrejeres o mobles de menjador, complements de moda, centres de taula…

 

Els artistes

Des de Casinos i Dènia venen les creadores de Balikypopoy que treballen l’espart tal i com el seu avi els va ensenyar però aportant creativitat i deisseny actual. Fa més de 50 anys que Expormim fabrica mobiliari i en representació de la vessant més moderna i artesanal us presentem a Benedetta Tagliabue, una dissenyadora que ha omplit aquest espai amb uns seients que no deixen ningú indiferent. Com tampoc passen desapercebudes les peces de rotang i acer de Ximo Roca o el llum-niu de Flou Flou.

 

1

Esquerra: Balikypopoy. Dreta: Benedetta Tagliabue de Expormim. Centre superior: Ximo Roca. Centre inferior: Flou Flou

 

Des de Xelva venen les peces de Simone Simons, complements per a la llar que creen un espai personal, com ella mateixa els anomena, containers, és a dir, elements que poden contindre altres elements. També al servei d’una llar original i creativa treballa Vicente Calabuig amb la seua línia Enboga, mobles fets amb boga i palets. I què dir de les peces de Josep Albert, inspirades en la natura i que fan treballar la nostra imaginació. Fes una ullada a l’Estufa Freda i veuràs una mena de niu fibrós i gegant penjant del sostre!

 

2

 Esquerra: Simone Simons. Dreda superior: Vicente Calabuig. Dreta inferior: Josep Albert

 

Potser alguns de vosaltres coneixeu una tenda de gran portes de fusta que queda molt a prop de la Llotja de la Seda de la nostra ciutat. En SIMPLE defensen als objectes duradors, a aquells que ens acompanyen durant tant de temps que poden arribar a saber de nosaltres: des dels tradicionals cap de bou d’espart fins bosses de mà de sisal i molt més.

 

productos-artesanales-Simple-valencia

 FIBRAS-27

Espardenyes de Belen Bayarri i de RoyoHandmade

 

No seria possible passar per una mostra dedicada a les fibres vegetals sense veure les tradicionals espardenyes que en aquest cas, s’han reinventat en les mans de Belen Bayarri o de RoyoHandmade a qui els dediquem tota una paret per la qual grimpen originals espardenyes!

 

Encara hi ha més…

I amb la fi de portar la sostenibilitat al món de l’art, els marcs que Sanaserif Creatius ha trenat per emmarcar unes obres molt singulars. Des de Crevillent arriben les catifes de sisal dissenyades i elaborades per Naturtex i que omplin l’Estufa Freda donat la calidesa pròpia de la llar. Però sabies que a la web de l’empresa pots dissenyar la teua pròpia catifa? Sí, totalment personalitzada: mesura, colors, textura… Entra i crea.

 

3

Sanaserif Creatius

 

Amb un missatge molt semblant tanquem l’exposició Fibres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure ja que hem volgut oferir un espai per a deixar volar la imaginació i poder crear amb els menuts de la família mascotes, monstres o dibuixos amb material com jute, cotó, colors, paper, fusta o llegums…

 

FIBRAS-25

 

Aquesta exposició és sense dubte la millor forma de fer real allò de el que hui és innovació pot ser tradició algun dia. Vine a visitar-la i coneix els artistes que han col·laborat a través de les seues obres i tu també tindràs ganes de donar-los les gràcies.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend