Un jardí en cada test
Vols un jardí en testos? Tant si tens un terreny com si no, les plantes que creixen en test requereix tècniques i cures concrets. Guía de Jardín ens porta un resum de com atendre les nostres plantes de forma correcta perquè el mes de maig compleixa el que promet, ser el mes de les flors.
Si t’agrada la jardineria domèstica però no tens terreny per a les plantes, la jardineria en tests és una solució que pot donar resultats tan satisfactoris com un jardí a terra. Dissenyar i construir un jardí en contenidors és un repte a l’abast de qualsevol, poden servir multitud de recipients i es poden realitzar en qualsevol espai exterior: patis, terrasses, balcons, o fins i tot en una zona interior molt lluminosa: galeries, solàriums, etc.
Els tests també poden aportar color quan les plantes no tenen flors, com aquestes suculentes: Atzavara i Hawortia. Imatge de Guía de Jardín
Plantes que floreixen bé en tests: Abelia, sang de Crist i espígol. Imatge de Guía de Jardín
Nosaltres tenim un jardí en testos a la terrassa i, curiosament, té moltíssimes més flors que el jardí a l’ús que hi ha darrere. Els principis i pràctiques de la jardineria en testos són els mateixos que els de la jardineria a qualsevol escala: bons principis de disseny, substrat de qualitat i reg adequat.
A gust de cadascú queda el tipus de contenidors i testos que van a albergar les plantes, però fins i tot el contenidor més humil pot acollir un jardí menut. També es poden utilitzar objectes reciclats o donar nous usos a qualsevol cosa que puga contenir terra: llaunes, cistelles, etc. La imaginació és una gran aliada al jardí, més encara si és un jardí en testos.
Principis bàsics; substrat i tipus de plantes
Quan es construeix un jardí en testos o contenidors de qualsevol tipus, cal no oblidar que tots ells han de tenir forat de drenatge perquè l’aigua no s’acumule al seu interior impedint a les arrels obtenir l’oxigen que necessiten. Les plantes en contenidor necessitaran reg i alimentació amb més freqüència que si estiguessen a terra. El substrat està més exposat a la calor i al vent i per tant s’asseca més ràpid. Part dels nutrients es perd en l’aigua sobrant del reg a causa de la lixiviació.
Alegria de la casa, una planta anual de gran impacte per la seva profusa floració. Imatge de Guá de Jardín
Pot ser que hages llegit que la terra de jardí o del camp no és la més apropiada per als tests, sol ser terra massa argilosa que pot contenir fongs i albergar llavors de males herbes. En els vivers es pot trobar substrats per a testos de bona qualitat d’ús general o específics per a cada tipus de planta, però també és possible preparar un bon substrat a casa a partir de torba, compost, minerals i fertilitzants orgànics com humus o fems. Amb un bon substrat assegures un començament sa i vigorós a les plantes del teu jardí.
Aprèn a fabricar el teu propi compost amb Carmen i Ana, jardineres del Botànic
Les plantes es col·loquen per altures: les més altes darrere, les més baixes davant. Imatge de Guía de Jardín
Els tests permeten conrear plantes que necessiten un substrat especial. Aquestes hortènsies estan en un test amb un substrat adequat per a plantes acidòfiles. Imatge de Guía de Jardín
Si els testos estan a l’aire lliure el més recomanable és combinar plantes autòctones o adaptades al clima en què creixeran: són més fàcils de conrear perquè estan habituades a la insolació i temperatures del lloc en què creixen. Tot i això, la jardineria en tests té l’avantatge que els recipients es poden moure, podent dur a l’interior plantes que a l’hivern es gelarien, per exemple. També permet dedicar el substrat adequat a un tipus de plantes determinat, com les nostres hortènsies, que requereixen terra àcida i precisament és en testos l’única manera de conrear-les en el nostre jardí.
Com organitzar-les i combinar els colors
Per crear una composició amb harmonia i vistosa col·loca els tests més altes al fons i per davant d’altres més baixos, gradualment. En una jardinera o un contenidor que puga albergar més d’una planta, posa les més altes darrere i davant les més baixes, fins i tot alguna que penge i vesse per la vora del test. Si tens poc lloc, utilitza les parets per penjar recipients i compondre un jardí vertical, aprofitant l’espai al màxim.
Els tests s’agrupen i es col·loquen prou a prop perquè les plantes es barregin i formin una massa homogènia. Imatge de Guía de Jardín
Com en qualsevol tipus de jardí, combinar el color depèn dels gustos del jardiner encara que sempre hi ha certes regles perquè tingui equilibri. La gamma de colors és molt àmplia però en jardins petits convé optar per la discreció, deixant que predomini un de sol. Si s’opta per diversos colors, un efecte molt bonic és que una planta repeteixi el color predominant en una altra: el centre de la flor, la vora dels pètals o fins i tot en les fulles.
Flors de nepeta i fulles de menta. Imatge de Guía de Jardín
El color del jardí no sempre depèn de les flors, hi ha plantes amb fullatge fabulós amb fulles de diferents tons i textures que permeten a l’jardí mantenir l’interès durant totes les estacions encara que no haja flors.
Cures del jardí en testos
Com us deia al principi, el reg d’un jardí en tests és molt diferent al d’un jardí a terra. És molt important observar les plantes per descobrir la freqüència amb què s’ha de regar. En general, si els testos estan en un lloc amb molt de sol caldrà regar cada dos dies, mentre que a l’ombra pot ser suficient fer-ho un parell de vegades a la setmana. També influeix l’estació de l’any i el material del contenidor: els testos de terracota s’assequen abans que les de plàstic per la seua porositat.
Si vols decorar els teus tests, consulta aquest article: INSPIRACIÓ NATURAL: DECORAR TESTD DE FANG
Ah! Un consell: mai deixes que l’aigua del reg quede entollada en un plat baix el test durant molt de temps, és contraproduent perquè impedeix que el substrat drene correctament i a més, l’aigua estancada facilita la proliferació de mosquits.
Perquè les plantes creixen sanes, estiguen boniques i floreixen, cal cuidar la seua alimentació. Igual que els substrats, hi fertilitzants d’aplicació general que serveixen per abonar totes les plantes en general i fertilitzants específics per a determinades plantes com roses, geranis, acidòfiles, etc. Un bon pla d’abonat: comença la temporada amb fertilitzant orgànic (humus, guano o fems) i aplica algun específic durant els mesos de floració per garantir un espectacle de color.
Un petit jardí en tests es pot construir pràcticament en qualsevol lloc i és més fàcil que un jardí a terra. Les satisfaccions i recompenses que ens tornen les plantes són moltes així que, us animem a tots a construir el vostre oasi verd.