Tests per al teu jardí
Quin tipus de tests són les més adequades per al nostre jardí? Què materials són els més indicats? És important la grandària? La varietat és molt gran i per açò, a l’hora de triar els del teu jardí, hauràs de tenir en compte aspectes pràctics i estètics. I recorda que a voltes reciclar no solament és ecològic: també pot ser d’allò més chic.
Segur que a molts de vosaltres us ha passat: arriba un moment en el qual voleu posar tests en la vostra terrassa o jardí i no sabeu quins triar. Però és que a més de cercar el benestar de les vostres plantes el que us ve de gust és donar un toc diferenciador al vostre espai verd a través de les plantes. El mercat està ple d’ofertes, hi ha tests de molts materials, grandàries, formes, altures i preus. L’elecció no és complicada encara que has de tenir en compte alguns aspectes fonamentals com el tipus de planta que vages a conrear i el lloc on vaja a estar (interior/exterior, llum/ombra), a més dels teus propis gustos. Per a facilitar-te aquesta tasca anem a donar-te alguns suggeriments i consells pràctics perquè personalitzes el teu jardí d’acord amb les teues necessitats.
En primer lloc, has de saber que tots els tests, independentment del material amb el qual estiguen fets, han de comptar amb orificis de drenatge en la seua base de tal forma que l’aigua sobrant del reg puga eixir i evitar que les arrels es podrisquen o que apareguen fongs. Col·locar una capa de pedres, grava o fragments de testos trencats (si són d’argila o fang) abans de col·locar el substrat pot ser una fórmula per a aconseguir un drenatge perfecte. D’altra banda, si anem a usar com a test un recipient que ja ha sigut usat per a una altra planta o per a qualsevol altre ús (si reciclem, per exemple, botelles de plàstic, cistelles, llandes i caixes de qualsevol material, etc), aquest ha de netejar-se a fons amb aigua, detergent i desinfectant si cal. Una vegada estiga sec, podrem plantar en ell. Recorda també que no és bo que els tests s’omplen de substrat fins a la vora i que és convenient deixar un marge de tres o quatre centímetres. Intenta que els teus recipients siguen una mica més profunds del necessari donant així cabuda a una bona capa de drenatge en la base i a diversos centímetres de respiració prop de la vora.
Finalment cada planta requereix uns recipients concrets. Per a saber quin és el més adequat hauràs de tenir en compte el pes, la grandària i l’altura que pot aconseguir la planta i el lloc on aqueixa planta haja de viure. Per exemple, si es tracta d’una planta gran que va a anar situada en una taula o en la barana d’una balconada cal intentar que el recipient no siga massa pesat per a no danyar la superfície i que si volem traslladar la planta puguem fer-los amb facilitat. En el cas contrari, si es tracta d’una planta molt lleugera, aposta per tests pesats per a donar estabilitat i fermesa a la planta. El mateix ocorre amb les diferents espècies: generalment totes se senten còmodes en formes circulars i amb un diàmetre que sol ser conforme amb la seua altura. Però hi ha excepcions. Per exemple, els cactus xicotets i els bonsais tendeixen a desenvolupar sistemes radiculars de poca profunditat però de molta amplària, així que el més adequat per a ells són tests tipus safata rectangulars o ovalades.
Pedra, ceràmica i plàstic
La gamma d’estils i materials de tests és molt àmplia i quasi totes elles poden utilitzar-se tant per a interior com para exterior. Els materials més comuns són:
Argila, ceràmica i fang cuit. Són les més tradicionals. En general són redones i existeixen tot tipus de grandàries, encara que també hi ha varietats rectangulars. Els forats de drenatge estan en la part inferior del recipient. Aquests tests tens la particularitat d’absorbir calor, així que és possible que les plantes necessiten una mica de reg extra per evitar que el sòl s’asseque especialment a la primavera i estiu. L’inconvenient d’aquests tests és que es trenquen fàcilment amb qualsevol colp i que en llocs de clima molt fred poden esquerdar-se en cas de gelades.
Fusta. Els recipients de fusta donen una sensació orgànica al nostre jardí. Són bonics, són molt estètics i també s’adapten a qualsevol grandària i fins i tot donar cabuda a diverses plantes i arbres. Si els cuidem bé aquest tipus de recipients poden durar molt de temps, però a l’hora de triar-los és important apostar per fustes com el cedre, que resisteix a la putrefacció, i evitar aquelles que hagen sigut tractades químicament.
Pedra. Decoratives i cridaneres els tests de pedra solen ser de gran grandària i serveixen tant per a donar un toc rústic com per a imprimir estètica zen en el nostre jardí. Les varietats de materials amb les quals es fan són moltes, entre elles el ciment blanc, el marbre polit, l’arenisca i la pedra artificial. Cal tenir en compte que aquests recipients han de ser fixos, tant per a interior com para exterior situats en balconades, terrasses, jardins, zones de pas o ariets, donant sempre una imatge de permanència i estabilitat. Únicament requereixen una observació: les plantes que prefereixen sòls àcids (com les azalees, les magnòlies o les hortènsies) no han de plantar-se en recipients fets amb pedra calcària.
Fibra de vidre. Els tests de fibra de vidre poden imitar en aparença pràcticament a qualsevol un altre material semblant ser de fang o de pedra i alhora ser molt lleugeres. Es tracta d’una opció relativament nova que té com a principal avantatge, a més del seu pes, que aquests recipients són resistents als climes càlids, freds i humits. Els anomenats tests d’autoreg, que tenen dues càmeres separades i que permeten retardar el reg fins a dotze setmanes estan fetes amb aquest material. La fibra de vidre permet a més pintures i vernissos que no danyen al recipient en si i pel que tant les seues possibilitats a nivell estètic i decoratiu són moltes.
Plàstic. Lleugeres, duradores i de múltiples formes i colors, els tests de plàstic porten temps irrompent en el mercat de la jardineria. Entre els seus avantatges: a amplitud de models, la seua lleugeresa i el seu baix cost. Són resistents al fred i a la calor i són impermeables, però no són bons aïllants. Normalment s’utilitzen en plantes d’interior que no requereixen molt reg i en plantes mixtes que passen temporades en l’exterior.
Aposta pel reciclatge
Si les opcions que t’hem donat no acaben de convèncer-te sempre pots optar per crear els teus propis “tests reciclats” perquè el reciclatge, a més de ser bé per al medi ambient, també pot ajudar-te a personalitzar el teu jardí al teu gust. Aquesta tendència va guanyant adeptes cada dia i les opcions en aquest sentit són infinites: una vella font pot convertir-se en nou i colorit cabal i la vella cistella d’una bicicleta és capaç de transformar-se en una planta de paret. Fins i tot una vella videoconsola passa de l’agitada activitat dels videojocs a la tranquil·litat del teu jardí. Per descomptat, qualsevol tipus de recipient com a botelles o llandes és susceptible a convertir-se en test. També ho són les bombetes o els suros de la botelles de vi, ara xicotets germinadors de vida. Segueix aquesta seqüència de fotos i pren idees: si t’ho proposes la creativitat i l’ecologia poden anar de la mà.
Font: http://www.palaciodeviana.com/bombillas/es/