Paisatge a ritme de ciutat
Torna al Jardí un de les trobades verdes més interessant en la ciutat. Les nostres ciutats evolucionen constantment però no ho fan a l'atzar, interessos, factors, tendències, hi ha molt de què parlar, i arquitectes i paisatgistes s’hi posen mans a la feina en aquestes jornades.
El 27 i 28 d’octubre celebrem en el Botànic la 5ª trobada de paisatge, que sorgeix de la col•laboració entre el Jardí i Arquitectes pel Paisatge, una agrupació del OACV (Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana) formada per professionals vinculats al paisatge.
Enguany el títol escollit és Paisatge a ritme de ciutat, de temps i velocitats, ja que ofereix una reflexió sobre projectes i experiències que reflecteixen la intensitat i evolució de les ciutats i la vivència de les persones en elles. Experiències que mostren i evidencien la ciutat no solament des d’un aspecte constructiu sinó també com una realitat inacabada, acumulació d’històries i esdeveniments i susceptible d’incorporar nous valors per a qualificar-la.
Així doncs, es posaran sobre la taula temes del present i futur del paisatge de les nostres ciutats i la seua resposta i adaptació als nous reptes urbans. Com són la resiliència urbana, de la qual parlarà Maíta Fernández-Armesto, coordinadora de projectes transversals de Mobilitat i Infraestructures en l’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de Barcelona. Les ciutats resilents serien les que compten amb capacitat de recuperar-se prompte dels impactes que pateixen, un terme que s’aplica normalment a l’ésser humà. També es tractarà l’impacte de les formes de mobilitat i el camí de les nostres urbs cap a la ciutat del no cotxe, i ho farà Josep Enric G. Alemany, gerent de l’EMT i membre de la Comissió Tècnica per a la creació de la Autoritat Metropolitana del Transport de València.
Altres temes són les petjades en el nostre territori de la famosa i perillosa bambolla immobiliària, de la qual no fa molt temps, a càrrec de Miguel Álvarez, enginyer de Camins membre de NACIÓN ROTONDA, o els processos de gentrificació verd. Els abordarà Carmen Pérez del Polze, del Laboratori de Justícia Mediambiental Urbana i Sostenibilitat de Barcelona, i tractarà d’explicar per què la millora ambiental d’una determinada zona és positiva però suposa també una revalorització de l’espai, amb la qual cosa és possible que puge el preu de l’habitatge i es desplace d’allí a part de la societat amb menys mitjans. Per la seua banda, Clara Nubiola de Vacíos Urbanos, ens mostrarà com el caminar, relegat quasi a un acte lúdic, esdevé eina crítica, artística i/o de recerca.
També es pretén mesurar el pols a l’espai públic d’altres ciutats amb exemples d’intervencions que parlen de com aquests nous ritmes poden millorar la qualitat de vida de les persones i la dels espais de relació. Zaš Brezar, de LANDEZINE, ens portarà exemples internacionals presentats en els LILA AWARD– 2017, els equips de paisatgistes BASE i SCOB mostraran projectes com els parcs públics en els quals el joc no solament no restringeix en els dissenys sinó que configuren “jardins tot terreny”, i els equips d’arquitectura de Lola Domènech, Olga Tarrasó i Sergi Godia tractaran les intervencions en espais representatius.
Molts agents diferents i molts temes interessants que fan que les nostres ciutats se’ns mostren com a espais amb múltiples facetes que descobrir i múltiples factors que les afecten, tant en sentit positiu com a negatiu. Estar assabentats de tot açò i escoltar el que els experts han de dir és una eina útil per als professionals i quasi una obligació per als qui passem la nostra vida en aquestes urbs que ens acullen però que aspirem a que siguen millors. Trobareu més informació sobre aquesta activitat en www.arquitectespelpaisatge.blogspot.com.és
Arquitectes pel paisatge organitza activitats que contribueixen a la formació i reflexió sobre el territori per a respondre a les necessitats d’una població en constant evolució. En aquest marc naixen les trobades de paisatge com la que es realitza aquest octubre, i que des de 2009 se celebren cada 2 anys.