Jardineria

22 oct. 2013

Què hi ha de nou a Iberflora?

Una altra edició de la “Vitamina verda” en la Fira de Mostres de València, que va injectar innovació i optimisme en el sector de la jardineria. Un mostra que aquest 2013 es va combinar amb Vegetal World, una sèrie de jornades tècniques per als professionals de l’agricultura

Un any més Iberflora ha obert les seues portes a tots els professionals de l’horticultura ornamental com una important trobada internacional de planta, flor, tecnologia i bricojardín. L’últim del sector verd en 30.000 metres quadrats d’exposició on han confluït viveristes, centres de jardineria, experts en decoració i mobiliari, paisatgistes, floristeries i especialistes en jardineria.

 

Un certamen que enguany conjumina forces amb la I edició de Vegetal World, el Fòrum professional de la Innovació i la Tecnologia Agrària promocionat des de la revista especialitzada PHYTOMA, que va sorprendre per la qualitat i gran acolliment de les seues jornades tècniques, de clara vocació formativa i divulgadora.

 

IBER1

 

Sota el lema “Sorprèn-te amb Iberflora” aquest 42 edició del certamen intenta reinventar-se a través de la creació de diferents zones temàtiques per a augmentar la visibilitat dels productes: Plantes, torbes i substrats, Flores tallades, Bricojardí i Innovació. Començarem per l’exposició de de plantes, un espai on els viveristes i els productors van poder traure els seus millors gal·les cobrint de verda tota la superfície firal amb varietats de plantes tot tipus.

 

Una secció que enguany ha volgut homenatjar a les plantes mediterrànies per a potenciar així el producte local. I qui millor que l’olivera per a encarnar el símbol la cultura mediterrània, que es va convertir en la peça destacada amb exemplars de tot tipus que anaven des del planter a grans arbres acuradament podats que estaven coronats per una olivera centenària de més de 15 m d’altura, arribant fins i tot a fregar el sostre del pavelló. Olivos ornamentales, Iberplant, Viorcam o Pasqua Caramia, van ser algunes de les cases que van participar en aquesta zona.

 

IBER2

IBER4

 

Les camèlies van ser les altres grans protagonistes d’aquesta secció. Amb la seua aroma subtil però elegant, i les seues colorides flors, van aconseguir omplir de vida el pavelló gràcies a la participació de l’empresa gallega Viveros Denoy al costat de l’Associació de productors de Galícia (ASPROGA). I és que precisament Galícia presenta una gran tradició en el cultiu de la camèlia que es remunta al S. XIX per les seues peculiars característiques climàtiques que afavoreixen el creixement de la planta. Un altre espai temàtic va ser el dedicat a les torbes i els subtrats, amb tot tipus de productes i també expositors amb material gràfic i audiovisual. Un recurs molt pràctic eren les diferents mostres de substrats en les quals podíem introduir la mà per a apreciar el canvi de textura, de color i olor.

 

Però sens dubte la zona d’exhibició més activa va ser l’especialitzada en flor tallada, que va captar l’atenció dels visitants a través de nombrosos tallers i demostracions. Espai dedicat al món del disseny i l’art floral que va acollir el primer certamen de la Copa d’Art Floral Elisabeth Roselló en la qual els concursants van poder demostrar la seua destresa i enginy davant un jurat format per il·lustres experts del sector. Finalment destacar la secció de Bricojardí, batejada com “Garden Party”. Una zona dedicada a l’habitació més gran de la casa, el Jardí. Amb una àmplia gamma de productes que abastaven el mobiliari d’exterior, tests i decoració i tot tipus d’eines i utensilis que ens permeten gaudir del món de les plantes.

 

IBER6

IBER5

 

La faceta més divulgadora de Iberflora la va encarnar el “Espai Dinamitza” a través d’un programa de conferències i taules redones on es va reflexionar sobre el present i el futur del sector verd. La democratització de les plantes marcarà les tendències del sector ornamental per als pròxims anys, i és que en paraules de José Domenech, director de producció en VIVERCID, “la qual cosa cerca el consumidor avui dia és el Zara de les plantes, un producte fàcil de transportar i mantenir, el preu del qual li permeta renovar contínuament”.

 

Es va insistir també en la importància que les plantes han de portar implícites un argument o una història sobre el seu origen i propietats. Cal destapar el seu valor més enllà del mer valor ornamental i impregnar el públic de la importància de les espècies vegetals per a l’ésser humà. Noves varietats i formats, l’hort urbà, la hidrocultura, productes enfocats a la salut i el benestar o nous canals de venda i distribució van ser alguns dels temes comentats en el context de les jornades. Tot açò per a satisfer les necessitats d’un consumidor cada vegada més connectat i més interessat a gaudir del seu temps lliure en contacte amb la naturalesa, ja siga conreant les seues pròpies tomaques en la seua terrassa o descansant en família en el jardí.

 

IBER77

 

Unes xarrades implementades per les jornades tècniques de Vegetal *World. Un certamen que celebra aquest 2013 la seua primera edició amb una gran afluència de públic relacionat amb el sector agrícola. En ell van participar diferents experts que van parlar de Sanitat Vegetal i control de plagues, certificacions de qualitat i agricultura sostenible, nous cultius i varietats de cultius tradicionals, o la revolució estructural del paisatge en el negoci agrícola.

 

Però la secció més rellevant i la que s’ha convertit en el senyal d’identitat de la fira al llarg de tota la seua trajectòria, és la destinada a la Innovació. Tancant proposades d’allò més sorprenents en el sector de la jardineria, que la fira posa en valor a través dels Premis Iberflora Innovació. En la categoria de Planta i Flor ha resultat premiada l’empresa Piante Faro pel seu Eugenia uniflora ‘Etna Fire’ o Foc de l’Etna. Una nova varietat de l’espècie caracteritzada per les seues fulles brillants roig robí, que es presenta com una bona alternativa per a esguitar de color les nostres tanques i molt apta també per a practicar l’art topiari.

 

IBER8

Eugenia uniflora ‘Etna Fire’

IBER9

Minicamp


Smart Urban Farms i NGS han sigut els guardonats en la categoria de Bricojardí per la seua Minicamp. El primer hort hidropònic per a espais xicotets o domèstics. Estructura modular i de baix consum que substitueix la terra per un sistema de cultiu hidropònic, de manera que les plantes s’alimenten a través d’una solució nutritiva que es fa circular per un circuit tancat altament productiu. Un producte a més que compta amb un mètode senzill d’assemblatge sense necessitat d’eines.

 

Finalment, la signatura premiada en la categoria de tecnologia ha sigut MYC-5 pel producte Fliwer. Un innovador sistema format per un conjunt de dispositius tecnològics destinats a cura de les plantes i el seu entorn.

 

{hwdvideoshare}id=99|width=560|height=340{/hwdvideoshare}

 

Després de mes de dos anys de recerca i desenvolupament Fliwer naix per a establir un canal directe de comunicació entre les persones i les plantes, basat en el perfil fisiològic de cada espècie que integra les seues necessitats vitals i tasques de manteniment. Així, a través d’un mòdul d’intel·ligència artificial i l’ús de sensors de llum, humitat ambiental i de substrat, temperatura o nivell de fertilitzant, podrà indicar-nos que tasques hem d’anar realitzant en tot moment a través del nostre smartphone, tablet o pc.

 

Un projecte semblat al de Parrot Flower Power amb el qual podrem monitoritzar l’estat de les nostres plantes i convertir-nos en autèntics manetes de la jardineria. Una versió més econòmica desenvolupada per l’empresa Parrot, que estarà disponible en el mercat a partir del mes de novembre.

 

IBER10

Parrot Flower Power

IBER11

Mi primer semillero

 

També els més xicotets tindran la diversió assegurada amb el projecte “Mi primer semillero” de l’empresa catalana Semillas Fitó. Un kit que incorpora tots els elements necessaris per a fer un llavorer per a la nostra horta amb un complet manual d’instruccions.

 

I quant a disseny de productes de plàstic per a la llar i el jardí, l’empresa ELHO torna a sorprendre’ns amb una sèrie d’articles d’allò més curiosos. Un test per als amants de les aus, que incorpora una colorida caseta per a ocells, una altra de base alçada que permetrà el drenatge i la ventilació de les nostres petites plantes comestibles i que a més incorpora una tisores especials, i finalment la Green *Gallery, un test inspirat en els murs verds de les cases amb sistema de reg incorporat amb la qual podrem adornar qualsevol paret de la nostra casa.

 

IBER15

Elho Birdgarden

 

També destacar l’equip d’injecció directa ARBORSYSTEMS que va presentar l’empresa Sol y Vents Paisatges. Un sistema que utilitza una sèrie d’agulles per a injectar el producte sanitari en els nostres arbres, sense necessitat de danyar el tronc amb un trepant i amb l’avantatge de poder tractar sense esforç i a qualsevol hora del dia sense risc per a la salut i respectant la fauna útil.

 

Finalment, parlar-vos de AIR GARDEN que amb la seua particular posada en escena va aconseguir captar l’atenció dels visitants de Iberflora. El seu sistema modular de jardineria vertical naix de la necessitat de crear un tancament vegetal sense l’ajuda de cap tipus de suport. És a dir, la possibilitat de materialitzar un jardí vertical, sense mur o paret on recolzar-ho.

 

IBER133

AG 3 POSTDIV. Divisió de parcel·les entre veïns -amb opció de plantar per ambdues cares- tancaments rectes, en angle i en creu. Milloren notablement l’aïllament acústic

IBER14

ECO-HORTO-TAULA. Es pot plantar en totes les seues cares. Amb potes telescòpiques. Altura regulable de taula: entre 83 i 105 cm. Reg manual, l’aigua s’arreplega en una safata especial

 

Estructures verdes amb tot el necessari perquè les nostres plantes cresquen sense cap tipus de problema i amb infinitat de combinacions que ens serviran tant per a separar parcel·les com per a crear el nostre propi hort urbà. En horitzontal i en vertical, tot és possible amb els sistemes apilables de AIR GARDEN que revelen les nocions d’arquitectura dels seus creadors.

Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València
Biòloga i ambientòloga de formació, dissenyadora gràfica i jardinera de cor. Incapaç de triar entre platja i muntanya. Addicta a la fotografia, la música, la il·lustració i el formatge. Mai em veuràs tocar una aranya, encara que em fascinen els invertebrats.
botanic Equip botànic
Send this to a friend