Afavorir la biodiversitat al jardí

Guia de Jardí ens conta el seu secret per a aconseguir un espai verd sa i lliure de plagues. Un xicotet spoiler, la solució passa per plantar, plantar i plantar! Converteix el teu jardí en un autèntic ecosistema i acull a la fauna útil que t'ajude a combatre eixos temuts insectes plaga.

Durant l’estiu visiten el nostre jardí multitud de libèl·lules. Quan pose el fil d’estendre els encanta posar-se sobre ell i passen estones prenent el sol. Hui mateix, una revoloteaba entre les plantes i es va parar durant un bon ratet en una de les branques de l’àgave. M’encanta traure la càmera i acostar-me a traure-les fotografies. Són bastant confiades i es deixen retratar amb facilitat.

libelula agaveLibèl·lula sobre la fulla d’un àgave. Imatge: Guía de Jardín

Tenir libèl·lules pul·lulant pel jardí és una bona senyal ja que s’alimenten de mosquits, erugues, mosques i altres insectes que poden arribar a impedir-nos gaudir del nostre jardí a l’aire lliure o perjudicar directament les nostres plantes. Però no són els únics insectes beneficiosos i aliats del jardiner, existeixen molts altres amb els quals ens convé comptar. Abelles, marietes, papallones… hi ha una llarga llista de “bitxos bons” i en horticultura, i afavorir la seua vida és beneficiar la salut del nostre jardí.

papilion machaonAquesta Papilio Machaon gaudeix libant les nostres roses. Imatge: Guía de Jardín

El teu jardí, un ecosistema que cal cuidar

Quan utilitzem pesticides per a combatre plagues de pugó, mosca blanca, aranya roja o cotxinilla, entre altres, estem castigant sense adonar-nos la fauna beneficiosa. En ocasions es fa per desconeixement i altres perquè no se li dóna la importància que tenen a l’hora de mantindre l’equilibri ecològic. Per açò hui volem explicar-vos el valor que tenen per als nostres jardins i horts aquests xicotets aliats.

mariquitaLes marietes són grans depredadores de pugons. Imatge: Guía de Jardín

Els insecticides de tipus químic poden semblar-te molt efectius perquè acaben amb rapidesa amb una plaga que s’ha instal·lat en un arbust. Probablement l’hages comprovat en polvoritzar algun d’ells sobre una colònia de pugons i veure com els bitxets cauen fulminats. El problema és que no solament mata els insectes molests, sinó també a altres beneficiosos com a abelles, marietes i altres organismes.

Sense voler, estàs eliminant als enemics naturals de la plaga que intentes evitar o provocant que aquests es traslladen a altres llocs perquè ja no troben aliment. A més, al cap del temps, la plaga reapareix i moltes vegades en major quantitat que abans al no tenir enemics naturals. Estàs empitjorant la situació!

mantisUna xicoteta mantis amagada entre les branques d’una planta. Imatge: Guía de Jardín

Així que primer de tot hauries de plantejar-te si hi ha alguna tècnica que estigues duent a terme en el jardí que estiga afeblint a les teues plantes. Regar en excés o massa poc, podes agressives o empobriment del sòl, poden afectar-les més del que penses. Les teues plantes han d’estar fortes per a poder fer front a l’agressió que suposen les plagues, així que intenta que sempre tinguen una bona aportació de nutrients sobretot als moments en els quals més energia inverteixen com l’època de floració o de traure nous brots.

I si encara així algun insecte nociu aconsegueix instaurar-se en les teues plantes, no et preocupes! Ací et deixe les meues tres regles bàsiques per a restaurar l’equilibri en el teu jardí.

Top 3 per a augmentar la biodiversitat

Per a evitar les plagues de “bitxos dolents”, el convenient és mantenir la biodiversitat del sistema i afavorir la vida dels insectes beneficiosos i altres xicotets depredadors. De quina manera es pot fer açò? El nostre consell és, en primer lloc, oblidar-te dels pesticides de tot tipus (insecticides, fungicides i herbicides) i substituir-los per remeis ecològics alternatius que tu mateix pots fabricar amb productes naturals.

pulverizarEl sabó potàsic és el producte més utilitzat en jardineria i agricultura ecològica per a lluitar contra les plagues i és innocu per a la fauna útil.

Però també hi ha altres mesures que pots dur a terme per a augmentar la biodiversitat del jardí. Es basen essencialment a fer d’ell un espai agradable per a aquests xicotets animals que tant ens ajuden.

1. Planta moltes flors

Tots sabem que les flors atrauen abelles, papallones i altres insectes pol·linitzadors i depredadors de plagues. Els agraden totes en general, algunes més que altres, i les aromàtiques són un excel·lent reclam. Procura tenir plantes que florisquen en les diferents èpoques de l’any i veuràs com sempre hauran insectes revolotejant pel teu jardí.

abejorroEls borinots ens ajuden a pol·linitzar les flors.. Imatge: Guía de Jardín

2. Utilitza varietats autòctones

Amb varietats autòctones no solament resulta molt més fàcil mantenir el jardí sinó que a més mantens l’hàbitat ideal per a la fauna del teu entorn. En el nostre cas, el clima mediterrani ens permet incloure moltes herbes aromàtiques pròpies de la nostra regió que s’omplen d’atractives flors des de primavera fins a la tardor: espígol, sàlvia, romaní, fenoll, santolina, etc.

salvia flor

tomilloSàlvia i timó, dues plantes mediterrànies que atrauen moltes abelles a més d’ajudar-nos a repel·lir els mosquits.

3. Afavoreix les visites d’altres xicotets aliats

Pardals, ratapinyades, gripaus o salamanqueses són alguns exemples d’animals que també s’alimenten d’insectes. Afavorir la seua vida a l’entorn del nostre jardí pot resultar molt convenient per a mantenir a ratlla determinades plagues sense necessitat de recórrer als insecticides. Menjadors, caixes niu o improvisats refugis de pedres són alguns elements que aquests animals t’agrairan amb la seua presència.

gorrionAlimenta als pardals, sobretot a l’hivern, quan més els costa trobar menjar. Imatge: Guía de Jardín

Aquests són els mètodes que nosaltres emprem per a tenir un jardí sa. No podem dir que no tinguem mai plagues indesitjables i que mai hàgem necessitat prendre mesures. Però quan ho fem, recorrem a remeis casolans com el sabó potàsic, per a combatre insectes, o la canyella, contra els fongs.

Etiquetes

Blog personal escrit per Mónica i María, mare i filla, que es centra en la jardineria domèstica amb temes que van des del disseny del nostre propi jardí fins a les tècniques que emprem per a mantenir-ho. També parlem de plantes, paisatgistes i altres jardins, grans i xicotets, que et poden servir per a inspirar-te.

www.guiadejardin.com

extern Signatura Espores
Send this to a friend