Jardineria

12 nov. 2013

EL JARDÍ A NOVEMBRE

En aquest mes solem notar fins i tot més humitat que en l’anterior, i encara que estem a la tardor, va passar la calor intensa de l’estiu i les plantes gaudeixen d’una segona època de creixement. Si augmenten les pluges i hi ha elevada humitat atmosfèrica, en unir-ho al descens d’hores llum, es redueix la transpiració de les plantes, que s’acostumen gradualment a la nova situació.

En aquest mes podem sembrar calèndula, prímules i violes, i també carbassons, enciams, raves, maduixes, faves, pèsols, safanòria i endívies. Podem aprofitar per a fer llavorers d’aquilègia, arabis, aubrietia, dianthus, heuchera, iberis, sàlvia i pensament. Cobrirem les calaixeres amb un vidre o plàstic per a avançar la germinació i protegir de les baixes temperatures a les plàntules, i sembrarem anuals en safates com agérato o clavell de Xina, per a disposar de plançons a punt per a ser plantats a la fi de l’hivern.

 

Quant a plantar, ens decantarem per massissos de Viola tricolor, Bellis perennis, miosotis, alls i porros. També arbres de fulla caduca com prunus, populus, acer, liles i rosers, i arbustos i fruiters. Trasplantarem les plantes biennals, les que tenen cepelló i les procedents de sembres, amb la finalitat que florisquen quan pugen les temperatures.

 

NOVIEMBRE2

 

Per als nostres treballs de multiplicació farem esqueixos, amurgonaments i estaques en arbustos. Les perennes en general les dividirem sense problemes. Farem també divisió de les plantes amb rizomes, com els lliris, per a després replantar-los, i les seues fulles es tallen a la meitat. Netejarem i dividirem les plantes entapissants dels talussos i terraplens, i les plantes marginals de l’estany es poden tallar i dividir.

 

A més plantarem bulbs amb floració primaveral-estival, com els de jacint, narcís, tulipes, crocus i escillas. Els bulbs que van florir a l’estiu es trauen i es guarden en lloc fresc, sec i protegit, embolicats el paper de periòdic, torba o arena. De les dàlies s’eliminen les parts verdes, i els seus tubercles es trauen i es guarden com els bulbs.

 

Reg

S’ha de reduir en totes les espècies, i controlar-lo en les gespes, també a més . Els regs es van espaiant ja que les temperatures són més fresques i les necessitats d’aigua són menors. Disminueix o fins i tot suprimeix el reg depenent de la pluja. 

 

NOVIEMBRE3

 

Canvia els cactus de lloc (si estan en test) perquè no reben massa aigua pluja. Si estan en terra procura que no es formen tolls duradors. Fins i tot pots posar-li un plàstic cobrint la terra perquè no li arribe aigua de pluja.

 

Tractaments

Ja es pot incorporar fem als escocells dels arbres i arbustos. Llaurar i abonar el terreny, alliberant-lo de residus, abonant-lo amb un complex orgànic-mineral amb efecte retardat i deixant els terrossos esmicolats parcialment. A més hem d’arreplegar fruites i fulles caigudes per a evitar malalties i impedir que els insectes les utilitzen per a hivernar.

 

NOVIEMBRE4

 

En roses poden aparèixer fongs com Oïdi, Míldiu i Taca negra, típics d’humitat i temperatura suau, aplicarem els tractaments adequats i arreplegarem i cremarem les fulles malaltes. En els capolls apareixen pugons i cal combatre’ls abans que hibernen.

 

Podem protegir dels caragols i llimacs a les herbàcies tendres col·locant durant la nit grànuls d’esquer o capturant-los a mà o atrets amb un recipient amb cervesa. I per a evitar que els animals es mengen l’escorça dels arbres, embolica els troncs amb malla metàl·lica o plàstica.

 

Poda

Els toca als cítrics sense fruit, també podar i plantar les roses i les varietats que floreixen en l’any (fent els trasplantaments en terrens preparats i abonats amb antelació), i els arbres i arbustos caducifolis, especialment les espècies que van perdre les fulles, ja que la poda en aquesta època és menys arriscada que a la fi d’hivern.

 

poda

 

Tallarem només les branques seques i deixarem la poda més general per a l’hivern, i també tallarem els rebrots d’arrel dels rosers i els que apareixen per sota del punt d’empelt, ja que esgoten la planta i no donen flors. Retallarem per sota les plantes perennes de flor com flox perenne, astilbe, aster, valeriana, Achillea filipendulina, corèopsis i delphinium.

 

Hem de reduir els talls en gespes, i donar-li major altura al tall progressivament fins a deixar-lo a 10 cm. També tallar, dividir i replantar les plantes herbàcies caducifòlies, i les que acaben de florir les tallarem tan aviat com hagen perdut les fulles, les dividirem per aclarir-les i les replantarem immediatament. Descarreguem els emparrats i podem a fons els arbustos enfiladissos i sarmentosos.

 

Hivernacles, tests i plantes d’interior

Cal retirar l’ombreig si no es va realitzar el mes anterior, necessitem més llum. Hem de revisar i engegar la calefacció, ventilar tots els dies en hores càlides, reduir els regs al mínim i espaiar les plantes. 

 

NOVIEMBRE5

 

Assegura’t que la temperatura i lluminositat que reben les teues plantes d’interior siguen les adequades per a la seua espècie. A més, comencem a protegir les plantes delicades del fred, les que van en tests es porten a llocs protegits o a l’interior.

 

Gespes

Cobrirem amb una capa de 2 cm. de mantell orgànic o torba abonada, perquè augmente a poc a poc el grossor. A principis de la tardor es pot sembrar gespa i reparar les zones danyades ressembrant o bé amb tepes. Es recomana escarificar, és a dir arrapar el sòl amb màquina escarificadora i extraure la matèria morta, després hem d’abonar amb un fertilitzant d’acció lenta.

 

Altres tasques complementàries

És moment de cavar els escocells dels arbres i de recol·lectar les últimes pomes, peres, taronges primerenques, llimons berna i raïms. Podem canviar de test les cineràries, prímules, ciclàmens i calceolàries, i recalçar totes les plantes. Al voltant del coll de cadascuna s’ha d’acumular una mica de terra per a desviar l’aigua i perquè no es produïsca podridura.

 

otono-hojas-la-caida-abajo

 

Recordeu que no és bo sacsar els arbres per a accelerar la caiguda de les fulles, provocarem ferides xicotetes que propicien l’entrada de malalties, i podem aprofitar les fulles i deixalles orgàniques per a fer compost. A finals de mes començarem a protegir del fred als exemplars més joves i menys resistents d’arbustos amb pals i plàstics transparents.

 

Quant al nostre refranyer popular: “Des del vint d’ara endavant, l’hivern és ja constant”.

Jardiner del Botànic de la Universitat de València
Send this to a friend