Investigació

6 maig 2017

Tot sobre el servei de biblioteques i documentació de la UV

Volem retre un peculiar homenatge a les Biblioteques de la Universitat de València per tots aquells serveis que ens ofereixen i que part de la comunitat universitària sols recorda com últim recurs. Si visites les biblioteques de la Universitat de València les vespres de les temudes èpoques d’exàmens comprovaràs l'autèntica dependència dels estudiants cap aquests centres. El repte per aconseguir un vital espai per intentar concentrar-se entre catifes d’apunts i en permís de les respectades màquines de refrescos i de cafè. Què seria dels estudiants sense aquests centres?

Com sabem, qualsevol pot recordar anecdòticament les agòniques “reunions” entre companys per a arribar a temps a l’entrega d’un treball o el “serà qüestió d’anar a demanar el préstec d’un llibre per a preparar l’examen de recuperació de juliol”, entre sospirs. I per què descric açò? Perquè cal canviar aquesta visió ja que hi ha més vida a les biblioteques, més allà de caminar per les seues sales mode zoombie i amb el radar actiu de flirteig, com diuen algunes estadístiques! Vols difondre els teus projectes d’investigació? Vols fer una recerca bibliogràfica contundent? Obtindre articles més difícils de trobar que una agulla en un paller? Acompanya’ns a aprofundir per les principals aportacions del Servei de Biblioteques i Documentació (SBD).

L’essència de les nostres biblioteques I L’atenció als usuaris

A la Universitat de València, la biblioteca s’ha convertit sobretot en els últims anys, en un centre de recursos que permet la confluència de l’aprenentatge, la docència, la investigació i la cultura. Composat per un nombrós equip d’experts professionals compromesos amb el constant perfeccionament dels seus serveis i esperançats en satisfer l’usuari, com demostren les enquestes globals d’opinió i satisfacció. Es més, per a garantitzar la creació i transferència del coneixement per part de les Biblioteques, l’objectiu prioritari que es marca és el gestionar correctament els recursos d’informació i el patrimoni bibliogràfic històric i modern de la nostra Universitat, facilitar-ne el seu accés i el seu pertinent ressò més allà de la comunitat universitària, en la societat en general.

Foto 2
La Biblioteca José Pizcueta es troba associada a l’Edifici d’Investigació del Jardí Botànic de la Universitat de València i s’ha convertit en l’àlbum familiar de l’històric pulmó verd de la ciutat de València

Foto 3Pel que fa a la formació del SBD, podem trobar-ne d’enfocats als alumnes de primer i segon de grau com l’Aprèn a fer els treballs de classe (AprènCI2) i l’Aprèn a fer el treball de fi de grau (AprènTFG)

Més allà d’atendre, orientar i resoldre els dubtes sobre el funcionament dels serveis de la biblioteca, els recursos d’informació bibliogràfica plantejats per qualsevol usuari i oferir a la comunitat universitària uns horaris d’obertura de 24 hores excepcionals només durant els períodes d’exàmens, cal subratllar un punt, la teua formació. Una formació facilitada per un conjunt d’equipaments com el préstec de portàtils, ordinadors de sala, accés al beneit Wi-Fi o cada vegada més demandades, sales per al treball i estudi en grup. A més, la l’existència d’Activitats d’Autoformació Fàcil o d’aprenentatge presencial o virtual per a guanyar en competències del segle XXI. Estem parlant dels cursos amb el seu temari i calendari per combatre l’extens desconeixement en quant al paper de la bibliografia en els nostres seminaris, treballs de pràctiques, treballs de fi grau, entre altres. Amb reconeixement de crèdits ECTS o de lliure elecció en algunes titulacions, estem fomentant la consolidació de la qualitat acadèmica mitjançant l’adopció per part de l’alumnat, d’habilitats informàtiques i informacionals necessàries més o menys avançades.

L’immensa col·lecció bibliogràfica, passant pels préstecs

Tots som conscients que un dels punts on es concentra la majoria d’esforços en establir uns préstecs, reserves o renovacions de forma àgil i eficient, és la col·lecció bibliogràfica bàsica disponible per als estudiants. Bibliografia relacionada amb les recomanacions de les guies docents o del temari de les assignatures dels distints graus i postgraus. I el préstec intercampus o interbibliotecari arreu del país? La comunitat universitària posseeix la possibilitat de rebre el subministre d’aquells documents absents en la col·lecció de la Biblioteca de la Universitat de València. Però la clau mestra resideix en donar accés a la col·lecció de recursos bibliogràfics impresos i electrònics mitjançant una finestra única: el cercador en línia Trobes+ i el catàleg Trobes. Aquest últim, pots suggerir una compra, consultar les últimes adquisicions, la bibliografia virtual recomanada, entre altres.

Foto 4
El cercador Trobes+ es considerada una autèntica eina de descobriment

Coneixes el repertori de serveis des de la web del SBD que hi ha al teu abast?

L’accés únic a la col·lecció bibliogràfica usant Trobes+, els préstecs i renovacions de diferent tipus, els cursos en línia de formació abans esmentats, els formularis, els quals ens permet contactar amb les biblioteques per a demanar qualsevol informació, resoldre dubtes en quant als teus préstecs i carnet, o realitzar inclús, una queixa o felicitació. Però per altra banda, hem de destacar una de les eines més utilitzades com es l’accés als recursos electrònics subscrits pel SBD des de qualsevol ordinador de la xarxa de la UV. Es més, els membre de la comunitat universitària ho poden fer des de fora, des de casa còmodament i mitjançant la coneguda xarxa privada virtual (VPN). I es que el client VPN adquireix la condició de membre d’eixa xarxa, amb el qual facilita l’accés a la informació electrònica: bases de dades, documents interns, etc a través d’un accés públic. Ja saps perquè convé la instal·lació al teu ordinador del client VPN?

Foto 5
El principal avantatge d’usar VPN es que ens permet gaudir d’una connexió a la xarxa amb totes les característiques de la xarxa privada a que la volem accedir

L’accés universal a un fons patrimonial, un SOMNI fet realitat

Amb la finalitat d’originar un major impacte i reconeixement públic, s’ha ampliat constantment el nombre de sol·licituds per a la digitalització de valuosos documents del fons antic per a incloure’ls en la col·lecció digital del Fons Històric SOMNI. Però perquè el nom de SOMNI? Doncs perquè al·ludeix al títol de l’obra ‘El somni de Johan Johan’ de Jaume Gazull, exemplar únic a l’estat espanyol, conservat en la Biblioteca Històrica de la UV. El divers ventall de continguts de la col·lecció SOMNI incorpora documents, gravats o manuscrits des del segle XV passant pels cartells i mapes de la Guerra Civil espanyola o col·leccions d’història natural com d’ornitologia o l’evolució darwiniana, entre altres simbòliques com la multitud de composicions poètiques entorn a les festivitats religioses anomenades Gojos.

Foto 6
L’essència de SOMNI es facilitar la consulta i preservació del tresor bibliogràfic propi de la Universitat de València

CARTOTEABiblioteca de la Universitat de València

Que és RODERIC?

Les Biblioteques de la Universitat de València es bolquen en incrementar un mínim de 2000 documents anuals el contingut de RODERIC (Repositori d’Objectes Digitals per a l’Ensenyament la Recerca i la Cultura). Aquest depòsit digital que respon al compromís de la UV amb el moviment d’accés i el reconeixement de la producció intel·lectual de la Universitat, naix de l’adhesió a la Declaració de Berlín allà per l’any 2008. Convertida en una espècie de galeria d’exposicions permanents, en aquest repositori de contingut lliure, es recullen, preserven i es dona visibilitat i prestigi en cercadors a tot tipus de documents digitals. Ja siguen científics, institucionals, docents o culturals generats pels membres de la comunitat universitària. Per a molts, una essencial finestra per al benefici de la societat.

Però qui gestiona RODERIC? Després de la costosa integració de varies iniciatives per part del personal, el manteniment del material depositat en RODERIC es a càrrec del Servei de Biblioteques i Documentació amb íntima relació amb el Servei d’Informàtica com ocorre amb un producte del repositori: l’anteriorment comentada col·lecció SOMNI. Contribucions a RODERIC de la mà del Serveis de Publicacions, Jurídics, de Política Lingüística, de Formació permanent i Innovació Educativa, del Centre de Postgrau o inclús, del Vicerectorat de Cultura, Igualtat i Planificació. Com depositar un document en RODERIC? Puc dipositar materials multimèdia? Com puc contactar amb RODERIC? Si eres investigador, anima’t a rellançar els teus projectes educatius!

L’últim salt donat, el servei de suport a la investigació i a l’edició científica

Se’ns dubte, els autors son els idonis per a promoure la seua pròpia recerca ja que la coneixen des de dins, tots els seus secrets, saben que persones poden estar interessades en ella i els llocs per a maximitzar el impacte i l’audiència potencial. Així i tot, aquest recent avanç en quant als serveis de les Biblioteques degut al cada vegada major nombre de publicacions anuals, busca l’objectiu de que els investigadors coneguen com promoure la seua recerca de forma més eficaç. Per tant, com ocorre amb RODERIC, si eres un investigador principiant amb ganes de menjar-te el món, consulta el portal per a augmentar el visibilitat de la teua recerca. Com si es tractara d’un manual aquest servei d’investigació universitària, podem destacar les seues aplicacions derivades com les guies per a investigadors, com crear perfils d’autor com ORCID, com trobar l’índex de impacte…o com donar suport en la gestió automatitzada de les bibliografies personals i així, aplicar-la correctament en tot tipus de treballs.

02C36840

Per fi, plantar cara a la tediosa normativa a l’hora de citar. Ho sabem, és una de les assignatures pendents dels estudiants universitaris i per això el nostre salvavides, aconsellat pels experts, on registrar-se se’ns dubte és RefWorks. Aquesta aplicació web posseeix ja una nova versió i per accedir a ella no es necessari la xarxa de la UV. Per altra banda, altres oferiments com l’orientar per a l’edició, publicació i difusió dels treballs científics d’investigació, participar en coneguts projectes de cooperació com DIALNET (buidatge de tot tipus de documents en aquesta plataforma). També, optar per guiar en l’edició electrònica de revistes científiques de la UV mitjançant el sistema OJS (Open Journal Systems), adquirir articles en PDF de revistes impreses pertanyents a la col·lecció de la UV amb fins d’investigació o informar sobre els criteris de qualitat i avaluació de les revistes científiques. Coneixies tot aquest ventall de possibilitats? Em jugue el que vuigues a que no!

Foto 8
Els membres d’aquest servei de suport a la investigació pertanyen a dos categories: xarxes i identitat digital d’una banda, i compartir els resultats de la teua recerca per l’altre. Ambdues són importants en l’entorn acadèmic actual i poden ajudar a donar-te un avantatge competitiu en augmentar el potencial de la teua recerca

Xicotetes o gegants, tranquil·les o transitades, cèntriques o perifèriques, però l’entramat de biblioteques i arxius de la Universitat de València busquen l’excel·lència en la prestació dels seus recursos, busquen ser un referent a nivell nacional, però sobretot busquen aconseguir la igualtat d’oportunitats, un dels lemes de la nostra societat. Oferir espais bibliotecaris accessibles, serveis personalitzats i equipaments adaptats a les necessitats específiques de les persones amb diversitat funcional.

BUSCANT LLIBRESBibliotecària consultant els llibres d’una secció temàtica

En definitiva, son diversos els serveis en marxa a les Biblioteques de la UV que esperen ser usats, millorats i per això desitgem que aquest article t’obriga la porta, t’espente a saber més d’elles a través de les seues xarxes socials: Biblioteques. Universitat de València (Facebook), Biblioteques UVEG (Twitter), Biblioteques. Universitat de València (Pinterest). Perquè una Biblioteca universitària no es basa sols en realitzar préstecs i reserves de llibres, o de disposar d’aules d’estudi i connexió a Internet, és molt més que això, molt més. T’ho puc assegurar, ha sigut un dels meus descobriments més útils en l’últim any, aprofundir en tots els seus recursos i veure la dedicació i l’esforç ocult, al darrere. Son un autèntic motor, un fum de caps pensants coordinats i cooperant per oferir permanentment a la comunitat universitària i a la societat en general, una col·lecció de recursos d’informació orientada a les necessitats acadèmiques i girant al voltant de tres fonaments vitals en la societat del segle XXI: la docència, l’aprenentatge i la investigacio.

Etiquetes
Graduat en Biologia per la Universitat de València
A meitat camí entre les Ciències Naturals i les Jurídiques. Postgrau d’Ecologia Avançada i Gestió del Medi Natural i Postgrau de Dret Ambiental i de la Sostenibilitat per la Universitat d’Alacant. He crescut en el Jardí Botànic i en el Parc Científic de la Universitat de València, en el Museu de Ciències Naturals de València o en la Conselleria de Transició Ecològica de la GVA. Membre d’Acció Ecologista – AGRÓ i del Fons Valencià per a la Solidaritat. Escriptor i arquitecte de cor. Addicte a la natació i il·lustració. Mai em veuràs tocar una serp.
extern Signatura Espores
Send this to a friend