Investigació

17 set. 2015

La lluita de l’om Pantalones

El Real Jardí Botànic de Madrid lluita per salvar la vida del seu emblemàtic om Pantalones. Pateix grafiosi, una malaltia fúngica que afecta a l’om comú (Ulmus minor) i ha acabat pràcticament amb tots els exemplars vells de la Península Ibèrica.

Va ser en maig de l’any passat, quan detectaren que Pantalones mostrava símptomes de grafiosi. Ràpidament, els científics i tècnics del jardí es dedicaren a implantar unes mesures per a remetre la malaltia. El tractament va permetre que la vida de l’arbre bicentenari puguera continuar, però el fong que causa la malaltia (Ophiostoma novo-ulmi) continua dins de l’arbre, cosa que suposa una greu amenaça.

 

Aliança mortal
El responsable de transportar les espores del fong que causa la grafiosi és l’escarabat Scolytus scolytus, nomenat comunament “barrenillo d’om”. Aquest, perfora l’escorça de l’arbre formant uns túnels que li permeten endinsar-se. Una vegada a l’interior, el mascle i la femella s’aparien, i seguidament la femella excava una galeria entre l’escorça i el tronc, on realitza xicotets buits i diposita els ous. Al nàixer, les larves van excavant altres galeries en direcció perpendicular a la materna, fins que es converteixen en adults, i mitjançant un túnel ixen i transporten les espores del fong infectant altres arbres.

 

Foto3

 

El fong Ophiostoma novo-ulmi és la espècie més agressiva que provoca grafiosi. Les seues espores no estan adaptades per a propagar-se mitjançant el vent, però, amb l’ajuda de l’escarabat, viatgen atrapades a una mena de pues a les potes de darrere. Quan arriben a l’arbre germinen en els conductes formats pel coleòpter, i el miceli comença a propagar-se pel xilema (teixit de transport d’aigua i nutrients) podent arribar al floema (teixit vascular de baixada de nutrients), estenent-se per tot el arbre.

 

imatge 2 

 

Els dos s’aprofiten de la seua aliança, i al mateix temps, provoquen un efecte letal sobre l’om. El fong trau benefici del reforç que li proporciona l’escarabat transportant les seues espores, i aquest troba un material adequat per a augmentar el seu hàbitat de reproducció.

 

Efectes i tractament
Al Botànic de Madrid s’adonaren que Pantalones patia grafiosi quan algunes de les seues branques aparegueren mortes mostrant els símptomes de la malaltia. Més endavant, mitjançant mostres ho comprovaren amb els resultats dels anàlisis de ADN.

 

 Foto6-1024x682

 

El Ophiostoma novo-ulmi causa l’entrada d’aire en els vasos conductors podent provocar un “efecte mànega” (pressió produïda al trepitjar una mànega i a continuació alçar el peu); degut a la pressió de l’aire la rama cauria. Per aquest motiu, ràpidament començaren amb una poda terapèutica. Aquest tractament consisteix en tallar les branques que es troben uns metres per baix de la zona infectada; així es prevé el contagi del fong a la resta de l’arbre i la caiguda de les branques afectades.

 

Durant l’any 2014 l’om ha resistit la malaltia, però aquest any, amb l’arribada de la primavera la seua vida ha perillat més que mai. El motiu no es altre que a la primavera, els vasos conductors s’eixamplen i el fong té més facilitat per a desplaçar-se per les branques i el tronc, podent provocar una trombosi basal al coll de l’arbre que acabe amb la seua vida.  

 

PANTA-CANON

 

A més de la poda de les branques malaltes, s’han dut a terme altres tractaments com la injecció de fungicida per evitar l’expansió del fong, i contra el Scolytus scolytus, un tractament aeri mitjançant un canó que permet distribuir l’insecticida fins 25 metres d’altura per impedir que nous escolítids es posen sobre l’arbre.

 

Un arbre amb historia
Pantalones va ser plantat a l’any 1781. Aquest any es realitzaven les últimes plantacions per a la inauguració del Real Jardí Botànic en la seua nova ubicació de la Colina de les Ciències, junt al Passeig del Prat. En aquesta època, les plantacions d’arbres caducifolis es feien a arrel nua, per tant, aprofitaren el mes d’octubre per a plantar-lo.

 

 grande-pantalones

 

És un dels arbres més antic del jardí, i és característic per la forma de pantalons invertits de les seues dos branques principals. A dia de hui té 234 anys ben merescuts, amb 23 metres d’altura, un tronc amb una circumferència de 2,24 metres i unes 45 tones. A més, la seua antiguitat ha fet que es convertisca en narrador d’històries que han passat al jardí al llarg dels anys, i que estiga inclòs al Catàleg Regional d’Arbres Singulars de la Comunitat de Madrid, ja que és un dels oms més longeu de la Península.

 

CLONES-PANTALONES

 

Fa dos anys es clonaren quatre exemplars que ja superen el metre d’altura. Pantalones continua lluitant amb força, però, en cas de que no sobrevisquera a la malaltia, aquestos exemplars suposarien una esperança per a que la seua essència continuara per molts anys més al Jardí Botànic de Madrid. Des d’espores li desitgem tota la sort del món.

Etiquetes
Estudiant de Ciències Ambientals a l'Escola Politècnica Superior de Gandia. Col·labora al Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic.
Send this to a friend