Investigació

17 nov. 2013

Quines energies ens ofereix el futur?

Són ecològiques i netes, a més no requereixen piles ni bateries, ni tampoc explotació, modificació o alteració de recursos naturals no renovables. Les energies sostenibles són el nostre futur però són una tasca fàcil d’aconseguir, així cada xicotet avanç és un tresor que cal divulgar i aplicar.

Hi ha els qui asseguren que l’ésser humà és una de les plagues més destructives que ha tingut el planeta. En la nostra breu existència sobre la Terra hem sigut capaces de modificar, de destruir i d’arribar fins al punt d’esgotar molts dels seus recursos naturals a canvi d’aconseguir la preuada energia. Per açò, cada vegada amb més necessitat, cerquem fonts d’energies de les anomenades renovables, aquelles de les quals obtenim un benefici sense devastar el nostre planeta ni hipotecar a les generacions futures. Perquè si alguna cosa té l’ésser humà és que és capaç, encara que pot ser siga massa tard, de prendre consciència i de frenar allò que a la llarga pot perjudicar-li.


Des que ens vam adonar que el nostre sistema energètic, basat en l’explotació de combustibles fòssils era totalment insostenible a mitjà termini, vam començar a cercar noves energies. La primera reacció va ser desenvolupar tecnologia per a esprémer fins a l’últim sospir d’allò que la natura ens regala de manera il·limitada. Alguns elements com l’aigua, el Sol o el vent s’han convertit en precursors de les energies netes que cada vegada sóns més populars. L’energia solar, l’energia eòlica, l’energia geotèrmica i l’energia mareomotriu són un clar exemple d’açò.

 

ENERGIA1


Lligats a aquest tipus d’energies trobem avanços cada vegada més òptims i segurs. Per exemple, les turbines que van revolucionar el camp de l’energia eòlica s’han fet cada vegada més sofisticades fins a tal punt que en l’actualitat existeixen grans molins eòlics que poden aconseguir molta més energia. En aquest sentit, i per a controlar les diferents freqüències, intensitats i adreces del vent, s’han desenvolupat diferents sofwares intel·ligents que anivellen les hèlixs dels parcs eòlics perquè apunten en l’adreça més adequada per a atrapar una major quantitat d’aire.

 

Si parlem d’energia solar la tecnologia es desenvolupa a un ritme frenètic. Les plaques solars ja han aconseguit la seua quarta generació i les grans parcs solars poden optar per instal·lar en ells alguns dels moderns robots que s’encarreguen de moure els panells amb una precisió i eficàcia que un humà mai podria aconseguir. A més de no permetre que un àpex de sol s’escape de les plaques, aquests robots poden netejar els panells periòdicament, la qual cosa permet allargar el seu ús.

 

ENERGIA_SOLAR


Tots aquests avanços constitueixen una eficaç eina per a afrontar un futur ple d’energies verdes. Però, què passa quan no n’hi ha prou amb optimitzar les energies ja existents? Què passa quan cerquem energies realment alternatives? Imagineu produir energia mentre treballeu o mentre feu esport? És possible recarregar el teu telèfon mòbil gràcies a la tassa de cafè que t’estàs prenent? La cerca d’energies sostenibles ha arribat a tal punt que a voltes trobem al nostre al voltant iniciatives realment sorprenents i testimonis que un canvi és possible. Aquests sistemes d’estalvi i producció d’energia són només alguns exemples.

 

Recarregar el teu telèfon mòbil mentre prens un cafè
Epiphany OnE Puck és un xicotet dispositiu que a més de servir de posa-gots és capaç de recarregar el nostre telèfon sense més energia que la que produeix la nostra tassa de cafè. Com ho fa? Aquest revolucionari objecte té una bateria en el seu interior que es recarrega amb la calor o el fred que desprèn la teua beguda. Després, mitjançant un USB, pots connectar-li el teu telèfon per recarregar-lo. El millor? Què és totalment portable ja que pots guardar-lo en la bossa i en la motxilla. L’única cosa a tenir en compte és que com funciona amb les diferències de calor, només és eficaç amb begudes calentes o fredes, com un cafè, una infusió, un te gelat o una cervesa recentment servida.

 

ENERGIAS_CAFE2

 

Un rellotge infinit
En una línia similar a Epiphany OnE Puck treballa la companyia Perpètua, que ha desenvolupat una tecnologia coneguda com TegWear i que es basa en l’obtenció d’energia per la diferència de temperatura entre el cos humà i l’ambient. TegWear és una cèl·lula capaç d’extraure energia elèctrica de la calor que emet el nostre cos, basant-se en l’efecte Seebek, que determina que la diferència de temperatura entre dos materials provoca una diferència de potencial que acaba generant corrent elèctrica. Per demostrar-lo Perpètua ha creat un rellotge digital que funciona amb aquest sistema. De moment, encara no s’ha desenvolupat un xip que produïsca l’energia que consumeix un telèfon intel · ligent o una tablet, però tot arribarà.

 

ENERGA_PERPETUA

 

Esport que genera llum
Soccket és una pilota de futbol que aprofita l’energia amb cada puntada, acumulant-la per a després aprofitar-la. Desenvolupat per graduats d’Harvard, la pilota porta en el seu interior un pèndol que detecta els canvis produïts per la pilota quan aquesta es mou, generant una xicoteta font d’energia que s’emmagatzema en una bateria que també es troba en el seu interior. Soccket pesa una mica més que una pilota de futbol convencional i està ple d’escuma, per la qual cosa no es desinfla. Juntament amb la pilota s’ha desenvolupat una llum LED que es connecta a aquest després del joc. Segons els seus creadors, trenta minuts de joc es tradueixen en tres hores de llum però també es pot aprofitar per carregar dispositius electrònics per usb.

 

ENERGA_SOCCKET

ENERGA_SOCCKET2

 

In Step Nano Power: l’energia que només el temps pot esgotar
El cos humà produeix energia al llarg de tota la seua vida. Aquesta és l’única forma d’explicar els complexos processos que es desenvolupen en el nostre cos. Perquè no usar tota aqueixa energia per a donar vida a dispositius electrònics? Amb un gest tan simple com caminar, ja estem produint energia mecànica. Ara, una empresa ha desenvolupat un petit aparell que arreplega aqueixa energia, que normalment es manifesta en forma de calor, la captura i la transforma en una nova font d’energia, aquesta vegada elèctrica, i que pot ser usada per a alimentar petits aparells sense fils.

 

ENERGA_NANO

 

El dispositiu In Step Nano Power pot generar fins a 20 watts gràcies a un una bosseta que es col·loca dins del calçat. Aquesta borsa aquesta farcida d’un fluid que propicia la interacció de milers de microgotes amb un substrat nanoestructurat innovador. Les microgotes són capaces de captar la calor humana que produïm en caminar i transformar-ho en energia.


Ecobutton, un petit clic per a un gran canvi
Com el seu propi nom indica, Ecobutton és un botó ecològic però més que una nova forma de generar energia, com els anteriors, és un sistema d’estalvi. Ecobutton és un dispositiu que es connecta via USB a l’ordinador i que fa que quan ho prems el teu equip es pose en manera ecomode. Segons els seus creadors, en aquest estat l’ordinador manté la mateixa potència nominal que quan està apagat. Després, n’hi ha prou amb prémer una tecla perquè l’ordinador torne al mateix estat en el qual es va quedar.

 

ENERGA_ECOBUTTON

 

Com recompensa addicional, cada vegada que l’ordinador es posa en ecomode el sofware d’Ecobutton registra quantes unitats de carboni, energia i diners has estalviat usant el dispositiu. Per descomptat, l’estalvi depèn del tipus d’ordinador (sobretaula o portàtil), de les polzades de la pantalla i del seu ús. Per açò, l’empresa que ho ha desenvolupat ha realitzat diferents models per a ús domèstic, professional i grans empreses.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend