Investigació

30 maig 2013

Cuidant el medi ambient des del nostre smartphone

Cada vegada existeixen aplicacions per a mòbils i tablets que ens permeten conèixer millor el nostre entorn i que ens suggereixen noves claus sobre com protegir-ho. Per açò, et proposem celebrar el Dia Internacional del Medi ambient fent una ullada al teu telèfon intel·ligent. 


Amb el boom dels telèfons smartphone i les tablets s’ha generat també un nou corrent de nous programes i aplicacions per a ordinadors i telèfons relacionades amb el medi ambient. El gran avantatge que ofereixen aquests sistemes és que són una manera senzilla, intuïtiva i molt divulgativa que ens permet conèixer millor el nostre entorn i que ens dóna molt bons trucs per a conservar-ho i protegir-ho. Així, de forma molt fàcil, podem aprendre a estalviar aigua o llum en la nostra llar, a consumir menys energia i a adoptar petits gestos quotidians que ens fan cada vegada més sostenibles. 

La nova generació d’aplicacions sobre medi ambient abasta tot tipus de temes: des d’aquelles que ens conviden a conèixer el nostre entorn fins a les quals ens ensenyen a menjar millor, passant per unes altres que ens ensenyen a mesurar i controlar la contaminació acústica o la pol·lució. Moltes vegades es tracta d’aplicacions desenvolupades per organismes públics i ONG´s.

 

aplicaciones_movil

 

En altres ocasions, es desenvolupa per empreses privades vinculades a programes de desenvolupament mediambiental, la indústria de l’alimentació o de les energies renovables. En tot cas, ja siguen iniciatives privades o públiques, totes mereixen un esment, ja que el medi ambient és cosa de tots, i no hi ha gens millor que aconseguir la unió d’agents socials, econòmics i polítics per a aconseguir objectius reals a mitjà i a curt termini. 

 

La varietat és tanta i és tan útil que hem pensat que, per a celebrar el Dia Internacional del Medi ambient, que es celebra cada 5 de juny des de l’any 1973 i que és una aposta per la divulgació ecològica, gens millor que mostrar-vos algunes d’aquestes aplicacions, perquè aquest pot ser un bon dia per aprendre noves formes de conèixer i respectar el nostre entorn. Per descomptat, ni estan totes les que són, ni són totes les que estan.

 

Cura amb la pol·lució!
Si parlem de contaminació, trobem aplicacions d’allò més curiós. Aquestes tres que us indiquem a continuació us permetran saber en temps real la quantitat de contaminació acústica i la qualitat de l’aire del lloc on us trobeu.

 

APPS3

 

La primera d’elles és Pollution, que ens ofereix informació actualitzada sobre la qualitat de l’aire i inclou dades de quasi 1500 ciutats de tot el món. També proporciona informació sobre les principals normes ambientals sobre qualitat de l’aire en els diferents països, per la qual cosa podràs veure si aquestes es compleixen o no. 



També cal destacar AIRNow, la major aplicació desenvolupada fins al moment per l’Agència de Protecció Ambiental Nord-americana (EPA). Es tracta d’una aplicació que facilita dades en temps real en forma de semàfor (verd, bona qualitat; groc, moderada; i roig, dolenta) de la qualitat de l’aire de la zona en què es troba l’usuari. Segons els creadors d’aquesta aplicació gratuïta, un coneixement de la qualitat de l’aire és imprescindible a l’hora de planificar activitats de la nostra vida diària com fer exercici. AIRNow inclou mapes de qualitat de l’aire extrets directament de la web de la EPA que proporcionen representacions visuals de la qualitat de l’aire actual i de la previsió d’aquest en diferents zones del món, així com un sèrie de gràfiques sobre els efectes de la contaminació ambiental en la salut. 


airnow_web

Si la EPA ha desenvolupat una aplicació que mesura la contaminació ambiental, l’aposta de l’Agència Ambiental Europea (EEA) se centra en el mesurament de la contaminació acústica, ja que s’estima que al menys 100 milions de ciutadans europeus estan exposats a nivells de soroll perjudicials. Desenvolupada l’any 2012, NoiseWatch permet als usuaris conèixer el nivell de soroll que hi ha al seu al voltant, permetent que el mòbil es convertisca en un sensor de soroll. Les dades es remeten directament per GPS a la central de NoiseWatch, que registra les dades en el seu web, de manera que tots els usuaris de l’aplicació poden consultar la contaminació ambiental per zones. Aquesta aplicació ofereix als ciutadans un conjunt de vigilància de la contaminació a través d’informes estadístics periòdics. 

 

noisewatch2


Una altra iniciativa gratuïta relacionada amb la contaminació és Carbon Tracker, una aplicació gratuïta que ens ajuda a calcular i gestionar les emissions de carboni que podem produir durant un viatge. L’aplicació cerca la forma més ecològica, econòmica i sostenible de moure’ns d’un lloc a un altre. Molt similars a aquesta són les aplicacions Gogreen, que proporciona consells diaris relacionats amb el medi ambient, usos i consums responsables i que inclou a més un sistema d’autoavaluació perquè mesures el teu grau de compromís amb el medi ambient i Green Tips, una guia que et donarà milers de consells pràctics per a convertir-te en una persona responsable amb l’ambient. L’aplicació t’ajudarà a estalviar energia a casa, reduir la gasolina utilitzada en el teu cotxe, reduir les teues emissions de CO2 i moltes altres coses. 

 

green_tips


Si el que t’interessa és millorar la teua alimentació, et proposem la web GoodGuide amb la seua corresponent aplicació, que també és gratuïta. Des d’ella es recomanen i avaluen productes ecològics. La idea és ajudar als consumidors a prendre decisions “verdes” a l’hora d’omplir el rebost de la llar. Segons els seus creadors, en aquesta aplicació es recomanen més de 170.000 productes sans, ecològics i solidaris i s’assenyala on trobar-los. El “problema” d’aquesta aplicació és que ara com ara només funciona als Estats Units.

 

APPS5

 

Per a millorar la teua alimentació és important conèixer els productes de cada època, i quan aquests són de major qualitat. Per açò, l’aplicació “Aliments de temporada”, desenvolupada per Google, ens informa dels productes en la seua època de recol·lecció. El resultat? És una forma senzilla d’aconseguir aliments de qualitat, més barats, frescs, sans i ecològics.

 

APPS6

 

I en aquest mateix camp, AppliFish, que proporciona informació per a consumir peix de forma sostenible. L’aplicació, desenvolupada per Apple i disponible tant per als seus dispositius (iPhone, iPad o iPod) com para Android, disposa de dades de més de 550 espècies marines.

 

Objectiu: conèixer millor el nostre entorn
Si el que cerquem és conèixer millor el nostre entorn, les recomanacions són l’Atles de Natura, una aplicació gratuïta que permet visualitzar sobre Google Maps alguns dels racons naturals més emblemàtics. L’avantatge d’aquesta aplicació és que disposa d’informació de tot el món i que pots veure la realitat augmentada en els punts d’interès que tries.

 

fotopedia_wild_friends1

 

En aquest sentit també podem trobar la Fotopedia Wild Friends, una enciclopèdia sobre animals salvatges i WWF Together, un programa per a tablets desenvolupat per l’ONG WWF que proposa una experiència interactiva per a sentir-se en la pell de animals emblemàtics com a elefants o balenes. Seguint amb les “recreacions” i si sou fans de les simulacions, heu de conèixer l’aplicació A Real Tree. Per un mòdic preu (0,79 €) cada aplicació venuda és un arbre que es plantarà a Belize, Hondures, Nicaragua, Panamà, Camerun, Etiòpia, Burundi, Senegal, Zàmbia, Índia, Filipines o Haití. I què fa? Sencillament, el que veuràs a la teua pantalla, és un arbre animat en un entorn bucòlic.

 

APPS2

 

I en un últim apartat, no podem obviar aquelles aplicacions que ens ajuden a ser més sostenibles. Recycle, disponible per a Apple i Android, permet conèixer tot sobre el reciclatge de brosses. Et localitza punts de proper de recollida de materials i ofereix informació completa perquè reutilitzes en lloc de contaminar.

 

APPS8

APPS7

 

Similar a aquesta pàgina és On Reciclar, una aplicació que, com el seu propi nom indica, ens informa els llocs on es pot reciclar a través de Google Maps. Comprèn punts de reciclatge de piles, roba i molts altres artefactes. A més, ens assenyala en quins llocs es pot fer una denúncia mediambiental.

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend