Entrevistes

29 maig 2012

“Espores és una proposta capdavantera en l’àmbit dels Jardins Botànics”

Isabel Mateu Andrés, directora del Jardí Botànic de la UV, fa una valoració del seu treball al capdavant del Jardí en els dos últims anys i planteja la necessitat de donar a conèixer la institució a través d’activitats culturals i científiques, unint botànica i oci. El plantejament del Jardí com a espai multidisciplinari i iniciatives com la revista digital Espores són un clar exemple de com “les veus del jardí” poden arribar a un nombre cada vegada més ampli de ciutadans.

Isabel, estàs com a directora del Jardí Botànic de la UV des de setembre de 2012, quins foren els reptes que et plantejares al inici del teu càrrec?

Em vaig concentrar sobre tot en intentar millorar tant les col·leccions, que són la nostra raó de ser, com el funcionament del jardí quant a organització i coordinació del treball. Però a més ha calgut abordar diverses obres per a millorar instal·lacions obsoletes, cosa normal després de 20 anys des de la reforma que va fer ressorgir al Jardí. Afortunadament, he contat amb tot el recolzament de la Universitat de València, sobretot del Rector i els Vicerectors Pedro Carrasco, d’investigació i Clara Martínez, d’Infraestructures. Estic molt agraïda i en soc conscient de l’esforç que estan fent amb el nostre Jardí tot i les dificultats circumstancials que travessem.

 

Però és que quasi sense adonar-te’n han passat quasi dos anys, han aparegut nous reptes que no esperaves?

Si, clar, el jardí és una caixa de sorpreses i cada dia percebem coses que caldria cambiar i millorar. Per altre costat el jardí és també un conjunt de plantes vives amb els seus daltabaixos o millor dit, altes i baixes. Plantem nous individus però altres moren, cosa que ens permet plantejar-nos noves possibilitats, com la zona que hem pogut destinar a bulbs perquè calgué tirar un gran arbre que ombrejava eixa zona. Fins i tot hi ha espais que estem planejant canviar, preparem ara un Jardí Cromàtic per a donar color i il·lustrar les possibilitats de combinacions cromàtiques que les plantes ofereixen, no només a través de les flors, també per les diferents tonalitats de les fulles així com pels canvis de color que es dona al llarg de les estacions.

 

A més, t’has trobat amb que el Jardí és un centre multidisciplinar on cal combinar ciència, treballs de manteniment exterior, activitats culturals… com es maneja eixa gran xarxa?

Contant amb la col·laboració. Quan vaig aplegar vaig trobar una plantilla de persones amb gran valor humà i professional, i a més disposades a donar la pell pel Botànic. Crec que la singularitat del jardí conforma a les persones que treballen amb ell i els dóna unes característiques especials i molt valuoses. Lògicament una persona no ho pot fer tot, per tant és imprescindibles aconseguir la coordinació entre aquells qui desenvolupen la seus feina en diferents aspectes, i al mateix temps és necessari que les relacions entre tots siguen cordials. D’altra manera és pràcticament impossible aconseguir res valuós.

 

I a banda d’eixe personal del que parles, quin creus que és el punt fort del Jardí Botànic?

 No n’hi ha un, jo crec que més, però tots centrats en les plantes. L’arbrat, amb edats i exemplars monuments amb els que pocs jardins botànics conten, i també estan les fantàstiques col·leccions de palmeres, suculentes i endemismes, sense oblidar la representació dels nostres cultius tradicionals.

 

És una pena que, a pesar de tot, el Jardí segueix sent un gran desconegut per als habitants de la ciutat, com enfoqueu aquesta situació?

En som conscients i creguem que cal canviar-ho. Si la població no sap que a València hi ha un Jardí Botànic i que és un dels més antics d’Europa, és evident que en alguna cosa fallem. Per donar-lo a conèixer, a més d’una ampla oferta d’activitats científiques i culturals, com es ve fent des de fa anys, estem oferint aquest últim any visites gratuïtes guiades els últims diumenges de cada més, amb molt bona acollida, i tractem d’aumenter la nostra presència en guies de turisme i mitjans de comunicació.

 

I què és allò que pot obtenir qualsevol que s’acoste al Jardí? Quins serveis ofereix?

Són diversos, per un costat i el més evident, la didàctica de la diversitat de les plantes i les seues adaptacions als diferents medis. Per altre, una oferta cultural molt ampla amb exposicions, conferències, diferents esdeveniments científics, així com contacte amb la natura mitjançant excursions guiades per experts. A més el Jardí és un espai màgic on desconnectar sense sortir de la ciutat. Intentem que el visitant puga gaudir de la botànica i al mateix temps del simple oci.

 

La part exterior, la que gaudeixen els visitants, està en constant canvi, no sols per les estacions sinó per les remodelacions. Quines són les més recents?

Acabem d’inaugurar la remodelació dels quadres destinats a cultius, que afecta a dos zones, una destinada a il·lustrar la diversitat i les relacions entre espècies de cítrics i un altra a varietats tradicionals valencianes de vinya en la que es recullen 36 varietats, algunes d’elles en perill d’extinció. Les hem treballat en profunditat contant amb experts en ambdós temes com el Dr. Navarro de l’IVIA, president de la Societat Internacional de Citricultura, i Carles Jiménez, de la Conselleria de Agricultura i expert en viticultura. Creguem que les dos seran molt atractives per al públic en general però, a més, en el cas de les vinyes, serà una contribució a la conservació de la biodiversitat i d’una part del nostre patrimoni.

 

Per últim, quin valor li dónes a una iniciativa de comunicació com Espores?

En primer lloc m’agradaria dir que valore molt la capacitat d’iniciativa i que la gent que aporte coses que milloren la qualitat del seu treball i això és, precisament, allò que ha fet que Espores siga una realitat gràcies al nostre departament de cultura i comunicació. Quant a Espores, crec que és una proposta puntera en l’àmbit dels Jardins Botànics espanyols, a la que pense que molts se sumaran en la mesura de les seues possibilitats. L’objectiu d’Espores és donar l’oportunitat d’accedir a continguts diversos relacionats amb les plantes i a tot allò que es relaciona amb ella, oferint-nos recursos d’informació. Volem que pose al nostre abast treballs científics, moltes vegades punters, d’aplicació immediata a la nostra vida quotidiana, i que ens permeta estar al dia de la informació en aquest camp tan ampli. A més, el fet que siga on line permet també accedir a ell quasi des de qualsevol lloc i qualsevol moment, i sempre sense el consum de paper associat a una publicació convencional, una tendència que crec que és l’actual per unir informació i sostenibilitat, sent congruents amb un dels principis del nostre Jardí Botànic que té la conservació com a lema.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend