En ruta

13 jul. 2017

Serra Gelada, un parc dins la mar

A la província d'Alacant trobem el Parc Natural de Serra Gelada, un espai natural l'extensió es divideix entre la terra i el mar. Entre la serra, les praderies de posidònia i les mines d'ocre gaudirem d'una vegetació marcada per la biodiversitat. Acompanya'ns en aquesta visita!

Si decideixes visitar el Parc Natural de Serra Gelada és important que portes aigua, sobretot en aquestes dates i que evites les hores centrals del dia. A més, hauràs protegir-te el cap i els muscles de la insolació. Està permès visitar el Parc amb gossos, encara que és obligatori l’ús de la corretja. Després d’aquests consells, anem amb les plantes!

Un parc de color ocre

El Parc Natural de Serra Gelada es troba entre els municipis de Benidorm, Alfàs del Pi i Altea i compta amb una superfície total de 5.564 ha de les quals, 4.920 ha corresponen al medi marí en què viuen frondoses praderia de Posidonia oceanica.

posidonia esporesPosidonia oceanica. Fes clic per saber més

Segons testifiquen les restes (hams i plomades) trobades al jaciment el “Tossal de la Cala” de Benidorm, els ibers ja hi vivien i desenvolupaven una important activitat pesquera. L’altra activitat econòmica de Serra Gelada ha estat l’explotació minera del ocre des de temps dels fenicis fins a meitat del segle passat. La duna fòssil, formada fa més de cent mil milions d’anys quan el nivell del mar estava molt més baix i la presència de la Cova de la Far i la Boca de Balena descriuen la geomorfologia de la zona terrestre del parc.

El color verd del parc

Les comunitats vegetals són variades a causa de l’heterogeneïtat del paisatge. Així, distingim entre la zona dunar amb espècies endèmiques com la cadireta (Linaria arabiniana), la “llunetes” (Biscutella montana) o el ginebre de les dunes (Juniperus macrocarpa) i la lamarina (Corema album) una planta de distribució atlàntica que probablement va arribar al litoral mediterrani transportada per les aus. Quant als penya-segats, destaquem la presència de coscolls (Quercus coccifera), llentiscles (Pistacia lentiscus) i arços negres (Rhamnus lycioides).

Serra GeladaSerra Gelada. Imatge de Juan Carlos. Font: FlickR

juniperusJuniperus macrocarpa. Imatge de Nicholas Turland. Font: FlickR

I, quines espècies habiten les illes? Predominen la bufera (Withania frutescens), la sosa fina (Suaeda vera) o l’arç blanc (Lycium intricatum). Una de les plantes de major valor ecològic és la Posidonia oceanica, “els Alguers”, que forma extenses praderies submarines de vital importància per a la reproducció i cria de nombrosa fauna marina. També el fonoll marí (Crithmum maritimum), Silene hifacensis, que actualment s’està recuperant en l’àmbit del parc, la “Orelleta de Ratolí” (Sarcocapnos saetabensis) o la “Canyeta d’or” (Asperula paui subp. Dianensis).

StipaStipa tenacissima. Imatge de Manel. Font: FlickR

La major part de la Serra Gelada està coberta per matolls de romaní (Rosmarinus officinalis), bruc (Erica multiflora), ginebre (Juniperus oxycedrus) i espart (Stipa tenacissima) acompanyats sovint per pi blanc (Pinus halepensis) i alguns exemplars de carrasca (Quercus rotundifolia). Hi ha també vestigis de vells cultius, on s’aprecien exemplars dispersos de garrofer (Ceratonia siliqua) i olivera (Olea europaea).

El color blau del parc

Aquest espai natural també acull una de les poques poblacions de dofí mular (Tursiops truncatus), assentades en aigües de la península. Es tracta d’un grup familiar que res i s’alimenta amb prou freqüència per la zona, inclosa dins d’un territori més ampli que probablement abasti tota la franja litoral de la província d’Alacant. Les aus marines també protagonitzen el paisatge aeri del parc. Hydrobates pelagicus melitensis nidifica a l’illa Mitjana i en la de Benidorm viu una colònia amb més de 500 parelles.

illa benidormIlla de Benidorm

Des del port de Benidorm es pot visitar l’illa d’accés lliure coneguda com l’Illa agafant una embarcació coneguda localment com “oreneta” o “passejadora”. Un cop a l’illa, la podem recórrer gràcies al sender que ens conduirà fins al seu cim i des de la qual tindrem una vista privilegiada de gran part de la comarca de la Marina Baixa.

LyciumLycium intricatum. Imatge de Gertjan van Noord. Font: FlickR

Però si volem gaudir del color blau des del seu interior, el parc ens ofereix l’opció de recórrer les seues aigües nedant. Una de les rutes aquàtiques es dirigeix al pàrquing de Vila Gadea, ja a la platja de l’Olla cap a l’illa amb el mateix nom. Recorda que no es pot accedir a l’illot si sense autorització. Des de la riba, només hauràs de aletejar una mitja hora en direcció a la Illeta de l’Olla per gaudir de l’escull de més de 300 anys d’antiguitat. Pots descarregar el fullet informatiu de la ruta en aquest enllaç.

Sens dubte, Serra Gelada és una destinació desitjable en aquestes dates ja que ofereix mar i muntanya. Això sí, recorda ser respectuós amb la natura i amb la resta de visitants del parc i cenyir a les recomanacions i normes del propi parc.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend