En ruta

11 ag. 2016

L’estiu en la maleta

Torna Altocumulo i ens proposa una xicoteta guia meteorològica per a les vacances. Consells i recursos per estar sempre preparats. Què m’emporte? Farà fred? Plourà? Coneix el clima del teu lloc de vacances i deixa enrere les maletes enormes plenes de per si de cas...

Com hem explicat al llarg d’aquest últim any, mes a mes, en l’Almanac d’Espores, l’estiu meteorològic a l’hemisferi nord es desenvolupa durant els mesos de juny, juliol i agost, mesos en què el sol es desplaça a molta altura sobre els nostres caps. És a dir, que les ombres són curtes i el dia dura moltes hores, com hem dit, a causa del llarg trajecte que realitza l’astre per anar des de l’est fins a l’oest.

1e6006496cec394e7da669516f53f970 MFes clic per llegir l’almanac d’agost

Si només fóra per això, l’estiu ens limitaria a portar un barret ben esplèndid i una gran quantitat de crema protectora. Amb això n’hi hauria prou, ja ens anéssim a l’illa del Hierro o a Cadaqués. Però vivim en un país molt ric també en climes, així que donarem unes breus indicacions de què portar, com portar-ho, i com estar atent a les particularitats de cada lloc.

Comencem per l’Espanya insular, anem a les Illes Canàries

És la regió europea situada a una menor latitud; per tant, més propera a l’Equador. A 28º nord, es troba a la zona intertropical (entre el Tròpic de Càncer i el de Capricorn). Així, la seua proximitat al cinturó d’anticiclons que envolten la Terra a aquestes latituds és molt gran, el que condiciona la meteorologia.

Punta Teno TenerifePunta de Teno en Tenerife

Però, què hem de tenir en compte si hi anem de vacances? En primer lloc, el Sol incideix sobre la superfície terrestre de manera més perpendicular que a la Península Ibèrica, per la qual cosa escalfa més i ens pot cremar la pell més fàcilment. Després, els anticiclons: en el seu sentit de gir horari, envien vents del nord-est tot l’any amb més o menys intensitat de manera que a la part nord de les illes podem tenir un temps ennuvolat mentre que a la part sud ens torrarem. Però alerta! Encara que estiga ennuvolat, els raigs ultraviolats del sol seguiran fent la seua feina.

Seguim amb muntanyes molt, molt altes com el Teide a Tenerife (que és el cim més alt d’Espanya, amb 3718 m). I el Roque de los Muchachos a la illa de la Palma, amb més de 2400 metres d’altitud. És per això que si decidim visitar-lo hem de consultar la previsió meteorològica per assegurar-nos que, encara que siga estiu, no trobarem forts vents ni cap tempesta.

Viatge a la costa atlàntica

Des de La Guàrdia, a Pontevedra, fins a Irun, a Guipúscoa ens trobem amb un clima molt atractiu per a tots aquells que no vulguen passar calor. De tota manera no només tenim costa, pel que amb les següents anotacions resoldrem tots els dubtes.

Islsa ciesIlles Cíes

La façana nord és la zona d’Espanya més afectada pel corrent en doll (Jet Stream), que és la cinta de transport de les borrasques. Per aquest motiu -encara que a l’estiu aquest corrent circule més al nord, no és estrany que alguna de les seues ondulacions afecte tota la zona, portant nuvolositat al litoral i al prelitoral. Així, les temperatures queden limitades de manera que si viatgem cap allà, haurem posar a la maleta pantalons llargs i màniga llarga, per si de cas. Això val per a la costa i per al interior. A més, el corrent en doll és també la raó que la pluja siga un meteor fàcil de trobar. Agafa paraigua!

San SebastinaSan Sebastià

¿I el banyador? Clar que sí! Al Cantàbric trobarem temperatures de l’aigua al voltant de 20 graus, mentre que a la gran piscina mediterrània estarem en 26 o 27 graus. No oblidem, finalment, que en aquesta zona d’Espanya també hi ha muntanyes. Les Muntanyes de Lleó o els Picos d’Europa, altes muntanyes per damunt de 2000 metres d’altitud que ens exigiran preparació i prevenció si anem a recórrer-les a peu. Impermeable i tallavents sempre a la motxilla.

El Pirineu, sigues responsable

Arribem a Finalment … els Pirineus, com resava aquell lema que demanava els Jocs d’Hivern del 98. Són una unitat tan gran que, segons estiguem a l’est o l’oest, o bé al nord o al sud, haurem de saber una sèrie de coses; entre elles, les tempestes. Tant el Pirineu més proper al Cantàbric com el que es troba al costat del Mediterrani són més agradables quant a la seua meteorologia en general. Les tempestes no són tan fortes ni tan freqüents com en les províncies d’Osca o Lleida. En les rodalies del Parc Nacional d’Ordesa, per exemple, tenim l’índex de tempestes fortes més alt d’Espanya.

03B73025

Tinguem en compte que en qüestió de mitja hora una tempesta arriba, descàrrega, es desplaça cap a un altre punt i deixa pedregades i crescudes de barrancs. Així que haurem de muntar la nostra tenda de campanya o deixar el nostre cotxe en llocs segurs en cas de pluja. També és important avisar del lloc on anem si l’excursió ens ocupa tota la jornada. I haurem d’actuar amb previsió i modificar la ruta o deixar-la-la per un altre dia si la previsió no és bona.

Pel que fa a l’altitud, al Pirineu hi ha moltes zones amb altituds superiors a 2500 metres. Això vol dir que, si partim d’una vall, trobarem fàcilment desnivells per a la nostra excursió superiors a 1000 metres, si no més. Això ens obligarà, d’una banda, a anar proveït de roba d’abric i, d’altra banda, a protegir-nos bé del sol, ja que els raigs del sol són més energètics com més amunt perquè l’aire és menys dens.

CadizCadis

Passem a la vessant mediterrània: des de La Jonquera, a Girona, fins a Tarifa i Cadis, passant per les Balears, Ceuta i Melilla. El mar Mediterrani és el principal responsable que les temperatures siguen moderadament altes si parlem d’una situació atmosfèrica normal. Al nord, a Girona, estem exposats els vents del nord, la tramuntana pot fer molesta la nostra estada. I al sud, a Tarifa, el vent de llevant serà el que pugua aigualir-nos la festa si el que volem són plàcides jornades de platja. Però si vols practicar esports nàutics, és el teu lloc!

A la resta de zones costaneres -Màlaga, Granada, Almeria, Múrcia, Alacant, Castelló, València, Tarragona, Barcelona, les Balears i les ciutats autònomes- el clima és molt semblant; més càlid com més cap al sud. Ací l’equipatge és senzill perquè amb roba de màniga curta, barret i crema per al sol anirem a tot arreu.

A la resta d’Espanya, la continentalitat

Andalusia, Extremadura, Castella la Manxa, Múrcia, Madrid, Castella i Lleó, Aragó, Catalunya i la Rioja, amb les zones interiors de la Comunitat Valenciana, Galícia i Navarra es caracteritzen per un clima d’extrems, amb màximes elevades o molt elevades i nits temperades amb baixa humitat que ens deixa dormir. En aquestes zones el nostre equipatge serà semblant al de la zona mediterrània, però prestant especial atenció al dany que el sol pot fer sobre el nostre cap descobert i a la possibilitat que, de vesprada, ens sorprenga una tempesta. Alguns autors defineixen la Península Ibèrica com un mini-continent, el que afavoreix la formació de baixes tèrmiques que porten amb si tempestes. Així que amb aquests dos paràmetres jugarem si les nostres vacances són per aquestes zones.

LoarreCastell de Loarre

I la pregunta que ens farem, una vegada tenim clar com ha de ser el nostre equipatge serà, on mire el temps que farà? Entre les milers d’aplicacions que existeixen amb increïbles gràfics i precisions quasi miraculoses, hem de tirar pel producte nacional i quedar-nos, sense dubte, amb l’APP d’AEMET. Tant per previsions generals o locals, mapes de satèl·lit, de nuvolositat prevista, de variació de temperatures, de possibilitat de precipitacions, per a zona de platja, de muntanya… AEMET!

Ací ho deixem! És fonamental el nostre bon criteri en aquests temps en què els 40 graus estan al caure, dia sí dia també, en algun lloc del nostre territori. No ho oblidem. I, bon estiu!

Etiquetes
Tenda especialitzada en meteorologia
extern Signatura Espores
Send this to a friend