Holiday Train Show al Jardí Botànic de Nova York
Quants de vosaltres heu pensat alguna vegada en visitar la ciutat de Nova York en aquestes festes? Hui, gràcies a El Blog de la Tabla, anem cap allà per endinar-nos en el Botànic d'aquesta gran ciutat que conté una ciutat en miniatura per on circula un tren!
Ja que estem enmig de les festes de Nadal, sense deixar d’apropar-nos a jardins amb història, únics, i sense deixar de banda el món vegetal, hui vull tirar la casa per la finestra i convidar-vos a creuar l’Atlàntic per viatjar fins a Nova York. Un cop allí, podrem recórrer els seus carrers i admirar els edificis i monuments més emblemàtics d’aquesta ciutat. Bé, virtualment, s’entén.
Per al recorregut no necessitem calcer còmode, perquè “passejarem en tren” i tampoc cal vestir-nos amb roba d’abric, ja que estarem dins un gran hivernacle amb exuberant vegetació, plantes i flors. El tren recorrerà la gran ciutat i al trajecte podrem conèixer el pont de Brooklyn, Rockefeller Center, City Music Hall, Yankee Stadium, Penn Station i molt més, fins i tot la terminal de la TWA a l’aeroport JFK.
150 edificis emblemàtics de Nova York fets amb restes vegetals
L’espectacular muntatge de Holiday Train Show és una instal·lació que el Jardí Botànic de Nova York realitza tots els nadals, des de fa 25 anys, a l’hivernacle conegut com Enid A. Haupt Conservatory. Es tracta d’una atracció on els edificis més emblemàtics de la ciutat de Nova York es reprodueixen en miniatura, per a que 12 trens a escala G (utilitzada per a modelisme ferroviari) puguen circular entre ells i crear un màgic trajecte de quasi un kilòmetre. L’actual edició estarà oberta al públic fins al proper 16 de gener de 2017.
No va resultar fàcil introduir la idea de Holiday Train Show al Jardí Botànic de Nova York. Per a convèncer als directius del jardí, calia buscar la manera d’harmonitzar la instal·lació amb les activitats pròpies d’un jardí botànic. Al 1990, Paul Busse, el seu creador, aconseguí una forta vinculació amb les plantes que va donar sentit al projecte: va dissenyar una instal·lació pensada per a ser construïda a base de restes procedents del regne vegetal. El problema estava resolt i la instal·lació comença el seu camí. Actualment, Paul Busse no pot participar ja al muntatge per la malaltia de Parkinson que pateix, però sí ho ha fet, un any més, el seu equip, format per 15 persones.
Una Estàtua de la Llibertat de fulles de palmera, magrana i flors
Tots els edificis i monuments en miniatura estan fets amb branques d’arbre, escorces, fulles, llavors i altres restes procedents de les plantes. Són autèntiques obres d’art elaborades amb la participació de nombrosos professionals, entre ells, arquitectes, enginyeres, electricistes, jardiners, etc. En la realització de les peces més xicotetes s’inverteixen al voltant de 40 hores de treball i en les més grans fins a 1.000 hores.
Com cada Nadal, s’ha tornat a presentar una Estàtua de la Llibertat creada amb fulles de palmera i amb una torxa feta amb part d’una magrana i pètals de flors seques. El pont de Brooklyn està format per branques de salze i escorça d’om i l’edifici circular del museu Guggenheim està fabricat a partir de bolets. L’Empire State Building està coronat amb beines de lotus i la Biblioteca Pública de Nova York està feta amb branques seques de canyella tallades a rodanxes. Pera l’edifici Chrysler s’ha usat fulles de ginkgo i escames de pinyes de pi.
Vint-i-cinc anys després de la primera edició, no sols s’ha aconseguit que la Holiday Train Show siga un esdeveniment esperat cada any, sinó que, a més, s’aconsegueix que xiquets i xiquetes que acudeixen a veure la instal·lació desitgen també conèixer l’arboretum. Com sol dir-se, una cosa porta a l’altra i, si és així, benvinguda siga. Tot cobra sentit.
Novetats en Holiday Train Show 2016
Entre les novetats presentades en 2016, destaquen les incorporacions d’una sèrie d’estructures relacionades amb Coney Island, situada al sud de Brooklyn, a la ciutat de Nova York. Allí s’han donat cita les atraccions més grans del món i s’ha arribat a convertir en una espècie de xicoteta “ciutat meravella”. Per a retre homenatge a algunes d’aquestes atraccions, aquest any s’han inclòs les rèpliques de la icònica noria de Coney Island, The Wonder Wheel, construïda en 1920 per Ferris Wheel Company; el gegantesc Hotel Elefant (Elephantine Colossus o Elephant Hotel), una construcció de James V. Lafferty, i El Cicló (Coney Island Cyclone), la històrica muntanya russa de fusta que s’inaugurà en 1927. També s’estrena en l’actual edició la rèplica del pont de Queensboro, que connecta Queens amb Manhattan, conegut popularment com el pont del Carrer 59.
Aquests són sols alguns dels exemples que ens aproximen a aquest univers format per 12 trens i 150 rèpliques d’edificis emblemàtics. Encara que cal dir que els seus creadors intenten evitar les rèpliques exactes. Els interessa més reduir determinades característiques i exagerar altres, de manera que s’acaba convertint en una caricatura que, a més de resultar estèticament admirable, pot servir per arrancar més d’un somriure. Els somnis estan servits, que per això és Nadal.
Com vaig dir al principi, no hem deixat de visitar un jardí ni d’estar en contacte amb les plantes però, un cop dins, la sorpresa ha sigut trobar-nos amb una espècie de conte de fades que s’ha convertit en una de les atraccions més populars de la ciutat de Nova York en aquestes dates. Bon Nadal a tots.