En ruta

30 juny 2016

Campus juvenil de muntanyisme i medi ambient

Hi ha un estiu diferent per a joves de 18 a 26 anys. El Centre Excursionista de València organitza un campus a les muntanyes de Gredos el mes d’agost....

La Serra de Gredos és un dels paisatges de muntanyes més singulars des del punt de vista de la geomorfologia d’Espanya, caracteritzat pel granit, el gneis i les glaceres en les altes cimes superiors als 2000m, principalment en la província d’Àvila – Castella i Lleó.

Campamento Social GredosCampament Social Gredos

En Gredos tenim muntanyes amb molt de caràcter, com L’Almanzor (2.592 m) o La Galana (2.572 m), que resulten objectius importants per als joves muntanyencs. Tenim valls d’una orografia molt severa, com la “Garganta dels Galayos” i la seua famosa “Apretura”, i tenim, com no, nombroses valls verdes, amb rierols i llacs, tan importants com la “Laguna Grande” en el Circ de Gredos o la Vall de “Las Cinco Lagunas”. En la contornada de Gredos tenim, a més, nombrosos pobles amb monuments històrics impressionants, com El Barco d’Àvila, Montemayor del Castillo o Béjar, pobles de muntanya amb cascs històrics que són autèntiques preciositats, com Candelario i Arenas de San Pedro o Guisando.

Un programa formatiu sobre les muntanyes i la biodiversitat

Des del CEV, proposem un Campus Juvenil Universitari del 31 de juliol al 14 d’agost en Hoyos del Espino, a 1.500 m d’altitud i en la porta principal de la Serra de Gredos, contant amb els nostres 30 anys d’experiència en campaments d’alta muntanya. Al llarg del campament, experts en medi ambient, biodiversitat, geologia, geografia i història, i senderisme realitzaran excursions didàctiques amb els acampats, així com xerrades i visites a Centres d’Interpretació, participant com a voluntaris en un programa de recuperació d’una espècie.

Campamento Social Gredos 1

Campamento Social Gredos 5
Campament Social Gredos

Els joves podran descobrir el parc de la mà de guies experts en les matèries de medi ambient i territori, al mateix temps que conviuran amb altres acampats (adults, famílies, etc…) que tenen el seu propi programa d’excursions i activitats lúdiques. Un programa juvenil, de 18 a 26 anys, per als qui tenen curiositat per les altes muntanyes, les zones rurals i amb una preocupació cap a la conservació d’ecosistemes de muntanya, com és el cas del Parc Regional de la Serra de Gredos, els seus cims, llacunes d’origen glaciar i altres valors del medi natural muntanyenc.

Esta edició del Campus juvenil de Gredos estarà a càrrec de Carlos Ferrís, llicenciat en dret i Màster en gestió ambiental. A més, és membre del Consell Científic de les Muntanyes de la Federació Espanyola de Muntanyisme (Comissió d’Accessos i Naturalesa) i president del Parc natural de la Calderona. L’estada, que podrà ser d’una setmana o de 14 dies, inclou menjador, assegurança d’accidents i assistència en viatge, guies experts i una completa documentació sobre la Serra de Gredos i el seu entorn.

Pinzellades sobre el Parc Regional de la Serra de Gredos

Tota la Serra de Gredos es pot considerar un immens batòlit granític, on seran les variacions climatològiques, i sobretot, les geomorfològiques les que condicionen de forma important el tipus de sòls. L’estrat arbori, que s’estén fins als 1.500- 1.600 m, està representat per l’alzina fins als 800 o 950 metres i per la rebolleda o la pineda a altituds superiors. La vegetació supraselvàtica està formada per piornals climàcics fins al nivell dels pastius alpins i penyals.

De Ruta amb el Botànic

El circ de Gredos és d’origen glacera, situat en la zona central del vessant nord de la Serra. De fet és el circ glacera més extens de la mateixa Serra i de tot el Sistema Central, amb les seues 33 hectàrees de superfície aproximada. A l’est del circ està el Cim Almansor, el més alt de la serralada amb els seus 2.592 m. En la zona més baixa del circ, i per tant en el nord-est del mateix, està la Laguna Gran de Gredos, que és també d’origen glacera i està a una altura de 1.940 m. Junt amb esta llacuna està el refugi de muntanya Elola, amb guarda, molt transitat per muntanyencs que pretenen ascendir al Cim Almansor. El circ està dins de la conca hidrogràfica del riu Tormes, un afluent del riu Duero.

La sistematització més completa de la morfologia glacera en el vessant nord és la realitzada per Eduardo Martínez de Picó J. i Muñoz Jiménez. Per a estos autors, cap al Tormes van existir durant el Quaternari 16 glaceres, acollides a les principals fractures que compartimenten el massís i orientades, predominantment, cap al nord, si bé en algun cas important els rumbs són al W.NW. Els circs queden situats entorn dels 1.800 m. i les llengües, amb recorreguts que oscil•len d’un a quasi sis quilòmetres – en l’aparell major (glacera de Bohoyo) – deixen els seus depòsits frontals més baixos a cotes entre 1.400 i 1.500 metres.

Més activitats d’estiu

Cada cap se setmana el CEV organitza les activitats habituals a la muntanya per al públic en general, però al arribar l’estiu es programen activitats de vacances per a gent de totes es edats. Enguany aquestes activitats es concentren en dos blocs, el més important és el del Campament del CEV, amb tres programes diferents, dirigits a adults, joves i famílies. L’altre bloc compren una estada de 6 dies en les muntanyes d’Andorra, amb un programa d’excursions de nivell mitjà per a trepitjar les muntanyes i valls més atractius, amb visites culturals per a relaxar i tenint com a base un luxós hotel a la localitat de Soldeu.

c.Vac.Andorra 8.15 P.Martinez 213Excursió a Andorra

Pel que fa al campament, estarà instal·lat a la localitat d’Hoyos del Espino, a la Serra de Gredos, en un paratge de muntanya, al mig d’un bosc i a la vora del riu Tormes. Inclourà, a més del programa per a joves que hem explicat abans, un altre per a la gent més activa i inclourà marxes i ascensions de muntanya als cims i paratges més representatius de la zona. A més, hi ha un programa pensant en famílies amb xiquets amb activitats senzilles de muntanya, activitats culturals i visites a pobles i monuments de les rodalies com castells o poblats ibèrics.

Campamento Social Gredos 3Campament Social Gredos

c.Vac.Andorra 8.15 P.Martinez 208Escapada per Andorra. Imatge de Pilar Martinez

Pel que fa a l’escapada a Andorra, del 14 al 19 d’agost, es tracta d’una mirada a l’Andorra natural, una part tranquil•la, neta, silenciosa, amb rius clars, cels amplis, alts i blaus; amb boscos, flors i immenses praderies que en estiu són testimonis de capvespres i eixides de sol de verdadera llegenda. Una opció estiuenca de muntanya, com sempre dirigida als que es resisteixen a utilitzar la tenda de campanya durant les seues vacances.

Més informació a la pàgina del CEV i al 96 391 16 43. Reunió informativa del campament el 13 de juliol al CEV a les 19 h.

Etiquetes
Entitat sense ànim de lucre, independent i formada per socis i sòcies que participen, treballen i col·laboren en les seues activitats i projectes, implicant-se així com a part de la nostra societat civil.
Send this to a friend