Projecte Inspira’t: una escola de ciutadania a través de l’educació ambiental

Inspira’t és un projecte integral de formació i ocupació en educació ambiental dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual. Es basa en la metodologia Aprenentatge-Servei (ApS) però amb un punt un tant revolucionari: persones normalment receptores de serveis i condemnades a un rol passiu, prenen les regnes dels seus temps per a contribuir, amb el seu treball, a millorar el seu entorn més proper. Eva Luna i Sera Huertas, membres de l'equip impulsor del projecte, ens ho conten en aquest article. Una pregunta els espenta cada dia: per què no?

‘La ment es nodreix de canvi
Es pot nodrir la ment de canvi de dues maneres:
la manera ‘tipus cinema’ (immòbil en un entorn mòbil)
o la manera ‘tipus viatge’ (mòbil en un entorn immòbil).’
Jorge Wagensberg

En el marc de la nostra cultura dominant basada en la competitivitat, el concepte de pràctica, com a praxis, que segons en parlava Aristòtil té com a finalitat produir algun ben moralment valuós o humanament desitjable i que es recolza en el compromís i la reflexió personal, ha quedat marginat fins a la quasi desaparició. Així, quan es parla de pràctica tot el món entén el que ell anomenava poiesis, la finalitat de la qual és fer realitat un artefacte o producte específic, governada per la techne. Les connotacions per al col·lectiu de persones amb discapacitat d’aquest plantejament són devastadores. Per això, amb el projecte Inspira’t, engegat en 2013 a Quart de Poblet, ens hem proposat un model d’intervenció centrat en les persones, no en els serveis. Un model que hem testat, que funciona, i que volem compartir.

Què és Inspira’t?

INSPIRA’T és un projecte de capacitació per a l’ocupació a través de la formació i el voluntariat ambiental en l’entorn local. A través del projecte, s’han format 15 persones amb discapacitat intel·lectual de les quals 4 han tingut ja possibilitat d’exercir de manera professional el seu treball en l’àmbit de l’educació ambiental.

El programa formatiu inclou continguts conceptuals, procedimentals i actitudinals en les diferents àrees del treball d’un/a professional de l’educació ambiental: biodiversitat, paisatge, residus, aigua, energia, consum responsable i canvi climàtic, dinamització de grups, comunicació eficaç i altres eines bàsiques per al correcte acompliment professional. Però és, sobretot, una escola de ciutadania.

1 inspira forma

Inspira’t proposa una nova mirada cap al col·lectiu de persones amb discapacitat intel·lectual, nova de debò. Una mirada que permet reorientar els plantejaments habituals en la formació per a l’ocupació cap a una metodologia realment diferent a la tradicional, que promou la formació en contextos reals i socialment significatius, la participació ciutadana, l’autodeterminació, el voluntariat, la capil·laritat amb la societat i amb l’entorn. Un nou plantejament en el qual es considera que el vertader èxit de la formació consisteix a formar ciutadans capaços de millorar la societat i no solament el seu currículum personal.

Una inspiradora revolució

Per a entendre com de polièdric resulta el plantejament, cal que ho situem dins del paradigma de l’Aprenentatge-Servei (ApS). L’Aprenentatge-Servei és una metodologia (de la qual ja s’ha parlat en Espores ací i ací) que proposa la combinació de processos d’aprenentatge del grup i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat on els participants aprenen mentre donen resposta a una necessitat real de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo. I, el veritablement revolucionari que aporta Inspira’t, és que les persones amb discapacitat intel·lectual, tradicionalment receptores de serveis i habitualment condemnades a un rol passiu des del punt de vista de la ciutadania, assumeixen en aquest cas un rol proactiu per a convertir-se en ciutadans capaços de provocar canvis en el seu entorn i de contribuir amb el seu treball a fer d’aquest un món millor.

2 inspira hort

Un plantejament d’aquestes característiques no pot nàixer si no és a través de l’intercanvi i la suma d’idees i energies. Així va nàixer Inspira’t al juny de 2013, com un projecte de cooperació entre quatre entitats: Patronat Intermunicipal Francisco Esteve, Ajuntament de Quart de Poblet, Plena Inclusió CV i Aktúa. El treball ha sigut reconegut com a Bona Pràctica per a la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual en la ciutat per l’Observatori Europeu Ciutats i Pobles per a totes les Persones i amb el segon premi en el concurs Pon la Educación Ambiental en tu proyecto, organitzat des del XIV Seminari d’Entitats d’Educació Ambiental del CENEAM i en col·laboració amb la Federació d’Entitats d’Educació Ambiental-FEEA.

Punt de partida: el nostre entorn més proper

El servei a la comunitat se centra en l’entorn més proper i, en aquest cas, és el propi municipi de Quart de Poblet el que ens proporciona un escenari perfecte per a articular accions de voluntariat ambiental . Aquestes ens possibiliten desenvolupar la nostra proposta metodològica d’aprendre fent a partir d’un programa d’accions que es desenvolupen en associacions i centres educatius del municipi en forma de tallers, xarrades i activitats que promouen la sensibilització ambiental des de qualsevol dels seus vessants.

3 inspira forma

Com en la majoria de casos de municipis urbans, i més en l’àrea metropolitana d’una gran ciutat com València, l’atenció als espais verds, bé siguen parcs i jardins o un espai protegit com és el Parc Fluvial del Túria a Quart de Poblet, precisen una atenció especial des de l’educació ambiental per a la seua conservació i millora, coneixement i conscienciació sobre els mateixos i sobretot crear una vinculació emocional entre espais i la ciutadania.

Aquesta és una de les prioritats en els projectes que Inspira’t ha engegat en els últims anys, i que es poden agrupar en tres àrees: horts escolars ecològics, arbres urbans i voluntariat ambiental en espais naturals.

4 inspirat ruta

Projectes Inspira’t

En l’actualitat, l’equip d’educadores i educadors ambientals d’Inspira’t ajuda en la gestió de tres horts escolars ecològics i elabora un programa d’activitats d’educació ambiental en ells. El primer d’aquests horts va sorgir en l’Escola Infantil Municipal Ninos i allí treballen amb xiquets i xiquetes de 0 a 3 anys. La iniciativa els permet seguir formant-se com a educadors i educadores ambientals, posar en valor tot l’après fins al moment i completar la seua formació en viverisme i jardineria. Però, serveix, sobretot, per a visibilitzar les capacitats de les persones amb discapacitat intel·lectual participants i per a obrir nous espais per a la inclusió i la ciutadania activa. Per als xiquets i xiquetes, un hort escolar els ensenya a conèixer millor els aliments que mengen, a cuidar i respectar el medi ambient i a ser més responsables.

En el cas dels arbres que hi ha en el municipi de Quart de Poblet, Inspira’t desenvolupa un projecte anomenat “Uns veïns amb moltes arrels” que consta de diverses activitats d’educació ambiental dirigides tant als col·legis del municipi com a la ciutadania. Des de 2015, l’equip Inspira’t ofereix un itinerari guiat per alguns dels arbres més singulars del poble i, durant l’últim curs escolar, s’ha realitzat en diversos col·legis del municipi una ginkana mediambiental per a conèixer aquests arbres d’una manera lúdica i educativa. Contribuïm, per tant, a posar en valor el patrimoni arbori del municipi.

6 ruta arbres

En el cas del voluntariat ambiental, l’equip porta diversos anys realitzant activitats de voluntariat a petició de Plena Inclusió Comunitat Valenciana, que al seu torn ofereix a entitats amb les quals col·labora. L’espai natural més visitat en aquestes activitats ha sigut la Marjal dels Moros a Sagunt, on s’han realitzat diverses activitats de neteja del litoral i de diverses llacunes. Al mateix temps, van conèixer de primera mà els valors paisatgístics i de biodiversitat d’aquest espai natural valencià.

A més, l’equip Inspira’t ja ha impartit un curs per a formació de monitors i monitores en activitats de voluntariat ambiental, dirigit a persones amb discapacitat intel·lectual, un curs que pretén tenir continuïtat en el temps i arribar a un bon nombre de persones interessades a capacitar-se en l’àmbit de l’educació ambiental.

5 inspirat hort

Tancant el cercle

Caminem en aquest moment cap a la professionalització d’algunes d’aquestes activitats. De fet, vivim com un assoliment important en el camí la contractació de dues persones per part de Plena Inclusió (soci del projecte) per al manteniment i la gestió didàctica de l’hort escolar ecològic, que continua sent, a més, un marc ideal per a continuar amb la formació.

Per a anar tancant el cercle, tornem a la tesi inicial de l’article. L’èxit d’Inspira’t, com a formació per a l’ocupació, radica en haver sigut capaç de formular una alternativa que contribueix a resoldre no solament els conflictes cognitius sinó també conflictes ètics, centrant-se en la praxi i generant al temps jaciments d’ocupació alternatius als reservats tradicionalment per a les persones amb discapacitat intel·lectual. És una forma nova de fer que requereix allunyar-se de la cultura de la competitivitat per a centrar-se en la creativitat, la reflexió personal i el compromís ètic i transformador. Però d’això es tracta, no?

Article escrit amb la col·laboració de:

Eva Luna. Tècnica d’Integració Laboral i responsable del Servicio Empleo Con apoyo del Patronat Intermunicipal Francisco Esteve (SEPIFE) de Quart de Poblet.

Bibliografia

Jover Torregrosa, D. (2006). Praxis de la esperanza: educación, empleo y economía social. Barcelona. Icaria.

Jover Torregrosa, D. (2012). Educar, trabajar, emprender. Cuaderno de esperanza. Barcelona. Icaria.

Wagensber, J. (2002). Si la Naturaleza es la respuesta. ¿Cúal era la pregunta? Barcelona. Tusquets.

Fernández Palomares, F. (2006) Sociología de la Educación. Madrid. Pearson.

Arbea, L. y Tamarit, J. (2003). De la capacitación a la autorrealización: hacia una nueva conciencia profesional. FEAPS Confederación.

Etiquetes
Tècnic en Educació Ambiental i @reverdeconcausa al Twitter.
Donant-ho tot en primera línia de l'educació ambiental mentre el cos i la ment aguanten. Toll que veig, toll on em clave: l'educació ambiental encaixa en tot. El dia que em canse, seré genet de l'apocalipsi climàtic o estrela de rock, però en tots dos casos sempre amb una bona cervesa.
convidat Signatura convidada
Send this to a friend