Conservació

31 gen. 2015

XALOC, GERMANS DE SAL

Autor: Felipe Escolano (XALOC)

Nous vents bufen per a Espores. Una associació sorgida de la recerca en biologia marina, la conservació i l’amor per l mar. Us presentem a ‘Xaloc, germans de sal’ i el seu interessant projecte.

Les hores de treball en meitat de la mar han fet coincidir persones amb diferent trajectòria professional però que comparteixen les mateixes inquietuds i projectes. Els bons moments en què s’albiren als enormes rorquals comuns o els grans grups de dofins llistats han fet fondre emocions que només aquells que estimen la naturalesa poden comprendre. Però, és en els mals moments, quan el temporal assota els costats de l’embarcació i la pluja impedeix veure l’horitzó quan eixa passió per la mar es demostra de manera més fefaent.

 

Qui som?

Xaloc és un vent que bufa del sud-est i que en altres latituds es denomina siroco. Diuen els vells marins que quan bufa és capaç de trastornar l’ànim de qui a ell s’exposa. I un poc d’açò ha de ser cert, perquè l’obsessió que sentim cadascun de nosaltres per la mar té un toc de bogeria. La nostra associació està formada per un grup de professionals amb una llarga experiència en els camps de la conservació, recerca i divulgació de temes mediambientals.

 

 1  Miembros de Xaloc

 Integrants de Xaloc

 

Juan Eymar, fa més de 20 anys que treballa en la recuperació i conservació de les tortugues marines en les costes valencianes. En l’actualitat treballa com a tècnic de fauna marina per a la Conselleria de Medi Ambient coordinant les diferents actuacions amb tortugues marines i cetacis.

 

Carles Gago, biòleg i comunicador ambiental. Ha treballat en divulgació tant en empreses privades com en l’administració pública. Avui dia és co-fundador de Simbiosi, Espai Ambiental, un nou projecte empresarial de comunicació ambiental i participació social.

 

José Antonio Esteban, biòleg especialitzat en estudis de la bioacústica dels cetacis. Ha treballat en gestió ambiental i d’espais naturals protegits. Actualment és el responsable del Departamento de Investigación del Oceanogràfic de Valencia.

 

544959 417267928290135 1098587592 n

 

Felipe Escolano, fotògraf submarí i operador de càmera. Actualment, està centrat en diversos projectes audiovisuals sobre el medi natural i la cultura tradicional. És col·laborador habitual de diverses entitats públiques i privades per a la divulgació de recerques científiques.

 

Javier Blasco, tècnic superior en gestió dels recursos naturals i comunicador ambiental. Encara que és més de secà, de l’interior, s’acosta al mar definitivament en conèixer a aquests quatre bojos encantadors, per deixar-se ensenyar, omplir-se de sal i de vent i aportar tot el que es puga. Co-fundador de Simbiosi, Espai Ambiental.

 

Què fem?

Les principals línies d’actuació de Xaloc són la divulgació i la recerca marina, centrades ambdues línies en els cetacis (dofins, balenes, etc) i les tortugues marines del litoral valencià. Pel que fa a la divulgació, els membres de Xaloc han realitzat xarrades i conferències per a altres associacions, fires, congressos, etc. sempre des del rigor i cercant la implicació de la societat en la conservació d’aquests emblemàtics animals. Xaloc, ha participat en els dos últims anys en esdeveniments com el Salón Nautico de Valencia (Valencia Boat Show) amb la finalitat que les persones que salpen al mar amb interès esportiu, lúdic o pesquer, coneguen la riquesa que encara conserven les costes valencianes i com poden ajudar de manera pràctica en la seua conservació.

 

imagen autor

Carles Gago, autor de l’article i membre de Xaloc

 

Però, el producte més mediàtic de Xaloc, és la Gaceta de la Tortuga: un periòdic dirigit a pescadors, amb un tiratge de 5.000 exemplars, editat de la mà de la Fundación Cuadernos Rubio i finançat per Cuadernos Rubio i la Universidad Católica de Valencia. En la Gaceta col·laboren entitats com la Universitat de València, el Oceanogràfic o la Conselleria de Infraestructuras, Territorio y Medio Ambiente. Aquest periòdic es distribueix a totes les confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana i compta amb una versió digital que es distribueix per correu electrònic. Qualsevol persona interessada a rebre la Gaceta de la Tortuga al seu correu, solament ha d’enviar un missatge a: hermanosdesal@gmail.com indicant en l’assumpte “Alta Tortuga”. Des d’eixe moment estarà inclòs en la llista de distribució i li arribaran els nous números de la Gaseta. Aquest mateix correu està obert a suggeriments, preguntes, dubtes, etc relacionades amb el mar.

 

2 Con nuestros amigos los pescadores

Amb els nostres col.legues els pescadors

 

Por otro lado, en verano de 2014, se dió un hecho histórico en la historia natural valenciana: una tortuga marina salió en la playa de San Juan de Alicante para depositar en la arena 139 huevos. Técnicos de la Conselleria y el Universitat de València se acercaron a la zona y decidieron trasladar el nido a la Playa de la Punta, zona de reserva del Parque Natural de l’Albufera.

 

3  Nido tortugas campamento

Campament de Platja Punta de custòdia del niu de tortugues marines

 

En eixe moment, Xaloc, va organitzar el “Campament Platja Punta” en el qual van participar 88 voluntaris que dia i nit van custodiar el niu, fins que el 29 d’agost van nàixer les tortugues. Per l’organització d’aquest Campament, Xaloc, ha rebut recentment el Premi a la Promoció del Voluntariat de la Direcció general de Mitjà Natural de la Generalitat Valenciana.

 

Què investiguem?

Quant a recerca, Xaloc, està implicat actualment en dos projectes. El primer d’ells, se centra en el desenvolupament d’emissors via satèl·lit per a tortugues marines en col·laboració amb l’Institut de Recerca per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la Universitat Politècnica de València. Es tracta d’un projecte d’ I+D amb l’objectiu de desenvolupar una nova tecnologia més barata i adaptada al seguiment d’aquests animals. I, en segon lloc, juntament amb Duna Lodge, un allotjament turístic responsable en la costa de Moçambic, s’està desenvolupant un pla de seguiment de balenes geperudes mitjançant l’ús de dispositius que capten els sons d’aquests animals que, a més, servisca d’atractiu turístic i desenvolupament local.

 

565042 546142468736013 334606216 n

Imatge del Facebook de Xaloc

https://www.youtube.com/watch?v= O3uQS-i-tTI

Campament Platja Punta,així va ser el naixement de les tortugues a les nostres costes

 

Però, sobretot, Xaloc, es concep com una plataforma perquè qualsevol persona interessada en realitzar un projecte en la mar, el desenvolupe a l’empara dels professionals i contactes que hi ha en la nostra associació. Així doncs, el nostre correu electrònic (hermanosdesal@gmail.com) està a la disposició de qui tinga inquietuds marines. Des de Xaloc, podem assessorar, guiar i ajudar a la seua realització, cercant els suports necessaris.

 

En pròximes publicacions de Xaloc en Espores, desgranarem i explicarem les diferents activitats que es realitzem i divulgarem els tresors que, malgrat la forta pressió humana, encara manté la  mar Maditerrània.

Decía siempre la mar. Así es como le dicen en español cuando la quieren.

El viejo y el mar. Ernest Hemingway.

Etiquetes
Entitat sense ànim de lucre amb l'objectiu d'estudiar i conservar l'entorn valencià, sobretot el marí. Actualment, centra els seus esforços en la conservació i estudi dels cetacis i tortugues marines del Mediterrani.
A més, s'ofereix com a plataforma perquè qualsevol persona puga desenvolupar els seus projectes de conservació ambiental aprofitant els contactes i assessorament dels seus membres.
Send this to a friend