Conservació

27 set. 2015

Un samaruc en aigües mediambientals

Cansat de que la secció de medi ambient siga una de les més anecdòtiques de la premsa? Preocupat per temes que tenen a veure amb la natura més propera? Hi ha un nou lloc on informar-nos, samarucdigital.com ens duu l’actualitat ambiental valenciana.

El samaruc, Valencia hipanica, és un peixet menut i groguenc, que amb les seues dents de carnívor persegueix insectes i crustacis per alimentar-se a les marjals i als ullals on sol estar. És gregari, comparteix territoris amb altres coneguts aquàtics com el fartet i té una característica important, està en greu perill d’extinció. La introducció d’altres espècies que l’han desplaçat o amb les ha competit per recursos, i la contaminació que pateixen gran part des seus hàbitats habituals, l’han convertit en un peix que se les veu difícils per a sobreviure. Així doncs, aquest exemple de tenacitat és el que han pres com a guia els artífexs de samarucdigital.com, el nou portal d’informació ambiental valenciana i en valencià.

 

Samaruc

Valencia hipanica. Imatge d’Arnadí, Viquipèdia

 

És fàcil fer un tomb pels medis de comunicació que tenim a l’abast a la Comunitat i adonar-nos de que hi faltava alguna cosa. El medi ambient, la natura en general, és un gran absent quan, per contra, vivim un moment de gran interès per tots els temes que l’envolten. En samarucdigital volen donar-nos contingut en aquest sentit, però amb un valor afegit, usant les últimes tecnologies per als audiovisuals, i recolzant-se amb les grans xarxes comunicatives que entre tots em construït.

 

web samaruc

 Portal web de @samarucdigital

 

Per això el seu objectiu passa per incorporar col·laboracions de tot tipus d’actors en el camp del medi ambient valencià: empreses, universitats, entitats, associacions, etc, els quals podran opinar, proposar temes, participar de les xarxes i, fins i tot, pujar continguts propis. Tot cobrint el gran ventall d’ítems que envolta la natura, des de les paraules estrella com sostenibilitat, ecologia o biodiversitat, passant per les pol·lèmiques relacionades amb les polítiques ambientals, els usos de l’energia o del territori, fins a allò que forma part del nostre dia a dia com les alternatives alimentàries o el turisme rural. En paraules del seu director de continguts Fèlix Tena, samarucdigital naix “per a respondre preguntes, informar sobre medi ambient amb rigor i serietat sense oblidar la claredat, entreteniment i varietat”.

 

El que trobarem
Els continguts en vídeo, que formen part de la seua secció samaruc TV, ofereixen informació com la que estàvem acostumats a rebre a través de la televisió quan gran part dels fundadors d’aquest portal s’hi dedicaven. Per això les millors imatges de natura seran allò principal en aquest cas, i posaran cara i veu als protagonistes. Però també hi ha espais com Entre camins per descobrir rutes interessants al nostre territori, Collita orgànica, amb temes com agroecologia, agroindústria o viticultura, i l’Espai de l’empresa, mostrant iniciatives valencianes que fan de la natura un mitjà de vida.

 

face

Perfil de Facebook de samarucdigital

 

A més, una agenda amb tots els esdeveniments que ens poden interessar si volem participar d’activitats que tinguen a veure amb la vessant verda de l’oci, i una secció d’oratge que ens porta al blog del meteoròleg Jordi Payà, col·laborador també de samarucdigital.

 

video

Imatges en exclusiva de la major població d’aquest peix en perill d’extinció 

 

Al Jardí Botànic ens quedàrem literalment orfes quan, en desaparèixer la televisió pública, ens adonàrem de que ens era molt complicat fer aplegar al gran públic les activitats, investigacions i projectes que ací es desenvolupaven. I serà al Jardí mateix quan el proper 30 de setembre presenten el projecte de samarucdigital i ens conten qui, com i perquè. Un present valent i coratjós, com el samaruc, i un futur que desitgem siga pròsper, prolífic i amb molta projecció.

Etiquetes
Responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic UV
M'agrada la música, els llibres, viatjar, escriure, la divulgació científica i anar al cine amb totes les conseqüències; fer cua, menjar monges... Em diverteix ordenar amb els meus fills la col·lecció de cotxes de Cars. Mai he comprès les regles del tenis i m'esmussa tallar la pizza amb forqueta i ganivet.
botanic Equip botànic
Send this to a friend