Un oasi enmig de l’Albufera
Alba Marmaneu ens explica com funciona El Tancat de la Pipa. Un espai a l’Albufera dedicat a la conservació de les espècies i a la divulgació del valor d’aquest símbol de la ciutat.
En una xicoteta part de l’Albufera es pot escoltar el cant del les aus desaparegudes a la resta de les zones, peixos nedant en aigües transparents i una gran biodiversitat de flora que s’obri camí entre l’aiguamoll. Esta zona correspon a tres aiguamolls artificials que han tornat una part de l’encant de l’Albufera.
Deteriorament de l’Albufera
L’Albufera està constituïda per més de 21.100 hectàrees, les quals, alberguen una gran biodiversitat i uns paratges molt característics. Es uns del llocs més singulars de la Comunitat Valenciana, convertint-se en un símbol per a Valencia però la pressió antròpica de les últimes dècades ha ocasionat graus problemes ambientals.
L’Albufera. Imatge d’Ignacio Conejo
Durant els anys 60, l’expansió industrial i la pressió urbanística de la zona van reduir i van alterar l’Albufera, pertorbant el règim hídric, contaminant les llacunes i colmatant el terra. Tots estos resultats, junt amb el augment de la caça, la pesca i l’agricultura de la zona van reduir la biodiversitat y van posar en perill el seu valor ecològic.
Declaració com a Parc Natural de l’Albufera
Després d’observar tots aquests problemes, gràcies a la pressió dels ciutadans, el 23 juliol 1986 la Generalitat Valenciana va nomenar a l’Albufera Parc Natural atorgant-li un sistema de protecció i de conservació.
Imatge de Tancat de la Pipa
Tot i la nova regulació molts dels impactes d’aquest Parc segueixen vigents en l’actualitat, com és el cas de la disminució de la qualitat de les seues aigües i el gran deteriorament de la biodiversitat.
En considerar tots aquests problemes, durant anys s’ha intentat restaurar gran part de la zona però l’escàs terreny públic, només el 17% de l’Albufera, han donat poques oportunitats a les administracions per dur a terme actuacions dirigides a recuperar els valors naturals d’aquesta zona.
Projecte LIFE: Albufera
Encara que s’han dut múltiples projectes per restaurar l’Albufera, un dels més innovadors va ser la creació de tres aiguamolls artificials: el Tancat de la Pipa, el Tancat de l’Illa i el Tancat de Milia que actuen com a filtres verds.
Logo Pojecte Life Albufera
El Tancat de l’Illa constituït per 16 hectàrees i el Tancat de Milia format per 33,4 hectàrees van ser promoguts pel Ministeri de Medi Ambient a través de l’empresa pública Acuamed. D’altra banda, el Tancat de la Pipa que va ser desenvolupat abans i abasta 40 hectàrees, es va crear gràcies a l’exportació de terres per ampliar la Desembocadura del Barranc del Poyo que tenia l’objectiu d’evitar inundacions en els municipis que es trobaven en el seu recorregut. Un cop expropiades les terres, es van adonar dels efectes d’aquest projecte ja que tindria un fort impacte negatiu en la llacuna i van decidir crear el primer aiguamoll artificial, anomenat el Tancat de la Pipa.
Tancat de la Pipa. Imatge de la Conferència Hidrogràfica del Xúquer
El Tancat de la Pipa va ser creat en el 2008 al nord de la llacuna, està gestionat a través d’un acord de custòdia del territori per dos ONG: Acció Ecologista Agró i SEO / Birdlife. Aquest aiguamoll destaca pel seu pla d’ús públic que permet que més de 20.000 persones el visiten i el coneguen.
Aquestes tres zones funcionen com aiguamolls artificials o filtres verds, que retenen els nutrients i milloren la qualitat de l’aigua que entra a les llacunes i posteriorment arriba a l’Albufera.
Un laboratori a l’aire lliure; el Tancat de la Pipa
Els terrenys guanyats a l’Albufera mitjançant els aterraments realitzats en l’antiguitat han estat reconvertits en marjal retirant la terra però mantenint el flux hídric que regava els camps originals, amb les mateixes entrades i eixides.
Imatge de Life Albufera
L’aigua passa per tot el sistema fins arribar a una turbina i dues bombes instal·lades més recentment que bombegen l’aigua, i permeten que surti filtrada a l’Albufera. Per mantenir la qualitat de l’aigua es realitzen controls periòdics mitjançant sondes situades a l’entrada del sistema i en la sortida. Si en algun cas l’aigua no compleix amb els paràmetres mínims de qualitat aquesta és retornada als filtres verds mitjançant un rebombeo per aconseguir una millor qualitat.
El funcionament dels filtres verd es basa en la pròpia capacitat de depuració de les zones humides per filtrar les aigües de la llacuna mitjançant les pròpies plantes de la marjal com la boga (Typha domingensis) una de les més abundants. Amb ajuda de la flora, l’aigua que circula entre elles, diposita part de la seva càrrega de contaminants orgànics i les plantes absorbeixen una part important d’aquests contaminants. D’aquesta manera s’aconsegueix una aigua de bona qualitat, acreixent la riquesa de l’hàbitat.
Imatge de Kiko Alario Salom
Amb la informació que es recapti permetrà esbrinar els paràmetres òptims de funcionament del sistema de depuració i amb això, es podran aconseguir les claus de l’eficiència dels filtres verds per intentar construir un sistema de filtres que aconsegueixa recuperar la qualitat de tota l’Albufera.
En l’actualitat s’han observat que els resultats són bastant bons encara que no segueixen uns patrons constants sinó que varien cada any. Malgrat això, es pot observar un augment en la qualitat de les aigües i, com a resultat, un augment de la biodiversitat.
Imatge de Tancat de la Pipa
Després d’uns quants anys en funcionament, en els tres aiguamolls artificials, s’ha pogut observar totes aquestes millores. Els filtres verds han afavorit la disminució de nutrients i sòlids suspesos reduint el grau d’eutrofització, i per tant han augmentat la transparència de l’aigua. Això ha permès la recuperació de múltiples plantes submergides gràcies a l’arribada de la llum solar al fons i a l’augment d’oxigen en aquestes aigües.
La flora i les espècies de peixos també s’han incrementat creant un ecosistema en equilibri i molt més complex. Han aparegut espècies que havien desaparegut a causa de la mala qualitat de les seues aigües però que ara formen part d’aquest entorn.
Per tot això, cal conscienciar i informar a la gent sobre la importància d’aquest projecte i de la forma de participar. Mitjançant l’aiguamoll corresponent al Tancat de la Pipa, es duen a terme una sèrie d’activitats que van dirigides a tots els públics, des dels més petits fins als propis caçadors de la zona.
Activitat en el Tancat de la Pipa por el dia mundial de les aus. Imatge de Tancat de la Pipa
En aquest centre es fan activitats com l’anellament d’espècies migratòries en família, observació de microorganismes en microscopi, visites guiades o fins i tot jornades de bioconstrucció. Mitjançant aquestes activitats, s’aconsegueix una major aproximació dels ciutadans a aquesta zona i s’ensenya la gran tasca d’aquest projecte que intenta recuperar un paratge tan particular com l’Albufera.