Conservació

25 març 2015

L’oratge està boig!

El passat 23 de març es va celebrar el dia mundial de meteorologia i aprofitant la data es va desenvolupar una conferencia en la Universitat de València per a reconèixer el treball, el coneixement i la afectivitat de la Agencia Estatal de Meteorologia i de totes aquelles persones implicades en el estudi del clima.

A este acte van acudir molts experts en meteorologia, reconeguts investigadors i persones que dia a dia realitzen una gran tasca recollint dades sobre precipitacions, temperatura, humitat, radiació o evapotranspiració.

 

1
Exemples d’eines utilitzades en el procés de predicció meteorològiques. Imatge de AEMET 

Esta conferencia va ser inaugurada per D. Juan Carlos Valderrama, Subdelegat del Govern en València, Dª Pilar Campins, Vicerectora de Investigació i Política Científica de la Universitat de València i D. Jorge Tamayo, Delegat Territorial de AEMET en la Comunitat Valenciana que van reconèixer el mèrit de totes estes persones. A més, van destacar la importància de predir els efectes del canvi climàtic per a que, així es puguin adoptar les mesures necessàries per a mitigar-los.

Canvi climàtic
Un dels objectius per a este dia tan senyalat era informar i conscienciar sobre el canvi climàtic i de la realitat que estem vivint sobre les pertorbacions extremes en el clima. Aquest mateix dia es podia contemplar este fet. Durant molts mesos embarcats en una gran sequera que va destruir camps de cultius, va dessecar embassaments i va augmentar l’erosió en la Comunitat Valenciana aquest dia no va deixar de ploure causant graus efectes; inundant carreteres, desbordant rius i col·lapsant el sec sòl amb la pluja.

 

2
Desertificació. Imatge d’Eddgar Castillo 

Açò confirma que el clima s’ha tornat cada vegada més impredictible i agressiu, suposant un gran repte per els nostres boscos ja que s’ha multiplicat la possibilitat de produir-se un incendi en la Comunitat Valenciana per les llargues sequeres. Sense anar molt lluny, l’any passat va ser l’any de la major sequera en els últims 100 anys afectant a la major part de la població i produint greus pèrdues econòmiques per a compensar els danys.

 

3

Incendi forestal. Imatge de Ra fa el…

 

Tot i que el canvi climàtic es evident, falta una gran conscienciació sobre els seus efectes i sobre la manera de disminuir-los ja que s’ha predit que estes variacions climàtiques tan extremes s’incrementaran i seran cada vegada més freqüents en el futur.

Conscienciació i esforç
Per este motiu, existeixen un gran nombre d’experts i de col·laboradors que intenten lluitar contra el canvi climàtic. A més d’estos, hi han múltiples Declaracions o Acords internacionals o locals que intenten confirmar la disminució de les activitats que l’acceleren.

 

5
Imatge de Oxfam International 

Este any, en desembre de 2015, tindrà lloc en França la Convenció Marco de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC) que establirà el marc global per a lluitar contra el canvi climàtic de forma eficaç i amb acords internacionals. Aquesta conferencia prevé que la Unió Europea redueixi les seues emissions de gasos d’efecte hivernacle en, al menys, un 40% per al 2030.

Així mateix, existeixen uns altres tractats per a mitiga els efectes del canvi climàtic com la Declaració de Lisboa sobre el Canvi Climàtic, l’Agenda per al Desenvolupament o l’Acord Marco sobre energia i clima, on s’estableix la reducció de les emissions que incrementen l’efecte hivernacle.

 

4
Logo de CMNUCC

Després d’observar tots els canvis del clima en els últims anys i l’acceleració del canvi climàtic es obvi que es necessiten noves mesures per augmentar la nostra resiliència sobre les variacions climàtiques i els seus efectes. Per aquet motiu, existeixen un gran nombre d’investigadors que intenten crear nous sistemes per a predir el clima o per estalviar un recurs escàs en les regions mediterrànies, l’aigua.

Càlcul de l’evapotranspiració
Un dels convidats en esta conferencia va ser el Dr. Vicente Caselles, catedràtic de Física de la Terra en la Universitat de València. Durant anys ha estat investigant i innovant nous models per a calcular la pèrdua d’aigua per l’evapotranspiració.

 

6
Imatge de Claudio Ar 

 

L’evapotranspiració es la suma de l’evaporació del sòl i de la transpiració de les plantes, es a dir, es tracte de la quantitat d’aigua que passa de la superfície de la terra a la atmosfera. Es produeix per dos factors, la radiació solar que calenta la terra i el vent que arranca el calor d’ella. El catedràtic Vicente Caselles, va elaborar un model basat en la teledetecció que permet crear mapes on s’indicava, mitjançant un rang de colors, la pèrdua d’aigua per aquest procediment sobre diferents zones de cultius.

 

7 

Conferencia en la Universitat de Vigo por Dr. Vicente Caselles Miralles http://tv.uvigo.es/video/52636.html

Els primers mapes que va elaborar van ser de una zona de la Mancha amb dos cultius diferents i poc a poc es va anar estenent a territoris més allunyats i complexos. Els principals objectius d’aquest projecte eren calcular la evapotranspiració i fer la competència al satèl•lit americà TM amb una resolució espacial de 120 metres però amb un defecte, sols es realitza una imatge per setmana.

Menys aigua, més productivitat
Amb aquest nou projecte es pot crear un satèl•lit amb una resolució de 250 metres i que passés al menys una vegada al dia. Amb este nou satèl·lit, pràcticament s’aconsegueix la mateixa definició que amb el satèl·lit americà i, a més, tindríem dades diàries sobre l’evapotranspiració. Un altre del beneficis va ser un reduït cost, produint imatges més barates que el TM.

 

8
Satèl·lit meteorològic. Imatge de wiquipedia 

Este model va permetre calcular amb una gran aproximació les pèrdues per metre quadrat en les zones de cultiu. Gracies açò, es va permetre estalviar una gran quantitat d’aigua en els camps de regadiu ja que s’obtenia la màxima productivitat amb la mínima quantitat d’aigua. Per aquest motiu, li van concedir el Premi de l’Organització Meteorològica Mundial.

Col·laboradors en l’ombra
Finalment, durant esta conferencia i, aprofitant el dia mundial de la meteorologia, es va reconèixer la gran tasca de aquelles persones que sense ànim de lucre i per pura satisfacció personal recullen cada dia dades sobre el clima.

 

9
Estació meteorològica. Imatge de Siemens España 

Estos col·laboradors es distribueixen per tota Espanya i tots els dies, a la mateixa hora, obtenen dades sobre diferents paràmetres climàtics mitjançant una petita estació meteorològica prop de les seues llars. Grècies a la seua constància i al seu esforç es recullen dades molt valuoses per a poder realitzar nous models climàtics, predir variacions climàtiques o estimar valors climàtics.

 

Així doncs, en eixa sala es van atorgar sis premis a diferents persones o associacions que realitzen este gran treball i que representen al resto de persones que com ells, anoten diàriament dades sobre el clima.

Etiquetes
Estudiant de Ciències Ambientals a la Universitat de València. Col·labora en el Departament de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic.
Send this to a friend