Un inventari de saviesa
Us parlem hui de la primera part de l’obra del MAGRAMA, el Inventario Español de los Conocimientos Tradicionales relativos a la Biodiversidad (IECTB), que us podreu descarregar fàcilment a través d’aquest enllaç. Perquè enregistrar els coneixements és més que necessari!
Com vam dir a l’article dedicat al cànem, el proper diumenge celebrem la cloenda de la mostra Fibres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure amb la fira Trenat amb Natura, una jornada de portes obertes amb activitats per a tots els públics que deixaran ben patent el missatge principal de la mostra del Jardí Botànic de Barcelona, les plantes ens ajuden a viure.
Jornada de portes obertes: Trenat amb Natura
A la fira tindrem la sort de gaudir de la feina en directe de nombrosos artesans que treballen les fibres, entre moltes altres activitats. Heu vist alguna vegada a un home major fabricant espardenyes amb les seues mans? I us heu preguntat allò de, quan aquest home no estiga, qui farà aquesta feina?
Portada de l’IECTB. Fes clic per descarregar l’obra
En resposta a aquesta pregunta, el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha publicat el Inventario Español de Conocimientos Tradicionales relativos a la Biodiversidad (IECTB). Un obra estructurada en fitxes de dos tipus: les de coneixementstradicionals sobre flora i fauna, líquens i fongs i les relacionades amb gestió dels ecosistemes. Totes elles tenen un to divulgatiu i tècnic.
El IECTB, un llibre que s’escriu en comú
La Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat reconeix la necessitat de conèixer, conservar i fomentar els coneixements i pràctiques tradicionals d’interès per a la biodiversitat. En el seu article 70 indica que les administracions públiques han d’elaborar inventaris de coneixements tradicionals que permetin avançar en el seu coneixement i conservació.
La biodiversidad en tu vida. Vídeo del MAGRAMA
A més, des del Magrama, han volgut jerarquitzar els coneixements i classificar-los en categories separades per capítols: Flora, Fauna, Ecosistemes… Pel que fa la flora, capítol que ens ateny, les fitxes corresponen a espècies botàniques i contemplen informació de tot tipus: nom científic i noms comuns en diferents idiomes, estat de conservació, usos tradicionals, medicinals, veterinaris, industrials, recreatius, ornamentals, distribució, referències històriques i molt més.
Pel que fa a l’edició de l’obra destaquem els noms de Manuel Pardo de Santayana, Ramon Morales, Laura Aceituno i María Molina, però quasi impossible resulta anomenar els autors, donat que l’obra és el resultat de un bon munt d’experts (uns 65, per ser més exactes procedents de 39 institucions diferents) en matèries diverses així com també ho fan un bon grapat de col·laboradors altruistes, tal i com s’esmenta al començament de l’obra:
A todas las personas de nuestros pueblos
que han hecho posible este libro al ofrecer generosamente
sus conocimientos y tiempo sin pedir nada a cambio
Un dur treball que dóna fruits
Els principals resultats de la primera fase del projecte s’han recollit tant en una exposició divulgativa itinerant com en la publicació de què hui us parlem. En l’obra es defineix coneixements tradicionals com el conjunt de sabers, valors, creences i pràctiques concebuts a partir de l’experiència d’adaptació a l’entorn local al llarg del temps, compartits i valorats per una comunitat i transmesos de generació en generació.
Tríptic de l’exposició itinerant que recull els avanços de l’obra
I ara, aquesta obra ajudarà a la transmissió d’aquests coneixements que fins sols comptaven amb el suport del boca en boca per mantindre’s vius. I és que, des de 1992 i amb el Conveni de Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica, la saviesa popular va ser inclosa en el terme biodiversitat degut al seu valor historicocultural, resultat de segles d’adaptació al medi i de relació amb la natura.
Amb tot açò, volem recordar-vos que el proper diumenge, el Jardí Botànic també posarà el seu gra d’arena per contribuir a mantenir viu aquest sector de la biodiversitat amb la fira Trenat amb Natura, una jornada de portes obertes en què podrem gaudir de les fibres vegetals de la forma més tradicional, des del joc de la corda, fins la fabricació d’una cistella.
Visita la mostra FIbres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure. Una forma distinta de conservar la biodiversitat
Volem convidar-vos a participar en aquesta fira, a gaudir d’un dia al jardí farcit d’activitats per a tots els públics, com les visites guiades gratuïtes pel Jardí i la mostra Fibres Vegetals les plantes en ajuden a viure com el contacontes o la sessió de curts Natura Animada, els tallers per adults amb espart, activitats amb cordes i nusos per als menuts i una fira de venda on adquirir aquell cabàs amb què anar a comprar o la cadireta de boga per descansar els peus després d’un dia de feina.
Per suposat, posarem a la vostra disposició el codis QR adients per descarregar aquesta obra del MAGRAMA. Us esperem el diumenge 25 d’octubre!