Conservació

29 juny 2014

Saps què és un Geoparc?

Els geoparcs són llocs que posseeixen un patrimoni geològic únic. Des de boscos petrificats a calderes de volcans, passant per formacions rocoses insòlites, petjades fòssils o coves d’estalactites, en tots els casos es tracta de llocs als quals la UNESCO ha donat un valor i una protecció especial.

La comarca osca de Sobrarbe, al nord d’Aragó, engloba en l’actualitat a quasi una vintena de petits pobles i a poc més de cinc mil habitants. És a d’un territori de relleu escarpat que, a causa de la seua abrupta orografia, s’ha mantingut aïllat del desenvolupament durant molts anys. Aquesta situació ha permès preservar, quasi intacte, un ric i exclusiu patrimoni natural i cultural. Des de fa un parell de dècades i fins a l’actualitat un dels majors motors econòmics d’aquesta comarca és el geoturisme, i cada any milers de persones s’acosten fins a aquest racó de la província d’Osca per a gaudir de les belleses geològiques de la zona. Podem destacar la Vall de Brolle, l’anticlinal de Boltaña o els paisatges localitzats dins del Parc Nacional d´Ordesa i Monte Perdido, situat íntegrament dins de les fronteres de la comarca.

 

geoparques ordesa monteperdido

geoparques ordesa

Geoparc de Sobrarbe

 

Des de l’any 2006 la comarca de Sobrarbe està catalogada com un dels Geoparcs espanyols, una distinció que la UNESCO atorga a territoris que presenten un patrimoni geològic notable. D’aquesta manera es reconeix oficialment que les formacions geològiques de la zona, bé siguen les seues roques, les seues estructures o les seues formes del terreny, tenen un valor especial per ser únics i, per tant, requereixen una major cura per a garantir la seua conservació. Aquesta distinció assegura que la zona rebrà ajudes i un aval econòmic i humà des d’organismes nacionals i internacionals per a garantir-la.

 

Per descomptat, els Geoparcs requereixen unes responsabilitats i una cura exquisida, i la seua gestió i conservació ha de fer-se de manera totalment sostenible. En un Geoparc, els accidents geològics són l’eix conductor per a les estratègies de conservació, promoció i divulgació del territori que engloben tant el patrimoni geològic pròpiament dit com el desenvolupament socioeconòmic i cultural a escala local. L’educació, la recerca científica i la cooperació juguen un paper fonamental dins de cada Geoparc.

 

geoparque extremadura

Geoparc de Villuercas Ibores Jara

 

Geoconservació, educació i desenvolupament sostenible

La Xarxa Europea de Geoparcs es va fundar l’any 1998. Espanya és un dels promotors d’aquesta iniciativa juntament amb Alemanya, Grècia i França. Dos anys després, al juny de 2000, la UNESCO va afavorir aquest programa estenent-ho a tothom. És així com va sorgir la Xarxa Mundial de Geoparcs (World GeoparkS), que en l’actualitat compta amb un total de 92 geoparcs repartits en quasi una trentena de països, quasi tots ells localitzats a Europa i Xina. Aquesta última té registrats un total de vint-i-nou.

 

Cada vegada són més els espais naturals de gran riquesa geològica que presenten la seua candidatura per a convertir-se oficialment en Geoparcs. Els candidats s’avaluen per un Comitè de Coordinació format per representants de cada Geoparc i un delegat de la UNESCO. Els aspectes que es tenen en compte són la seua raresa, la seua estètica científica i el seu valor educatiu, i encara que el seu major interès ha de ser el patrimoni geològic, també s’observa el seu interès arqueològic, històric, ecològic i cultural. Els geoparcs han de tenir uns límits clarament definits i una extensió adequada per a assegurar el desenvolupament econòmic de la zona, i poden incloure àrees terrestres, marítimes o subterrànies.

 

geoparques grutas palacio uruguay

Grutes del Palau a Uruguai

geoparques kula

Cons volcànics de Kula

 

Un dels aspectes que diferencia els Geoparcs d’altres espais naturals és que la seua denominació no és fixa, és a dir, que davant un mal ús, l’aval de la UNESCO pot retirar-se. Cada quatre anys el Comitè de la Xarxa audita cada Geoparc comprovant si pot seguir mantenint la seua qualificació. El desenvolupament del geoturisme, la conservació del mitjà natural, l’elaboració de projectes i activitats vinculades amb l’educació i la col·laboració amb altres membres de la Xarxa són alguns dels aspectes més valorats.

 

La bellesa natural, el valor educatiu i el seu atractiu ecoturístic converteixen els Geoparcs, juntament amb els Parcs Nacionals i les Reserves de la Biosfera, en els espais protegits més demandats i coneguts pel públic. Alguns dels Geoparcs més famosos del món són les Illes Açores de Portugal (amb una peculiar morfologia modelada per les forces volcàniques i que serveix com a unió de les plaques tectòniques d’Amèrica del Nord, Euràsia i Àfrica), les Grutes del Palau a Uruguai (una formació geològica conformada per una cuirassa de roques ferrificades de dos metres d’altura), les japoneses Illes Oki (amb turons gegants i penya-segats vermellosos i on les seues gents conserven pràctiques culturals i religioses que no s’observen en cap altre lloc del país), els cons volcànics de Kula a Turquia (allí es poden apreciar en algunes capes de cendra volcànica mostren petjades fòssils dels humans prehistòrics) o el complex glacial de Hondsrug, a Holanda (que mostra crestes i valls per sota de la capa de gel visibles en el paisatge).

 

geoparques islas azores

Illes Açores

 

Geoparcs espanyols

El valor ecològic i econòmic del Patrimoni Geològic és evident. A més de servir com a llar per a éssers vius, és una font de recursos naturals necessària per a desenvolupar diferents activitats humanes. La conservació d’aquest patrimoni és, per tant, una responsabilitat de tots per a garantir que les generacions futures puguen gaudir d’ell.

 

geoparques costavasca2

Geoparc de la Costa Basca

geoparques grutas de cristal molinos maestrazgo

geoparques Barranco.de.Cañada Maestrazgo

Geoparc del Maestrat

 

A més del de Sobrarbe, a Espanya existeixen un total de vuit Geoparcs distribuïts al llarg de tota la nostra geografia. Aquests Geoparcs són el del Maestrat (un parc cultural amb quasi mig centenar de punts d’interès geològic entre els quals destaquen Béns d’Interès Cultural, deu Conjunts Històrics, dos conjunts d’Art Rupestre llevantí considerats Patrimoni de la Humanitat i una zona Arqueològica d’Interès), el Geoparc de la Costa Basca (encaixat entre el mar Cantàbric i les muntanyes basques en la província de Guipúscoa i que destaca per les seues més de deu quilòmetres de penya-segats i per posseir el millor conjunt de cavalls d’art parietal del planeta oposat en la cova d´Ekain), el Geoparc de Villuercas Ibores Jara a Càceres (un massís muntanyenc de 2.544 km2 de superfície famós mundialment per la seua xarxa fluvial, les seues bosquines i els seus paisatges apalachenses que tenen en els dòlmens, els castells i el Real Monestir de Guadalupe la seua màxima riquesa arquitectònica) i el Geoparc de Catalunya (situat en el cor dels Pirineus i que presenta singulars excepcions com les coves del Toll i de Salnitre , els relleus del delta de Montserrat i Sant Llorenç de Munt i fins a quaranta-vuit punts d’interès geològic i miner). El Parc Natural de les Serres Subbétiques (Còrdova), el del Cap de Gata (Almeria) i Sierra Nord de Sevilla, els tres situats a Andalusia, completen la llista dels *Geoparques Espanyols.

 

geoparques cueva ekain

Cova d´Ekain

geoparques chera2

Parc Geològic de Xera

 

D’altra banda, en el nostre país també existeixen els anomenats Parcs Ecològics, que tenen uns objectius similars els Geoparcs però el funcionament dels quals no està regulat per la UNESCO. Entre ells destaca el d’Aliaga (en la província de Terol i integrat dins del Geoparc del Maestrat) i el de Xera, el més complet dels Parcs Geològics d’Espanya i situat a la Comunitat Valenciana. El Parc Geològic de Xera es va inaugurar l’any 1999 i té com a principal atractiu geològic la Fossa de Xera, un grandiós enfonsament de més de 1000 metres de profunditat i 60 quilòmetres quadrats de superfície l’origen de la qual es remunta a fa 65 milions d’anys. Dins del parc també s’han localitzat tres jaciments de dinosaures amb una edat aproximada de 80 milions d’anys.

 

Enllaços d’interès:
http://www.europeangeoparks.org/
http://www.igme.es/internet/patrimonio/geoparques.htm

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend