Conservació En ruta

9 nov. 2016

Visita al Parc Natural de La Puebla de San Miguel

Imatge de Wikipedia

Hui us recomanem la visita al Parc Natural de La Puebla de San Miguel, un paratge a més de 1000 metres d’altura en què les sabines blanques són les reines del paisatge junt amb el fred. Molt prompte la neu cobrirà aquests majestuosos arbres, per això, volem donar-vos pressa perquè el visiteu abans que es torne perillós!

Coneixes els Parc Naturals de la Comunitat Valenciana? I els seus productes? Hui us expliquem què és la marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana i com preparar la visita al Parc Natural de Puebla de San Miguel.

III Mostra de Productes de la Marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana

Què és la marca Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana?

És la Direcció General competent en gestió d’Espais Naturals qui atorga aquest distintiu als productes artesans i activitats de turisme de la Natura obtinguts, elaborats i prestats dins de l’àrea d’influència socioeconòmica dels Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. Un patrimoni ric en biodiversitat i ambients que vertebra tot el territori valencià i que té per objectiu dissenyar una eina que ajude a conservar el model de vida desenvolupat en les poblacions que l’envolten.

taxus instagram gvaSeguiex el compte d’Instagram de Parcs Naturals de la Generalitat Valenciana

Els productes amb la marca Parc Naturals es divideixen en tres categories: producte natural, producte artesà, i turisme de la natura. En el producte natural s’exigeix que el 100% de la matèria primera tinga l’origen en l’àrea d’influència socioeconòmica del parc natural; en les produccions agroalimentàries resulta exigible el compliment dels requisits aplicables a l’agricultura ecològica o la producció integrada o assimilada.
Pel que fa al producte artesà es verifica que els processos de fabricació tinguen un caràcter preferentment manual, i que no es perda per la utilització d’utillatge i maquinària auxiliar, originant un producte individualitzat, però no únic.

ISS 1077 00799Juniperus sabina  

En el turisme de natura es valora la formació que s’imparteix a les activitats d’allotjament, restauració, turisme actiu i educació ambiental i interpretació del patrimoni, respectivament, per a millorar la informació, coneixement, i implicació amb l’espai natural en la realització de les seues activitats, i en conseqüència millorar l’oferta turística, com també promoure el consum de productes locals certificats amb la marca.

Quin Parc visitem hui? El Parc Natural de Puebla de San Miguel

T’acompanyem pas a pas per a descobrir un Parc Natural dintre de la xarxa dels nostres parcs. El primer que et recomanem és consultar la informació meteorològica abans de començar la ruta, especialment a l’hivern, ja que les nevades són freqüents. Porta aigua, mòbil amb bateria, roba i calcer ben abrigat, aigua i menjar en abundància. Oblida el vehicle i camina per les rutes indicades ja que els barrancs poden ser molt perillosos per possibles tempestes, despreniments…

Si vols aprendre tècniques d’orientació i responabilitat en la muntanya, apunta’t a aquest curs

En la zona recreativa de Don Guillén trobaràs aigua corrent, banys, banquets i un espai per a fer foc amb un bon dipòsit de llenya. A partir de desembre i fins el mes de febrer l’àrea recreativa no tindrà aigua corrent a causa de les baixes temperatures. Evita deixar fem i deixalles al parc: fes les teues necessitats en un clotet i si tens el gust recull amb una bosseta el fem que trobes durant el camí de tornada!

I com és la flora del lloc? Amb més de 200 exemplars de diferents espècies inclosos en el Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana. Destaquen tres meses arbòries principals: el pinar, el savinar i el carrascar. Els boscs de savina turífera (Juniperus thurifera) són els grans protagonistes: gràcies a exemplars amb més de 1.500 anys! Els pinars negres (Pinus nigra) característics de climes de alta muntanya, i el pinar albar (Pinus sylvestris) ocupen les localitzacions mes elevades i fredes. Per últim, els carrascars (Quercus rotundifolia) ocupen les zones mes seques i assolellades.

ING 33849 09194Juniperus communis

En les zones mes elevades degut a les limitacions altitudinals la coberta vegetal es redueix a especies arbustives o herbàcies entre las que destaquen la savina de muntanya (Juniperus sabina), el coixinet de monja o eriçó. (Erinacea anthyllis) i el timó terrer (Thymus godayanus). A més, el Parc Natural de Puebla de San Miguel conta amb set microrreserves de flora catalogades

Història, contacte i tradició

Els primers assentaments daten de l’edat del bronze i així ho demostres els jaciments arqueològics del paratge de Los Pucheros. La Puebla de San Miguel va estar vinculada durant segles a Ademús i amb el pas del temps els assentaments temporals es van consolidar a la vall. L’ocupació cristiana va arribar al segle XIII, i al segle XVIII, a instàncies de l’autoritat local, Carlos III li va concedir la independència d’Ademús per atorgar-li la categoria de vila real a la Puebla de San Miguel el 12 de febrer de 1765.

1024px 1 Pueblasanmiguel paisajeUrbano 2007Puebla de San Miguel. Imatge de Wikipedia

L’oficina tècnica del Parc se situa en la Casa Forestal en la carretera València (s/n) en la Puebla de San Miguel. Pots telefonar al 660127491 o escriure a parque_puebladesanmiguel@gva.es. L’horari d’atenció al públic és 9.00 a 14.00 de dilluns a divendres. És important que arribes al poble amb tot ben preparat perquè no té més de 70 habitants i no serà fàcil aconseguir pa o trobar una botiga o bar oberts. La carretera que hi arriba està en mal estat i si portes un cotxe baix hauràs de conduir amb molt cura.

Erinacea anthyllisErinacea anthyllis

Les activitats tradicionals de la zona estan representades pels forns de calç, algeps o teules, corrals per al bestiar, basses i sèquies de reg i pedreres de calcària. Anima’t a seguir les nostres recomanacions, i descobreix, fent excursions pels nostres Parcs Naturals, paratges sorprenents i fascinants que tenim molt a prop.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend