L’Any Internacional de la Llum
La Unesco ha declarat que la llum i les tecnologies relacionades amb ella seran les protagonistes de 2015. Un any per aprendre sobre com funcionen els dispositius electrònics que ens envaeixen, per mirar i desitjar veure les estrelles que els llums de la ciutat no ens deixen, per recordar els científics que dedicaren la vida a l’estudi de la llum i molt més.
2014 va ser l’any dedicat a la cristal.lografia, la ciència encarregada de descobrir la disposició dels àtoms en els sòlids. A pesar de sonar distant, aquesta matèria ens permet desenvolupar nous materials, fàrmacs, l’estudi de mostres extraterrestres i fins i tot, la visualització dels flocs de neu. No obstant, 2015 ens dóna l’oportunitat de conèixer la tecnologia de la llum i la quantitat d’elements que depenen d’ella en la nostra vida. Què ens espera aquest any? Us expliquem de què va i com mantindre-vos al dia pel que fa a l’agenda que hi ha preparada.
El Año Internacional de la Luz va ser una proposta de Mèxic a l’any 2013 i ara, la Unesco i la Sociedad Europea de Física, creada en 1968, han decidit fer real aquesta iniciativa. Moltes són les institucions que hi col.laboren però a Espanya, és la Sociedad Española de Óptica l’encarregada de difondre les activitats commemoratives, entre les quals destaquem els tallers que s’oferiran als instituts i escoles de la comunitat de Madrid que facen la reserva adient. Tallers adaptats des de primària fins batxillerat dedicats a augmentar el coneixement i la curiositat entre els més joves i tal vegada despertar noves vocacions.
L’art en què un feix de llum fa possible la narració d’una història és el cinema. A la ciutat de Granada, el cine d’autor serà el protagonista del Año Internacional de la Luz, el moment de posar-nos místics i filosòfics front a una pantalla. Al seu torn, Tom Carr, faedor d’art amb llum i ombres, exposarà a Catalunya la seua peculiar i imaginativa obra.
Els objectius de IYL
La Unesco ha marcat uns objectius ben clars com reduir la contaminació lumínica, incorporar al sector de la investigació més dones, el desenvolupament sostenible i l’educació dels els joves que pretén assolir a través de ferramentes com la divulgació, l’art, la indústria i la docència. Aquesta campanya dóna especial importància a la funció de la llum en l’àmbit social amb dades tan il.lustratives com que el 75% d’Europa fa ús d’Internet mentre que sols un 15% de la població africana té la possibilitat de connectar-se a la xarxa. Una manera quotidiana de fer-nos entendre les grans desigualtats.
A pesar d’estar envoltats de dispositius electrònics, pocs de nosaltres recordem les figures dels científics que han fet possible tota aquesta tecnologia que hem incorporat al dia a dia sense adonar-nos-en. Maxwell, Heinrich Hertz o Einstein, és l’any per recordar el seu paper en la ciència com podem llegir més àmpliament a aquest article de El País. Però a més, la invenció de díodes d’emissió de llum (LED) blaus eficients, que han permès fonts brillants de llum blanca i de baix consum han estat el Premi Nobel de física de 2014.
Algunes de les activitats que el Año Internacional de la Luz ens té preparades tenen parada en València. És el cas de dos dels congressos: Arte Ciencia Ciudad 2015. ¡Luz, más luz!, que tindrà lloc a la Universitat Politècnica i 41st European Conference on Optical Communications, ECOC2015.
Portal web nacional del Año Internacional de la Luz
Pel que fa al Jardí Botànic, celebrarem l’entrada del 2015 amb una instal.lació lluminosa que funcionava amb l’esforç mecànic que els visitants imprimien en pedalejar una bicicleta dissenyada pel col.lectiu Makeatuvida, l’expoisicó del qual pots visitar fins l’11 de gener a l’Antic Edifici d’investigació del jardí. I què seria de les nostres estimades plantes sense la llum? El Jardí no quedarà exempt de fer apol.logia del valor de la llum,però també de les ombres i la foscor, indissociables. Però no us avançarem res encara.