Cementeris d’arbres
Si bé les campanyes de recollida de signatures a través de les xarxes estan de moda, hui us presentem una iniciativa protagonitzada pels bombers forestals que proposen la construcció de cementeris per a protegir els boscos cremat. Us presentem (Fo)Rest in Peace.
L’arribada de la calor ens obliga a preocupar-nos pels incendis. Com serà l’estiu? Haurem de lamentar moltes pèrdues? Hui us presentem una iniciativa 2.0 que té l’objectiu de protegir les zones forestals cremades gràcies a la construcció de cementeris.
Ja hem palat en Espores de l’ecologia del foc i de les estratègies de les plantes per a protegir-se de les flames. També us hem presentat algunes espècies de piròfits que viuen gràcies al foc i les llavors de les quals sols germinen gràcies a les altes temperatures o a l’acció del fum.
Però hui parlem d’una campanya a través de Change.org que busca protegir les zones forestals arrasades per les flames. Però…
Com funciona una campanya 2.0?
Les campanyes a través de Change.org són senzilles de formular però cal seguir les instruccions i consells que la pàgina mateixa indica. El fonament de cada petició és el mailing: cada petició va adreçada a la persona o institució que té potestat per atendre-la així que cada vegada que algú signe la petició li arribarà un correu electrònic a la bústia d’entrada.
Petició de (Fo)Rest in Peace. Fes clic per accedir-hi
Abans d’iniciar una campanya en Change.org hauràs de respondre’t quatre preguntes: Què és el que vull canviar? Qui pot fer aquest canvi? Per què aquest tema és important? Per què hauria de importar-los a altres persones? Basant-nos en açò, les campanyes poden endolcir-se a través de les xarxes socials i amb suport audiovisual. I així ho han fet en aquesta campanya que hui us presentem.
(Fo)Rest in Peace
Amb aquest joc de paraules en anglès (Descansa en pau, El bosc en pau) els Bombers Forestals han llançat aquesta campanya de recollida de signatura amb què pretenen obrir de nou el debat sobre la llei de la nova Llei de Montes que permet edificar sobre terreny cremat.
Aquesta petició ha estat promoguda per Francisco Ortiz Cantero qui indica que la nova Llei de Montes deixa via lliure a les comunitats autònomes perquè requalifiquen el sòl que ha patit incendis si hi ha motius d’interès públic, sense que hagen de passar els 30 anys marcats com a termini en la anterior Llei de 2003. per això sol·licita el suport de 500.000 ciutadans per exigir al Congrés que modifique la llei i evitar incendis. Encara falten 153.173 signatures per arribar a les 500.000.
Els bombers forestals afirmen que aquesta llei obri la porta a la crema intencionada amb finalitats econòmiques i proposen la construcció de cementeris amb la fi de protegir aquests terrenys. Per això, poden a disposició dels col·laboradors un full que cal entregar en cada Ajuntament per començar el tràmit.
Els bombers opinen
La campanya porta el suport de les declaracions d’uns pocs bombers que opinen sobre la seua feina i sobre com aquesta llei afecta el seu treball i els espais naturals. Uns pocs vídeos de pocs minuts que se centren en la vulnerabilitat del medi rural i en la importància de la prevenció.
A més, la campanya té una elevada càrrega simbòlica ja que, a pesar que els cementeris no es posen en funcionament, són una forma més que evident de materialitzar allò que un incendi significa.
Amb aquesta campanya s’evidencia l’ús de la llei contra la llei, tal i com s’explica en la pàgina web i amb aquest ús els bombers forestals reclamen la visibilitat de la seua feina i el suport per part de les institucions ja que molt poques vegades són notícia.
Com hem dit en començar, l’arribada de l’estiu fa dels nostres boscos un perill per a les poblacions properes, per als visitants i per als bombers per això la prevenció torna a ser la opció més segura per a tots. Des de la nostra revista fem una crida a la responsabilitat!