Conservació

19 set. 2015

BE sostenible

Una aplicació mòbil per a reciclar correctament, alternatives sostenibles al cotxe i una plataforma amb idees creatives per a donar-li una segona vida als objectes quotidians de la llar. Ja no tindràs excusa per a no convertir-te en un ciutadà verd!

Alguna vegada t’has menjat un entrepà i en acabar no has sabut que fer amb el paper d’alumini o el film que ho embolica, i fins i tot amb el tovalló amb la qual t’has netejat les mans? A quin contenidor van, al blau, groc, verd o gris? Vas a treballar cada dia amb cotxe i encara no t’has plantejat compartir-lo, utilitzar transport públic o anar amb bicicleta? Eres dels qui tiren les coses sense pensar o intenta cercar-les un segon ús?

 

ZONA-BICIS

Ja n’hi ha prou de ser un eco-indiferent, converteix-te en un ciutadà verd! I és que no cal fer un màster en gestió ambiental ni fer grans sacrificis per a portar una vida més sostenible i respectuosa amb el medi ambient que ens envolta i que al cap i a la fi és la casa de tots. Només has de parar-te a reflexionar sobre el teu estil de vida i incorporar al teu dia a dia algunes de les pràctiques que et detalle a continuació i que estan inspirades en la regla de les tres erres: reduir, reutilitzar i reciclar. Gestos saludables que entre tots ens permetran disminuir les emissions de CO2 i el volum de residus que generem, estalviar aigua i energia, i reduir així la nostra petjada ecològica. No et sembla un bon propòsit per a aquest curs?

 

Mou-te per reduir el teu consum!
Més enllà d’apostar pel producte local i de proximitat, per no parlar de la quantitat de coses que comprem que realment no necessitem, anem a analitzar el nostre particular consum d’aigua i energia. Tancar l’aixeta quan ens estem llavant les dents o ensabonant en la dutxa, apostar per la la il·luminació amb LEDS i per electrodomèstics “triple A” perquè són més eficients a nivell energètic, apagar les llums en eixir d’una estada i també aparells electrònics, com l’ordinador, el rooter, la tablet o la televisió, quan no els estiguem utilitzant. Són pràctiques ja bastant habituals que a més de convertir-nos en ciutadans una miqueta més verds ens suposen un gran estalvi en la factura de la llum i l’aigua. Així que anem a centrar-nos i anar on més dol, en l’ús que li donem al cotxe! Més ràpid i més pràctic (encara que no sempre) però també més sedentari, més car i més contaminant.

 

02F36657

Així, amb motiu de la Setmana de la Mobilitat 2015 que se celebra del 16 al 22 de setembre, aprofita per a crear nous hàbits i canvia el teu mitjà de transport habitual per un menys agressiu per al medi ambient i més saludable per a tu com pot ser la bicicleta, ja siga pròpia o utilitzant el lloguer de bicicletes públiques de la teua ciutat, els patins o simplement els teus peus. Enguany, sota el lema Si ets mous eres la protagonista, en València es pretén fomentar una bona pràctiques i mesures que promocionen la mobilitat sostenible a través d’una agenda d’activitats d’allò més completa i participativa.

I és que per als quals vivim en una ciutat com València, compacta i plana, és fàcil optar per alguna d’aquestes alternatives i més ara que des de l’ajuntament apareixen a més altres iniciatives permanents com la de reduir la velocitat a 30 km/h en el centre de la ciutat o acabar de connectar el carril bici, i així convertir-la en una urbs més amigable per a les persones i no tant per als cotxes. De fet, el dimarts 22 de setembre de 2015 es clausura la setmana de la mobilitat celebrant el Dia sense cotxe de manera que el centre de la ciutat estarà tallat als vehicles privats i l’autobús i el metre seran gratuïts, de 10 a 20h. ¿T’apuntes? Consulta ací la resta d’activitats del dia.

 

02E23538

Però i si vius fora? També hi ha opcions! Ara pots agafar la bici a Burjassot i deixar-la a Torrent amb el servei interurbà de lloguer de bicicletes “Movus” que inclou ja a 11 poblacions de l’àrea metropolitana de València i que comença la seua marxa enguany amb una primera estació en Nou Centre. Si no sempre pots optar pel tren, el metre, l’autobús o el compartir el cotxe entre diversos companys de treball, familiars o amics.

 

En el Botànic ens agraden les bicis perquè apostem perquè apostem per la conservació del medi ambient i per açò a més de tenir una zona especial per a les dels nostres visitants i treballadors, et recomanem l’exposició de bicicletes restaurades #lasnavesobreruedas que estarà en Les Naus fins al pròxim dia 26 de setembre.

 

Reutilitza sent solidari o creatiu
Qualsevol objecte que deixa de complir la seua funció ja siga perquè s’ha trencat o perquè ha quedat obsolet es converteix automàticament en un residu, però abans de tirar-ho t’has plantejat arreglar-ho o donar-ho a alguna institució? En el cas dels joguets, els mobles o la roba, hi ha un munt d’institucions com El Rastrell o La Casa Grande, en el cas de València, que treballen en aquest sentit i que a més ajuden a gent desfavorida, així que investiga abans de tirar perquè després ja no hi ha volta arrere.

 

RECETARIO

 

I si t’assegues creatiu, sempre pots practicar el ecodiseño amb l’ajuda de elrecetario.net. Una plataforma online de recerca dirigida pel col·lectiu Makea tu vida, en l’àmbit del disseny ecològic, la reutilització dels residus i el open-source, dedicada al foment de la cultura DIY en la nostra societat.

 

En ell trobaràs un sense fi proposades o receptes, com ells les criden, per a aprofitar un sense fi de residus de la llar com a base per a fabricar nous objectes útils i de disseny. I si t’animes fins i tot pots presentar-te amb alguna creació pròpia al concurse-exposició REHOGAR 7 que organitza també el col·lectiu amb la finalitat de promoure una major consciència mediambiental entorn de l’objecte.

 

convo rehogar7 2

 

Un projecte que ha acollit el Jardí Botànic en els seus dues darreres edicions i que enguany aterra en les instal·lacions de BioBui en ple cor del districte de Ciutat Vella, en el barri del Raval de Barcelona. La convocatòria està oberta fins al pròxim 25 de setembre!

 

Recicla bé i ajuda convertir els teus residus en matèria primera
El contenidor blau, per als envasos de cartó i paper; el groc per als envasos de plàstic, les llandes i els bricks; el verd per al vidre; i el contenidor normal per a l’orgànic. Sembla bastant senzill, no? Però i el suro o la ceràmica? i els envasos mixtos?

RECICLAR-2

Comencem pel principi! Primer, cerca un buit en la teua casa per a organitzar bé els residus que vages generant. En realitat, només et fan falta tres poals, perquè lamentablement el vidre amb prou faenes s’utilitza i és més pràctic aprofitar una eixida al carrer per a tirar-ho en el contenidor que acumular-lo a casa. I dic lamentablement perquè justament el vidre pot reciclar-se al 100% i de manera infinita. No obstant açò són els envasos de plàstic i cartó els que copen el mercat actualment sobretot per la seua facilitat de transport ja que aconseguim envasos més lleugers, per açò és important que els separem ben i aprofitem així les seues matèries primeres.

 

Al contenidor blau va el paper i el cartó, com les caixes de les sabates i cereals, revistes i periòdics o el rotllo del paper higiènic quan s’acaba, però mai mai els tetrabriks, que van al groc perquè estan compostos per cartó, plàstic i alumini, ni tovallons/paper de cuina usats o les caixes de cartó de les pizzes, que van al que van al de deixalles orgàniques, ja que en estar tacats d’olis i altres substàncies són molt difícils de netejar i és més útil convertir-los en compost per exemple. Si estigueren nets llavors sí!

AZUL-OK

AMARILLO-OK

Al groc tirarem envasos de plàstic, llandes i bricks com les botelles d’aigua, les bosses de plàstic dels comerços, les taps de metall i de plàstic, les llandes de refrescs i les abraçadores de plàstic que les uneixen, les safates o paper d’alumini, el film, les safates de plàstic dels aliments (carn, fruita, peix…), aerosols o el suro, entre uns altres. Però mai mai joguets, biberons o utensilis de cuina, encara que siguen de plàstic no es poden reciclar, així que cal donar-los o portar-los a un punt net o eco-parc. I un parell de consells! No costa gens esbandir amb una mica d’aigua els recipients que tinguen residus orgànics per a evitar les males olors, i per descomptat recorda que encara que les bosses de plàstic es puguen reciclar sempre és millor utilitzar un carret de la compra o portar-te la teua pròpia borsa al supermercat.

 

Al verd tirarem els envasos de vidre com les botelles de vi, els flascons de perfum (encara que tinga algun element de metall no passa res) o ho pots de conserves, entre uns altres. Però mai mai elements de cristall o ceràmica com a espills, gots, vaixelles o bombetes que hem de portar a punt net o eco-parc.

 

Per últim ens queda el contenidor de residus orgànics on tirarem les restes de menjar, de jardineria i coses concretes com els bolquers, tovallons i envasos de cartó bruts. Restes que també pots aprofitar el teu mateix a través del compostatge. Si disposes d’un trosset de jardí o d’una horta, en el Botànic t’ensenyem a fabricar el teu propi abonament orgànic aprofitant aqueixos residus orgànics. mitjançant el Taller de compostatge que tindrà lloc al mateix Jardí el cap de setmana del 14 i 15 de novembre, de la mà de les nostres jardineres Ana Fernández i Carmen Latorre.

 

agenda 1011

Taller de compostatge. Cursos de tardor 2015 del Jardí Botànic de la Universitat de València

 

A l’ecoparc o punt net més proper ens desplaçarem només per a casos particulars com són mobles (tambés es fa càrrec l’ajuntament a València), electrodomèstics, aparells electrònics o piles. I quant a l’oli usat, també. Podem guardar-ho en botelles o altres recipients i portar-los quan estiguen plens o aprofitant un altre viatge.

 

I si et sorgeix algun dubte? No passa res! Pots consultar el cercador de reciclatge a la pàgina web d’ECOEMBES o millor encara, descarregar-te la seua aplicació móbil, perquè mai més tornes a equivocar-te. ECOEMBES és una societat sense ànim de lucre constituïda per un grup d’empreses que treballen en pro del reciclat i per una gestió adequada dels residus a Espanya. Empreses normalment envasadoras que sufraguen el cost extra que suposa la separació dels envasos als ajuntaments i administracions públiques.

 

BUSCADOR-ECOEMBES-OK 

 

D’aquesta manera ells poden recuperar les matèries primeres per a poder fabricar nous envasos o un altre tipus de productes. Només un parell d’exemples, amb 80 llandes de refresc es pot fabricar una llanda de bicicleta i amb 22 botelles de plàstic una samarreta. Si vols saber més sobre com s’aprofiten els nostres envasos, fes-li una ullada a la infografia dinàmica de la organització. Et sorprendràs de la quantitat de coses que es poden aprofitar i t’adonaràs de quant pots arribar a contribuir a fer d’aquest món un lloc millor i més sostenible.

 INFOGRAFIA-1

INFOGRAFIA-2

 

I perquè les bones idees sempre són benvingudes, ECOEMBES llança dos concursos molt interessants. Al costat de la marca de moda Ecoalf i EFTI, el Centre Internacional de Fotografia i Cinema, convoquen el Concurs de Fotografia i Video Upcycling. Una iniciativa amb la qual es pretén integrar el reciclatge en el dia a dia de les persones, mostrant de forma creativa a través d’un vídeo o una foto els beneficis que aquest bon hàbit pot generar en el medi ambient.

 

 CONCURS-3

 PREMIOS-2

 

Per últim parlarem dels Premis R que tenen l’objectiu de reconèixer les millors iniciatives innovadores en reciclatge i sostenibilitat. Sota la premissa que reciclar és una carrera de relleus en la qual tots participem -empreses, docents, mitjans, institucions públiques i ciutadans- vol premiar la labor de tots aquells que promouen la cura del ben més preuat: el medi ambient. Consulta les bases i les categorías ací.

Tècnic de Cultura i Comunicació al Jardí Botànic de la Universitat de València
Biòloga i ambientòloga de formació, dissenyadora gràfica i jardinera de cor. Incapaç de triar entre platja i muntanya. Addicta a la fotografia, la música, la il·lustració i el formatge. Mai em veuràs tocar una aranya, encara que em fascinen els invertebrats.
botanic Equip botànic
Send this to a friend