244 quilograms!
Es la cantidad de basura que un grupo de estudiantes han recogido en la playa de la Patacona dentro del proyecto Our Ocean 2015 y así nos lo cuenta Gonzalo Gayo Perez, uno de nuestros blogueros BIOagradables.
Uns 55 alumnes de l’IES Patacona i l’IES Conselleria de València van realitzar, en el mes de novembre, diverses activitats per a la preservació del medi ambient participant en una neteja emmarcada en el projecte internacional Our Ocean 2015. Aquesta activitat ha estat promoguda per American Space València i la col·laboració de BIOagradables, Ajuntament d’Alboraya i instituts d’ensenyament amb la finalitat de promoure el respecte i conservació del litoral valencià.
Així netejaven, així, així
Més d’una dotzena de voluntaris BIOagradables van ser els encarregats de guiar els joves estudiants en la tasca de neteja així com al taller artístic en el qual van participar també monitors de l’IES Conselleria. Els estudiants van quedar sorpresos de la quantitat de residus trobats i que semblava que no tenia fi després omplir bossa després bossa dels més insospitats objectes i deixalles a la platja de la Patacona (València).
La neteja va començar amb la divisió dels joves en grups, amb dos monitors cadascun. Cada grup es va encarregar d’una zona de neteja de la Patacona mentre els monitors s’encarregaven d’explicar l’activitat i equipar els participants amb guants de seguretat. En començar a recollir el fem, els mateixos estudiants es van adonar de la gravetat de la situació al veure amb els seus propis ulls la quantitat d’escombraries acumulades. Molts van mostrar la seua preocupació per no entendre com era possible que les nostres platges i els nostres mars patiren la irresponsabilitat dels que es dediquen a embrutar.
Els monitors van explicar en aquesta activitat l’important que és la conscienciació de la societat per preservar el medi ambient per deixar a les futures generacions un entorn millor que el trobem. I res millor que donar exemple des de la responsabilitat dels nostres actes per crear consciència i protegir el medi ambient.
Els alumnes no donaven crèdit que en lloc més bell de València, a les seues platges i mars, poguessen trobar objectes com ara bidons de plàstic, enormes quantitats de plàstics, una roda de tractor, milers de burilles, bastonets de les orelles i milers de plàstics. Després d’un hora i mitja de neteja, portem les bosses al punt de trobada i immortalitzem el moment amb unes fotos i una enriquidora xerrada en la qual els alumnes van mostrar la necessitat que la societat valenciana prenga consciència i que no es contamine el nostre medi ambient, que és,sense dubte, el nostre major tresor.
Després de la jornada de neteja dels joves van participar en una sèrie de jocs relacionats amb la conscienciació ambiental i així va transcórrer un bonic matí del mes de novembre en què uns joves van créixer com a persones de valors i van contribuir a deixar més neta la platja de tots.
Després de netejar, toca crear
Després de la neteja de la platja va arribar el dia del taller on vam realitzar escultures i obres artístiques utilitzant les escombraries recollides a la platja, amb la inestimable col·laboració dels estudiants d’art de l’IES Conselleria que ens van guiar amb les seues idees. Ens dividim en cinc zones per treballar en les obres d’art i en cadascuna d’elles es desenvolupava una idea a partir de la qual els joves estudiants deixaven volar la seua imaginació artística, donant un ús a les escombraries reciclades. De seguida van prendre la iniciativa, brollaven les idees, treballant en equip i amb un somriure. El resultat va ser increïble!
Al dia següent va arribar l’exposició. El dia gran! Els estudiants van exposar les seues obres al seu poble, davant la seua gent, a la Casa de Cultura de l’Ajuntament d’Alboraya. Hi havia un missatge que volien transmetre: “La importància de cuidar el nostre medi ambient” i de les oportunitats que ofereix el reciclatge fins i tot per convertir el fem en obres d’art.
A l’acte d’inauguració celebrat l’11 de novembre van assistir les autoritats municipals de l’Ajuntament d’Alboraya, Brian K. Oberle, cònsol de l’ambaixada dels EUA, Khaterine Mattles, directora de l’American Space València i els voluntaris de BIOagradables a en suport al projecte internacional Our Ocean 2015.
Després de l’èxit de l’exposició a Alboraya, es va convertir en una exposició itinerant al col·legi IES Patacona i en IES Conselleria, on els mateixos protagonistes van explicar als seus companys i companyes la importància que tots som responsables de la cura dels nostres mars i oceans.