Aulabiologia: una vacuna per a la desinformació en temps de pandèmia

AulaBiologia
Logo de la pàgina web AulaBiologia.com./ Javier López Ureña

Si us agrada llegir Espores segur que us interessa un nou espai en el qual trobar informació interessant i veraç sobre temes al voltant d'eixa paraula que a alguns els provoca autèntica passió i a uns altres els recorda el seu pas per les aules donant ciència, la biologia. Sí, és la ciència de la vida, per això abasta tant, és tan complexa i a vegades és tan difícil trobar respostes a allò que busquem. Aquest projecte que naix amb ganes i il·lusió, ens ho posarà un poc més fàcil.

Imaginen una mar, una mar inexplorada, plena de grans tresors i illes paradisíaques, però també d’enormes monstres marins i temibles pirates. Ara imaginen-se a vostés, pujats en una xicoteta barcassa com si del protagonista de El vell i la mar de Hemingway es tractara, remant en aquella mar, a la cerca de la pesca del dia sense saber si trobaran el preuat tresor o el temut pirata. Encara que de manera metafòrica, i totalment edulcorada per la lírica, aquesta pesca d’informació és la que fan vostés cada vegada que obrin el cercador del seu telèfon mòbil o ordinador, sumint-se en una mar d’informació, en la seua majoria no contrastada, per a resoldre els seus dubtes quotidians.

La importància de la divulgació científica en la xarxa

Malgrat que actualment ens trobem sumits en la crisi sanitària produïda pel virus Sars-Cov-2, una pandèmia molt més letal ve aguaitant-nos des de fa uns anys fins al moment; la desinformació. Si bé és cert que durant anys l’accés als llibres de text o a una formació acadèmica ha estat restringida a diferents perfils socials, actualment, el problema és un altre. Internet ha aconseguit posar a la disposició dels diferents col·lectius coneixements de totes les matèries imaginades o per imaginar. Aquest ventall de continguts i formats és tan variat, que un pot trobar des de tutorials per a fer riques magdalenes en un confinament, fins a explicacions teòriques dels processos de divisió cel·lular.

Però no sempre tindre molt és bo, i això és just el que passa en internet. Obert a tothom, la xarxa permet a qualsevol manifestar la seua opinió sobre diferents temes, la qual cosa fa que la informació que puguem trobar no sempre siga veraç, ni estiga contrastada. Com podem saber llavors on trobar una resposta vàlida per a les nostres inquietuds?

Marcos Morales Peláez, redactor d’Aulabiologia.com./ Marco Morales Peláez

Dos joves valencians donant respostes a dubtes biològics

Encara que la majoria de les institucions científiques treballen cada vegada més el seu aspecte divulgatiu per a fer arribar les noves troballes a la societat, continua existint una barrera invisible que talla aquest fil comunicatiu. És ací on dos joves valencians han trobat el nínxol per al seu web: Aulabiologia.com. Creada per Javier López Ureña (Tècnic Superior en Desenvolupament d’Aplicacions Web) i Marcos Morales Peláez (Professor de Biologia i Geologia), Aulabiologia.com naix arran de la necessitat de trobar un lloc amb sabers biològics, contrastats i expressats d’una forma col·loquial per a arribar a la major part de la societat possible.

Dividida en cinc apartats, aquesta lúdica i educativa web ens mostra articles actualitzats sobre diferents branques de la biologia, com puguen ser: Biodiversitat, Biologia de conservació, Biologia general, Biologia molecular i Ecologia.

Javier López Ureña, programador d’Aulabiologia.com./ Javier López Ureña

Per què biologia?

Com els mateixos autors expressen en el seu article Què estudia la biologia com a ciència? https://aulabiologia.com/biologia-como-ciencia, en biologia:

(…) l’àmbit d’estudi pot anar des de la subunitat d’un ribosoma fins als eons geològics parlant en termes paleontològics, passant és clar pels aspectes sanitaris a nivell humà i per l’estudi i conservació dels organismes vius, sense deixar de costat aspectes microbiològics de gran importància imprescindible en pandèmies com les que acabem de viure.

Com podem observar en aquest fragment, la biologia ho inunda tot i forma part de nosaltres mateixos, de la nostra quotidianitat, però també de la de fa milions d’anys. Perquè la biologia és vida, i com la vida, els seus coneixements muten i evolucionen, fent necessari actualitzar-los i replantejar-los.

Exemplar de garsa real, Arcea Cinerea al Parc Natural del Turia./ Marcos Morales Peláez

I la naturalesa?

Com a lectors d’Espores segur que hi ha alguns articles que captaran especialment la seua atenció, i ens atrevim a avançar que seran els de les seccions de biodiversitat, biologia de la conservació i ecologia. Altres camps amb un excés informatiu, a vegades interessant, però en unes altres, causant de l’encreuament d’una gran quantitat de dades que fan que perdem el focus sobre l’important. En aquest cas, i mai més ben dit, els arbres no deixarien veure el bosc.

Després de l’estrena de la pàgina ja hem tocat temes tan diversos com les espècies endèmiques, què són i quants tipus existeixen, els tipus de biomes, la contaminació antropogènica i la seua important repercussió, com distingir els ecosistemes aquàtics o el problema dels ocells en perill d’extinció. Articles que poden satisfer la curiositat, resoldre un dubte, o servir com a recurs didàctic.

Per a acomiadar-nos

El confinament, i la pandèmia en si mateixa ens han generat preguntes d’elements que desconeixíem per complet, però no totes les respostes per als mateixos són correctes. És necessari vacunar-nos d’eixa desinformació i reconvertir-la en una necessitat innata que desperte i fomente les nostres inquietuds. Serà eixa inquietud, eixes ganes d’aprendre, les que ens ajudaran a entendre millor el món en el qual vivim i poder desxifrar, d’aquesta manera, els enigmes de la vida.

Etiquetes
Graduat en Biologia i Màster en Història de la Ciència i Comunicació Científica
Ha treballat com a Tècnic de Medi Ambient al projecte EcoRiba de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i col·labora amb nombrosos mitjans de comunicació com Samarucdigital o Mètode per contribuir a la divulgació del coneixement disponible a tots els públics.
extern Signatura Espores
Send this to a friend