Art al Jardí: art al servei de la ciència
La creativitat artística es posa al servei de la ciència i la investigació en Art al Jardí, l’exposició que acull el Jardí Botànic de la Universitat de València del 12 de novembre de 2016 al 29 de gener de 2017. La mostra es complementa amb un cicle de conferències que explora els vincles entre Art i Ciència.
Abordar les relacions entre l’art i la ciència és l’objectiu del nou projecte que acull el Jardí Botànic de la Universitat de València: Art al Jardí. Es tracta d’una exposició comissariada per Almudena Armenta i Teresa Guerrero que reuneix les obres de quinze artistes, membres del grup d’investigació Arte, Ciencia y Naturaleza de la Universitat Complutense de Madrid.
Esquerra: obra de Sonia Cabello. Dreta: Coleccion primavera verano de Maria Jesus Romero
La Natura és, per tant, la protagonista indiscutible del conjunt dels diversos llenguatges individuals utilitzats (escultures, fotografies, resines, alumini, talles en fusta, etc.) que configuren una visió innovadora del món de la botànica a través de la creativitat i la sensibilitat dels artistes participants. Per als visitants, segons Almudena Armenta, comissària de l’exposició, “l’art es pot convertir en un fil, en una connexió quasi mística que els permet arribar on la ciència no arriba”. Tots podem desenvolupar eixa sensibilitat per apropar-nos a la ciència i connectar, segons assegura, i per a això l’art “ens apropa en eixe camí, a través de la visió des de la bellesa”.
Les obres de la mostra són interpretacions artístiques del món vegetal fruit de diversos projectes duts a terme a institucions com el CSIC o el Reial Jardí Botànic de Madrid junt amb obres inèdites realitzades expressament per al Botànic. Per exemple, Trilogía del Tiempo, de Teresa Guerrero, la sèrie Damas o Diosas d’Almudena Armenta, Bosque de Manuel Barbero o De la Mentira de Paris Matía. També és la primera vegada que el públic podrà veure Bosque de agua en Valencia, de Carlos Pereira. Aquesta obra forma part dels conjunt de quadres de l’autor en què representa diverses zones de la península Ibèrica a través d’un dels valors ecològics més importants, l’aigua. Com explica l’autor al catàleg editat amb motiu de l’exposició, “al dibuixar els rius incrementant el grossor aportat per cada afluent, s’obté un resultat gràfic similar a un arbre que permet denominar la xarxa hidrogràfica com un gran bosc en les branques del qual nien, com fruits madurs, les poblacions”. Expressa, per tant, com “l’aigua ha esculpit els nostres mapes”.
Bosque en el agua, de Carlos Pereira
Bosque Manuel Barbero
Per a Almudena Armenta, donades les circumstàncies amb què habitualment es treballa en el sector, “vindre al Botànic de València ha sigut importantíssim per al grup, una oportunitat excepcional que ens permet seguir investigant i augmentar les obres amb què compta cada artista”. A més, és com “un homenatge a totes les persones que fan possible el nostre camí com a grup d’investigació”. Personalment apunta, suposa tancar una etapa, en què tant Armenta com Teresa Guerrero han estat les directores del grup.
El grup Arte, Ciencia y Naturaleza, fundat en 1992, té com a objectiu fonamental la difusió de la Ciència i l’estudi de la Natura a través de l’Art per tal d’arribar a la major part de la societat i donar a conèixer el patrimoni de les institucions científiques. Entre els seus projectes més destacats trobem la creació d’una escultura basada en la molècula d’ADN en la Facultat de Biològiques de la UCM, l’escultura La fuente de la vida en col·laboració entre CIB y UCM, diverses intervencions al Reial Jardí Botànic de Madrid o el projecte Germinando Arte y Ciencia, en què difongueren la riquesa dels bancs de germoplasma del CSIC, entre altres. Fruit de les aportacions del grup d’investigació fou la Medalla de l’Associació de Científics Espanyols de 2006.
Ja en 2013, amb l’Herència dels arbres el Botànic va dedicar una part de les seues activitats a explorar les relacions entre art i natura.
L’exposició Art al Jardí es complementa amb un Cicle de Conferències en què quatre professionals del camp artístic i científic ens mostraran els vincles entre art i món vegetal, amb un caràcter científic, filosòfic i estètic. La primera sessió dedicada a repassar la trajectòria dels jardins botànics espanyols al segle XX per part d’Antonio Regueiro, conservador del Reial Jardí Botànic de Madrid en excedència, tindrà lloc el proper dijous 17 de novembre, a les 18.30 h, a l’auditori Joan Plaça. En les següents sessions es tractaran també altres temes relacionats, des de les il·lustracions dels científics en les expedicions fins a les aportacions dels artistes actuals que treballen amb la botànica.