Agricultura Plantes

3 maig 2017

Un cafenet?

S'apropa la temporada d'exàmens i els estudiants preparen litres i litres de cafè per mantenir-se desperts o trobar una excusa per alçar els ulls del llibre i xerrar amb els companys. Parlem de tres espècies de cafè diferents i la problemàtica que els seus cultius amaga.

El cafè és la beguda preferida del món, la planta comercial més important i la segona mercaderia internacional més valuosa després del petroli. Procedeix originalment, boscos alts i humits d’Etiòpia i Sudan del Sud, on encara viu silvestre, el cafè Aràbiga (Coffea arabica) es considera que produeix els millors grans de cafè. No obstant, la major part del cafè instantani està fet amb una barreja de Aràbica i Robusta (Coffea robusta), aquest últim, amb un sabor i aroma menys delicat i més cafeïna. Generalment, Arabica es conrea en plantacions de terres altes i Robusta en plantacions de terres baixes.

Més generalitats

El cultiu del cafè va poder haver començat en el segle VI al Iemen amb propòsits espirituals però es va convertir en una beguda popular a Europa a partir del segle XVII, importat de les plantacions establertes primer pels holandesos a Ceilan (ara Sri Lanka), Java, i més tard de les plantacions al Brasil i les Índies Occidentals establertes al segle XVIII. Gran part del cafè Aràbiga del món es produeix a Amèrica Llatina.

Aprèn a fer cafè correctament amb el teu cafetera italiana. Vídeo de El Comidista

Els efectes estimulants del cafè són deguts a la alcaloide cafeïna continguda en les llavors. A més d’una beguda, el cafè s’utilitza per condimentar menjars i confiteria. La cafeïna s’afegeix als refrescos i medicaments com a estimulant i diürètic. El cafè torrat i mòlt és un component de les medicines tradicionals a Àsia sud-oriental per alleujar el mal de panxa i la diarrea, per augmentar la pressió arterial i com un diürètic. A més, les fulles de cafè s’utilitzen per prepara begudes calentes semblants al te.

Coffea spCoffea sp

El cafè es prepara a partir de les llavors torrades del gènere Coffea. Els fruits són rojos i brillants i la part exterior carnosa de la baia es retira. Després les seues llavors de color pàl·lid s’envien als molins per eliminar la capa externa dura que conté les llavors. En total, hi ha 125 espècies de cafè, que es produeixen de forma natural a l’Àfrica, les illes de l’Oceà Índic, el sud d’Àsia, el sud-est d’Àsia i Austràlia. Aràbiga i Robusta són les principals espècies de begudes encara que existeixen altres espècies en l’est d’Àfrica i Madagascar que s’utilitza localment. Al Jardí Botànic de la Universitat de València podràs veure un exemplar Coffea arabica a l’hivernacle tropical junt al bananer i la pinya tropical.

El cafè més car del món

Kopi Luwak és el nom d’aquest cafè que pot aplegar a costar 21 euros cada 100 grams. Les llavors d’aquest cafè tan especial es recullen manualment dels excrements de la civeta. Es seleccionen i netegen acuradament i es torren com qualsevol altre gra de cafè. El Kopi Luwak s’elabora a les illes indonèsies de Sumatra, Java i Sulawesi, però també es troben a les Filipines, Vietnam i algunes zones del sud de l’Índia. Al Brasil s’elabora cafè a partir dels excrements del Jacu (Penelope sp.), una au amb una semblant a una gallina.

ING 36822 01326Les llavors del cafè més car del món es recullen manualment dels excrements de la civeta

El Kopi Luwak va augmentar la seua popularitat després de la pel·lícula ‘Ara o mai’, interpretada per Jack Nicholson i Morgan Freeman. El personatge que interpreta Nicholson sembla obsessionat per aquest tipus de cafè, encara que no sàpiga molt bé el seu origen fins al final de la pel·lícula.

La problemàtica

La tierra esclava‘ és un projecte d’investigació sobre les plantacions de cafè, sucre, cacau, banana i palma a quatre països: Colòmbia, Guatemala, Hondures i Costa de Marfil que mostren un tret comú, són grans extensions de terreny que fan servir mà d’obra pobra i explotada per després exportar-lo a països rics. Relacions entre diferents càrtels, institucions corruptes i la destrucció del medi ambient.

La tierra esclava“, un especial d’eldiario.es

Si accedeixes a la web de ‘La tierra esclava‘ descobries la història del primer atur cafeter de la història de Colòmbia. Durant 11 dies, els agricultors van parar la producció per reclamar millors condicions al Govern i la Federació Nacional de Cafeters de Colòmbia (FNC), que agrupa quasi 600.000 productors del país. I és que el cafè colombià es conrea en extensions menudes, tant és així que el 95% dels productors tenen menys de 5 hectàrees i controlen el 50% de l’àrea sembrada. Així, els agricultors es veuen sacsejats pels preus internacionals, la manca de mà d’obra, el poc accés a les ajudes i les males condicions de vida.

Si vols saber el que amaga cada tassa de cafè que consumim explora la web en la qual es recull el treball de periodístic relatiu al cafè i unes poques espècies botàniques més.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend