Tossut: agroecologia a contracorrent

Hui en Espores parlem amb Héctor Carrió, el fundador de l'empresa agroecològica i sostenible Tossut. Un projecte a contra corrent que ha ampliat la seua producció a l'olivicultura i la viticultura d'algunes varietats mediterrànies. Una empresa que té com a objectiu el recuperar el patrimoni de les muntanyes d'Alacant.

En l’empinada i muntanyosa partida dels Pouets, a Pedreguer, a 400 metres sobre el nivell de la mar i en ple cor de la Muntanya Gran, s’alça imperant la finca agroecològica de Tossut, un projecte a contracorrent des dels seus inicis. Sota la filosofia de producció sostenible i agroecològica, cerca a més recuperar el patrimoni agrari de les muntanyes d’Alacant i de la Marina Alta que per poc queda extint. Tot això, mantenint l’objectiu d’elaborar productes de qualitat que aconsegueixen transportar-te fins a les terres que els han vist nàixer.

Al comandament es troba Héctor Carrió, enginyer agrònom de formació i viticultor agroecològic de cor, que després d’estar 17 anys a Catalunya, veient de primera mà com moltes empreses revaloritzaven, transformaven i venien els seus productes, va decidir tornar a les terres dels seus avantpassats i consolidar aqueix projecte que portava tant de temps rondant al seu cap. Va ser així com va nàixer Tossut, i és hui després de diversos premis a la seua esquena, entre els quals es troba el guardó a l’oli ecològic de la Comunitat Valenciana en la campanya 2021 – 2022, quan es troba en el seu millor moment.

Alguns dels olis que fabriquen

Història de Tossut

La vida frenètica i urbana que portava la família en les terres catalanes lligat a l’enorme càrrega de treball i al vaivé de desplaçaments entre la fundació en la qual Héctor treballava i la llar familiar, van fer que pensara en la possibilitat de canviar d’aires. “Era el moment de canviar una mica de vida, ja que teníem una nena de tres anys i esperàvem un nen. A més se’ns va obrir la possibilitat de vindre i recuperar aquesta caseta i les oliveres”, ens conta Héctor, qui a més, sentia que era el moment de fer un canvi a nivell professional, ja que amb la seua carrera i el seu reconeixement posterior, es podia permetre muntar una consultoria amb la seua experiència laboral i formació.

Héctor havia viatjat molt per Catalunya i havia vist diferents projectes semblants en els quals prevalia la valorització del producte. Allí veia com algunes empreses eren de caràcter familiar i feien productes de qualitat. “Eren elaboracions que sobretot tenien uns arrels o una història darrere. I això em feia pensar que jo també podia fer una cosa així, perquè teníem el lloc per a fer-ho i podíem crear també productes de qualitat”.

En aquell moment, Tossut eren uns terrenys encara sense nom, que havien anat cultivant i en els quals van començar a veure a poc a poc la seua possible rendibilitat. “En part el que em va donar la inèrcia per a tornar va ser el projecte que el meu pare va iniciar. Les oliveres que havíem anat plantant en els últims 25 anys, per gust o per hobby, i a les quals vam anar donant una productivitat cada vegada major. Fins que a casa no podíem consumir el que recollíem perquè cada vegada teníem més i així començàrem a vendre-ho”, explica Héctor. “Després ja he anat fent algunes inversions necessàries, com adquirir més propietats pròximes i recuperar-les agrícolament. Eren antics camps de cultiu i jo els he anat llaurant, recuperant-los i donant-los aqueixa transformació i aqueix valor agrari que dona importància al nostre entorn i el nostre paisatge”.

El producte Tossut

La finca de la partida dels Pouets s’estén al llarg de tres hectàrees repletes de vinyes i oliveres que componen un paisatge únic. Un terreny sobre el qual el seu esquelet de bancals amb marges de pedra seca donen el toc mestre a l’essència d’aquesta agricultura ancestral. En ella, la família va aconseguir que un dels seus productes, en concret el Tossut dels Pouets Collita Primerenca, elevara a Pedreguer en obtindre el reconeixement per ser el millor Oli d’Oliva Verge Extra Ecològic (AOVE) de la Comunitat Valenciana de la campanya 2021-2022. “Els premis evidentment han augmentat les vendes a més d’obrir moltíssimes portes. Ens van facilitar replicar el missatge a possibles compradors diferents als que ja teníem”.

Héctor amb el 1r premi i el 2n de l’oli Verí de monovarietal alfafarenca

Una de les característiques de Tossut és que elaboren un tipus d’agricultura ecològica sostenible, cosa que en els últims anys va calant cada vegada més entre la societats. “La gent ha agafat cada vegada més conscienciació, ja no és només l’estranger el que busca aquesta agricultura ecològica”, afirma l’amo de Tossut, qui a més, defensa que l’agricultura agroecològica és molt bona per a les persones, ja que no utilitza fitosanitaris, a més de ser sostenible, la qual cosa permet mantindre el paisatge d’aquesta mena d’exportacions de mosaic agrari tan característic de les muntanyes del mediterrani. “En el nostre cas és molt important que la societat consumisca aquest tipus de productes, perquè ens ajuden a mantindre l’entorn paisatgístic de mosaic agrari forestal, a part d’evitar o de previndre d’alguna forma els incendis”.

Tossut, a més, és una empresa que advoca pels productes de proximitat, ja que els beneficis són enormes per a les localitats i l’economia d’enclavaments com la Marina Alta. “Afegir la paraula proximitat per a mi és fonamental. És l’estratègia que d’alguna manera dona continuïtat. S’utilitza l’activa capacitat de compra per a adquirir productes bons per a qui els consumeix, i sostenibles que ajuden a mantindre l’entorn agrari. I per això, la proximitat és la clau. És mantindre el teu entorn més pròxim i per tant donar dinamisme i llocs de treball a les persones que t’envolten. Està molt bé comprar kiwi ecològic de Sud-àfrica, però per a mi no té sentit”.

Agroecològica i ecològica a parts iguals

Tossut aconsegueix crear un espai on reina un agroecosistema sostenible, la qual cosa els permet obtindre olives d’una excel·lent qualitat. Actualment l’agricultura sostenible és un fenomen que s’està expandint per molts territoris de la Comunitat, no obstant això, una de les diferències d’aquesta empresa és que la seua casa es troba dins dels seus camps de producció. Viuen al costat de les oliveres, al cor de la muntanya. Un projecte de vida enmig de la natura que fa que l’elaboració del producte siga única.

“La nostra agricultura agroecològica cerca sempre la sostenibilitat en tots els àmbits. Ha de ser econòmicament viable i sostenible i que es mantinga pels seus propis mitjans. Que siga capaç d’autoproveïr-se per a continuar mantenint aqueix patrimoni agrari que tenim”. Tot un desafiament al qual se li uneix el recuperar el patrimoni agrari de les muntanyes d’Alacant, amb marges de pedra seca, desnivells amb pendent, i adequar les explotacions tenint en compte les valoracions de l’impacte ambiental.

Tossut és una empresa reconeguda per tindre el certificat del Comité d’Agricultura Ecològica, on es reconeix el treball realitzat mitjançant pràctiques sostenibles. No obstant això, han fet un pas més enllà i s’han convertit en empresa agroecològica. “Ens centrem també en el físic, en la millora del sòl per a evitar les erosions, aguantar la seua fertilitat encara que passe el temps, incorporar la matèria orgànica de la mateixa herba etc.”.

Entre les seues pràctiques agroecològiques es troben els nius d’ocells que tenen en l’explotació, les gàbies o nius de ratpenats, que són animals que mengen molta mosca de les oliveres, o el realitzar la pastura amb un ruc que fa el manteniment de la vegetació sobretot a la primavera.

El futur de Tossut

El producte Tossut ha sigut molt ben acollit entre els compradors locals, malgrat  no estar fet per a vendre a la gent en grans quantitats. “No és un producte que es venga en garrafes com s’ha fet tota la vida”, afirma Héctor, qui a més afig que a la gent del poble li agrada molt l’empresa, perquè suposa la valorització de la muntanya. “És un lloc que mirava d’esquena al poble i que semblava que s’havia anat abandonant per la seua baixa productivitat, i aquest al final és un projecte que dona notorietat a un lloc molt bonic de Pedreguer, que és un Pedreguer desconegut”.

Héctor no pensa massa en el que serà el futur de Tossut i prefereix gaudir el dia a dia i veure’l créixer fins a trobar un punt mort per al manteniment de la pròpia explotació, de manera sostenible. “El projecte ha donat molt bons resultats. Hem ampliat les explotacions i estem cultivant aquestes noves ampliacions amb vinya. Hem diversificat el que és la nostra productivitat, que abans era solament olivicultura, i ara tenim també viticultura. Actualment, estem fent productes amb aquesta vinya, que són varietats autòctones nostres mediterrànies”.

Després d’ampliar dues parcel·les i augmentar la productivitat amb les oliveres, actualment busquen establir-se amb aquests nous avanços i veure com transcorre el projecte. “Volem créixer de manera sostenible, de la mateixa forma que fem la nostra producció. Aquesta és la filosofia Tossut, mantindre el nostre patrimoni agrari i la nostra agricultura de muntanya, tan complexa i tan meravellosa”.

Etiquetes
Estudiant de Periodisme de la Universitat de València
Toque la flauta en una banda de música del Cabanyal i l'acordió amb la meua àvia. Intente ser puntual però sempre acabe arribant tard a tot. Mai isc de casa sense portar arracades, em fa por escoltar la meua veu cada vegada que envie un àudio i sobretot les aranyes, siguen de la grandària que siguen.
extern Signatura Espores
Send this to a friend