Agricultura

25 març 2014

Nourishmat, aliments ecològics en temps de crisis

No sempre menjar bé és sinònim de menjar car. Per açò, dos jardiners anglesos han creat Nourishmat, un sistema de cultiu senzill i molt bàsic que ens permet crear un hort ecològic, sostenible i autosuficient en qualsevol lloc.


Ser un “novençà” ja no és excusa. No tenir molt espai o molt temps, tampoc. Amb Nourishmat crear el teu propi jardí o hort ecològic és una realitat. I en aquests temps de crisis, és una realitat que cada vegada més persones trien com la seua pròpia. Per descomptat, ni que dir ha des tracta d’una brillant iniciativa per a promoure el cultiu ecològic i en petita escala. 


Nourishmat és un sistema de jardineria i cultiu pioner en el món. Físicament es tracta d’una reixeta amb una sèrie de forats i espais oberts que es col·loca sobre el sòl. A simple vista, sembla alguna cosa senzill, però el rerefons d’aquest invent va molt més allà. En aquesta estoreta no solament hi ha forats que indiquen els llocs per a plantar, sinó que a més en ella també s’especifiquen altres peculiaritats de cada cultiu perquè aquest arribe a bon port, guardant-se les distàncies adequades perquè cada cultiu puga expandir-se el necessari. 

 

Nourishmat_11

Nourishmat_3

Nourishmat_7Així doncs, Nourishmat és una guia, possiblement la més senzilla i intuïtiva del món per a conrear el teu propi hort i, a més, suposa una alternativa eficient per a aprendre a gestionar correctament l’espai: amb prou faenes dos metres quadrats són suficients per a engegar el teu jardí o hort. I si a més l’adquisició de Nourishmat inclou les llavors, els fertilitzants ecològics i els canals de reg per degoteig que només necessiten una mica d’aigua corrent, ens trobem amb un hort realment portàtil i apte per a tots els públics.

 

La màgia del crowdfunding verd

Com a tantes altres idees, Nourishmat s’ha fet possible gràcies a la plataforma de crowdfunding (també denominada de finançament massiu) Kickstarter. Encara en fase de producció, l’aposta dels jardiners Phil Weiner i John Gorby, propietaris de l’empresa Earth Starter, ha anat afermant-se i també tornant-se més “ambiciosa” amb el pas del temps: ja no només se cerque la gent compre el seu propi jardí mòbil sinó que una part del petit “excedent” econòmic de la seua compra va destinat a enviar packs de Nourishmat per tot el planeta, intentant que aquesta forma de cultiu totalment ecològica i respectuosa amb el medi ambient es convertisca en una tendència a nivell mundial.


Arribats a aquest punt, la pregunta és molt clara: què és el que té Nourishmat, a més de la seua grandària i el seu fàcil ús, que ho converteix en alguna cosa màgica? 


El primer és que incorpora tot el material necessari per a crear el nostre hort mòbil: la reixeta amb els forats on ha d’anar cada planta i tot el material necessari per al seu cultiu, és a dir, llavors i fertilitzants perfectament entapissats i una instal·lació de canals plàstic aptes per al reg per degoteig, molt fàcils de muntar. És a dir, Nourishmat és un “kit” que et proporciona totes les eines i materials que necessites per a crear el teu hort. 

 

Nourishmat_6

Nourishmat_5

Nourishmat_9


En segon lloc, els materials amb els quals està fet són totalment reciclables. Nourishmat és 100 reciclable i té un vida útil de cinc anys. Les estores són compatibles amb les llavors, que es presenten en forma de boletes d’argila barrejades amb fem vegetal, xile en pols i la pròpia llavor, completament lliure de transgènics. Açò permet que no calga fer forats en el sòl ni usar eines per al cultiu. Les boles se situen en la estoreta i l’argila les protegeix dels insectes, els ocells i de les inclemències del temps. El reg d’aquest curiós sistema de cultiu també s’ha dissenyat pensant en verd: el tapet en el qual es distribueixen està pensat per a aprofitar l’espai en quadrícula i no en fila, la qual cosa al final es tradueix en optimització de l’aigua. 

 

Nourishmat_10

Nourishmat_4


El control de plagues de forma eficient és la tercera de les prioritats de Nourishmat. La distribució de les plantes segons espècie i grandària, l’esquema de la qual es dibuixa en el propi tapet en forma de plànol, segueix els principis de la sembra complementària, és a dir, situant les diferents varietats segons el seu consum i necessitat d’aigua i tenint en compte les plagues que podrien atacar-les. De tal forma les espècies que més reg necessiten se situen juntes i les que serveixen amb “plaguicida natural” enfront d’algunes espècies d’insectes perquè els repel·leixen es col·loquen al costat d’aquelles que són més vulnerables davant aqueix mateix tipus d’insectes. Per açò, el pack de Nourishmat inclou tant llavors de verdures com d’herbes aromàtiques. 

 

Nourishmat_1

Nourishmat_2Finalment, Nourishmat està plantejat com un complement capaç de, d’una banda, posar l’agricultura en mans de “qualsevol” i, per una altra, generar per aquest mateix motiu un canvi de consciència generalitzat. Gens com conrear els teus propis aliments per a involucrar-nos més amb la cura del medi ambient. Saber exactament com i on es produeixen els aliments que consumim ens permet conèixer més sobre cadascun dels processos de tractament dels mateix, ens introdueix en la jardineria orgànica i a la llarga suposa un estalvi tant en la nostra butxaca i d’energia ja que s’eliminen totes les despeses derivades del transport. L’altre factor que permet que Nourishmat es convertisca en un generador de consciència veritat que pot ser usat en qualsevol lloc, és igual que siga un entorn rural o urbà, o una recòndita regió enmig de la selva. 

 

Nourishmat_8


Fins avui Nourishmat està disponible en dues grandàries, un d’1,20 per 1,80 metres amb capacitat per a 82 llavors de fins a 19 varietats i un altre, versió “mini”, de 60 centímetres per 1,20 metres amb capacitat per a 32 llavors i pot adquirir-se a través de la web http://nourishmat.com/

{hwdvideoshare}id=112|width=560|height=340{/hwdvideoshare}

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend