La fruita del mes és… La cirera!
Silvia Pérez torna a Espores per a ensenyar-nos la nova planta del mes, la cirera, des de seu blog BALADRE Crafting·Creativity. Ens explicarà la seua biologia, els llocs on es produeix, els seus benèfics i alguna recepta casera on, per descomptat, la cirera és la protagonista.
Poc a poc ens endinsem en els millors mesos per a tindre moltes fruites on elegir, en el mes de maig comença la temporada de les cireres que, a mi me tonen boja! Des de la seua floració, un espectacle natural del que parlen tots els anys en els medis de comunicació, fins als seus fruits, el seu color i el seu sabor ideal.
Vols conèixer-les un poc més? Segueix llegint!
Les cireres creixen en el cirerer, arbre de la família de les rosàcies, dins del gènere Prunus i es distribueixen en zones temperades del hemisferi nord.
La varietat del cirerer Prunus avium, del que consumim majoritàriament les cireres que hi ha en el mercat, és un arbre caducifoli que pot aplegar als 20 metres d’altura. El seu tronc es de color marró vermellós i la seua escorça es desfà en bandes. Les fulles, que apareixen després de les flors, son oblongues o ovulades amb la vora dentada, acuminades, amb el feix verd brillant, glabre i revers pubescent en els angles de la nervadura.
Les flors, que mesuren fins a 3 cm, estan disposades en feixos de 2 a 6 sobre llargs peduncles. I el fruit es una drupa de color roig fort que denominem cirera.
Origen i cultiu
Sembla que l’origen de la cirera se situa en el Mar Negre i en el Mar Caspio. Més tard es va difondre cap a Europa i Àsia gràcies ales aus i migracions humanes. En l’actualitat, el seu cultiu es pot trobar en moltes regions i països del món amb el clima temperat. Els principals països amb major producció són Rússia, Estats Units, Alemanya, Itàlia, França i Espanya. En el nostre país, la vall de l’Ebre i la Comunitat Andalusa estan augmentant de manera notable la seua producció.
Imatge de Picota Jerte
Però la principal àrea de producció tradicional es el vall del Jerte, en Càceres. On, a més, posseeixen la Denominació d’Origen Protegida Cirera del Jerte, certificada des de 1996. Quan el fruit te la maduresa òptima per a cada varietat, es realitza la recol·lecció mundial en cistelles de castanyer, així es conserva tota la seu frescor. Després en la taula de classificació, les cireres se seleccionen una a una d’acord amb un rigorós control de qualitat. Les millors són identificades amb el segell de la Denominació d’Origen Cirera del Jerte. En tan sols un dia, després d’haver estat en l’arbre, apleguen a la tenda on les poden gaudir.
Quals són les principals varietats de les cireres?
Les especies més conegudes en Europa i en l’oest d’Àsia són dos, el cirerer dolç o cirerer silvestre (Prunus avium) i el cirerer àcid o guindo (Prunus cerasus). D’ells procedeixen la majoria de les varietats cultivades actualment.
Pertanyen al grup de les cireres dolces les cireres Napoleó, grans, cruixent i dorades amb un rubor vermell. Molt utilitzades con fuita de taula i per a l’elaboració de confitures. En la Anglaterra del segle XIX es coneixia com a Royal Annes. La Tàrtara negra es un altra varietat de cirera dolça, de color molt fosc, carn tendra i sabor excepcional. Ambrunesa, molt tardana, es considera cruixent i de sabor dolç. Burlat, una varietat de fruit gruixut, polpa vermella, ferma, sucosa i ensucrada, de maduració molt precoç i mitjanament resistent a l’esquerdat.
Altres varietats de creixent cultiu i consum en el nostre país són: Starking, Lapins, Summit, Vittoria, Van (Califòrnia), Picota i Sandy. Les varietats agries son fruites fosques de tiges curtes que coneixem com a guindes. En ocasions resulten tan agries que no poden menjar-se. Son menudes, redones i ofereixen un color que oscil·la del vermell fosc fins al negre. Les varietats més importants cultivades son: Richmond, Montmorency i Morello.
També es cultiven les cireres híbrides, amb unes característiques similars a la cirera comú, de color negre o vermell fosc però amb el sabor aciculat de la guinda. A més dels cireres cultivats hi ha uns altres cireres silvestres, els fruits s’utilitzen per a elaborar confitures, pastissos o begudes. Entre ells està el cirerer negre americà (Prunus serotina), que creix salvatge en tota la mitat Sudest dels Estats Units i el capulín (Prunus virginiana) que ho fa en l’extrem sud fins al golfo de Mèxic.
Les seues propietats nutritives!
Rica en hidrats de carboni, sobretot en fructosa. Amb quantitats significatives de fibra i amb un valor calòric moderat. Pel que fa a les vitamines tenen petites quantitats de provitamina A i vitamina C. El que destaca de les cireres són els antioxidants! Mols flavonoides i àcid el·làgic del grup dels polifenols.
També tenen molt de potassi, que va genial per a la transmissió i generació de l’impuls nerviós, per a la activitat muscular normal, i per l’equilibri hídric que existeix dins i fora de les cèl·lules. I en menor quantitat magnesi i calci.
I els seus beneficis!
L’alt contingut en antocians i en àcid el·làgic, són grans antioxidants, que venen molt bé per a combatre les infecciones. Els antioxidants bloquegen els efectes roïns dels denominats radicals lliures. En el cas de insuficiència renal hi ha que portar un consum moderat de cireres, per la seua abundància de potassi.
Per un altra part, el seu alt contingut en aigua i potassi, crea un efecte diürètic beneficiós en el cas de hiperuricémia o gota, litiasis o càlculs renals, ja que faciliten l’eliminació de àcid úric i les sues sals. Són bones també per la hipertensió arterial o altres malalties associades a la retenció de líquids.
El seu contingut en fibra li confereix unes propietats laxants. La fibra millora el estrenyiment, contribueix a reduir les tasses de colesterol en sang i el bon control de la glicèmia (nivells de sucre en sang) en les persones que tenen diabetis. No obstant, les cireres mes tardanes tenen major contingut en sucres per la qual cosa les persones amb diabetis i quines porten a terme règims per a perdre pes deuran tindre en conte la ració de consum.
L’àcid oxàlic que contenen les cireres pot formar sals amb minerals com el calci i formar oxalat càlcic, el que cal tenir en compte si es pateixen càlculs renals, ja que pot agreujar la situació.
La floració dels cirerers en primavera es un increïble espectacle que ens regala la natura. Tots els anys apareixen com a notícies en el mitjans de comunicació. En la Vall del Jerte, el més conegut, es poden observar més de dos milions d’arbres que tinyen de banc les vessants de la vall. Sense paraules!
Recepta refrescant … gelats de cirera i iogurt!
Temps: 15 minuts + repòs
Quantitat: 6 gelats
Dificultat: molt fàcil!
Ingredients:
2 iogurts grecs (250ml)
180 g de cireres
6 cullerades de sucre
1 cullerada de suc de llima
Elaboració:
1. Rentar les cireres, lleva l’os i trossejar-les
2. Hi ha dos formes de preparar-les
• Amb trossos de cirera: cal abatre el iogurt amb el sucre i unes gotetes de llima. En el motle per a gelats intercalem una capa de iogurt amb una de trossos de cirera
• Amb cireres triturades: es bat el iogurt, el sucre i les cireres fins a formar una mescla homogènia. S’aboca tot el motle per al gelat
3. Es posa els motles en el congelador durant unes 5 hores mínim i … ja podeu gaudir dels vostres deliciosos gelats de fruita i iogurt!
Atreveix-te amb esta manualitat. Un DIY par alegrar unes sandàlies!
Segueix els passos, crea un adorn simulant unes cireres i dóna-li un canvi d’imatge a unes simples sandàlies. Triomfaràs!
Imatge de fashionrolla
Necessites:
– Sandàlies
– Corda
– 4 boles de fusta vermelles
– Cuir verd o material similar
– Tisores, punxó, pegament, llapis, cinta adhesiva o washi tape
Passos a seguir:
– Dibuixa fulles de cirera en la part posterior del cuir i retalla-les
– Fes uns forats en la part superior e cada fulla
– Retalla els trossos de corda de uns 15 cm aproximadament y enrotlla cinta adhesiva en cada extrem
– Introdueix les fulles i les boles de fusta, una per a cada extrem de la corda
– Per a assegurar-te que no s’escapen les boles fíjales amb un poc de pegament
– Per a rematar fes un nuguet
– Fitxat en la imatge per a fer el nuc al voltant de les tirs de les sandàlies
Imatge de fashionrolla
Així queden!
Imatge de fashionrolla
Mira quines sandàlies més xules i gracioses t’han quedat amb un pressupost low cost. I ara … Ara, a gaudir del mes de maig, de les seues flors i de les cireres!