Agricultura

4 març 2015

I la fruita del mes és… La maduixa!

El blog de Silvia Pérez, BALADRE Crafting·Creativity, s’estrena en Espores amb la fruita del mes, la maduixa. Des de la seua biologia a la seua comercialització passant per receptes i manualitats. Estrenem col·lecció d’articles!

És començar a parlar de la maduixa i se’m dibuixa un somriure en la boca. I, és que, relacionem aquesta fruita amb la primavera, amb el color i amb dies assolellats, veritat? Aprenguem més d’ella! Te la presente… biològicament parlant! En la planta del fresal creixen les maduixes. Però el nom científic d’aquesta planta és Fragaria vesca L., que pertany a la família de les rosàcies i es distribueix per les regions temperades de tot el món.

 

imagen 011

 

És una planta perenne que produeix brots nous cada any. Presenta una roseta basal d’on sorgeixen les fulles i les tiges florals, tots dos de la mateixa longitud. Les tiges florals no presenten fulles. En el seu extrem apareixen les flors, de cinc pètals, cinc sèpals i nombrosos estams.

 

imagen 021 

 

Els pecíols de les fulles són pilosos. Cadascun suporta una fulla composta amb tres folíols ovals dentats. Aquests són verd brillants pel feix; més pàl·lids pel revés, que manifesta una nervadura molt destacada i una gran pilositat. De la roseta basal sorgeixen també un altre tipus de tiges rastrers, o estolons, que produeixen arrels adventícies d’on naixen altres plantes.

 

 imagen 031

 

En realitat el fruit que coneixem com a maduixa, tècnicament anomenat eteri, és un engrossiment del receptacle floral, sent els puntets que hi ha sobre ella els autèntics fruits (fruits secs anomenats aquenis). Què curiós!

 

D’on ve i com es produeix?
La maduixa que coneixem actualment va ser introduïda a Europa pels primers colons de Virgínia (Estats Units) durant el segle XIX. D’aquesta maduixa es van obtenir noves varietats que van guanyar en grandària, però van perdre en sabor. Més tard es van realitzar encreuaments entre aquesta i una varietat Xilena aconseguint una maduixa gran i saborosa, els anomenats maduixots.

 

imagen 041

 

Ací, a Espanya, pensem en maduixes i ràpidament diem Les maduixes? De Huelva!. I, és que, el nostre país és el segon productor de maduixa a nivell mundial. La veritat és que el cultiu més especialitzat es troba en la província de Huelva (representa més del 65% del volum nacional), però… hi ha més! Altres regions amb importants estan situades a València, en la comarca del Maresme (Barcelona) i a Extremadura.

 

Els nostres principals clients són França i Alemanya. A Regne Unit, Bèlgica, Holanda, Suïssa i Àustria també els agrada aquest maduixot primerenc i d’alta qualitat. Altres països productors són Itàlia, Israel i Estats Units.

 

Hui dia, no obstant açò, les més comercialitzades són maduixes de cultiu intensiu que amb l’ajuda d’hivernacles aconsegueixen tenir presència tot l’any en el mercat del nostre país. El maduixot es considera un tipus de maduixa de major grandària, amb forma de cor i de color roig viu quan està madur.

 

imagen 051

 

No existeix denominació d’origen i, pel que sembla, en el cas de la maduixa no és possible. S’està lluitant per aconseguir la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Maduixa de Huelva, amb la finalitat d’identificar el seu lloc de producció, diferenciar-ho de cara al consumidor, i obtenir un producte amb una imatge unificada i amb una qualitat màxima, doncs es tracta d’un segell de garantia reconegut a nivell europeu.

 

I quins són les varietats més consumides?
Actualment, ja es coneixen més d’1.000 varietats de maduixes i maduixots. Açò és a causa de la gran capacitat d’hibridació que posseeix aquesta espècie. No vaig a descriure totes i cadascuna de les varietats, però sí una llista de les varietats més consumides i una breu descripció perquè pugues diferenciar unes d’altres:

 

imagen 06

 

• La Reina de los valles és la varietat de maduixa predominant en el mercat espanyol. Són fruits diminuts que van de color roig blanquinós a roig brillant, amb una polpa suculenta de sabor dolç i aromàtica.

• La Camarosa és la varietat de major cultiu de maduixot. Aquest fruit gran d’origen californià és molt precoç, amb un color extremadament brillant, de bon sabor i fermesa.

• En varietat Tudla trobem maduixots grans, aromàtics, allargats i de color roig intens, tant externa com internament.
• L’Oso Grande és el maduixot d’origen californià. És de color roig ataronjat, té forma de tascó aplatat, un calibre gruixut i bon sabor. L’únic inconvenient és que té tendència a esclatxar-se.

• La varietat Cartuno correspon a un maduixot amb sabor ensucrat, perfectament cònic, de calibre uniforme i color roig brillant.
Carisma és una varietat molt vigorosa de maduixot de color roig suau i de gran grandària. És capaç d’adaptar-se a tot tipus de sòls i climes.
• En la varietat Irwing trobem maduixots de forma arredonida, aplatada pel peduncle i de color roig mat.
Pájaro és una varietat que dóna maduixots amb forma cònica, ferma, de polpa consistent i color roig brillant. És, possiblement, la varietat amb millor sabor de totes les comercialitzades.
• En la varietat Selva es consideren els maduixots d’estiu, apareixen en el mercat a mitjan juliol i duren fins a finals de setembre.

 

El millor! Les propietats nutritives i els seus beneficis

És una fruita molt saborosa i lleugera! 30 calories per cada 100 grams. A més hidrata, sadolla i nodreix. Les maduixes destaquen perquè són riques en vitamina C, ferro, àcid fòlic, potassi i fibra. Una ració de 125 g aporta un 160% de vitamina C, un 20% d’àcid fòlic i un 16% de la fibra recomanada diàriament. I tot açò amb el 0% de greix! És la reina de la vitamina C: un grapat de maduixes cobreix les nostres necessitats diàries d’aquesta vitamina. També són riques en ferro i, com la vitamina C afavoreix l’absorció d’aquest mineral, estan indicades per a prevenir l’anèmia. La vitamina C és un gran antioxidant que ajuda a reduir el risc de càncer i intensifica el sistema immunològic. Ideal per a disminuir el colesterol de la sang i prevenir l’arterioesclerosi. Aporta protecció a les genives, pell, músculs i facilita l’absorció de ferro.

 

imagen 071 

 

Durant l’embaràs no et prives i menja maduixes!, ja que és un dels molts aliments que contenen àcid fòlic. La funció de l’àcid fòlic és la de prevenir els defectes del tub neural, és a dir, aquells problemes que puguen sorgir en el cervell o en la medul·la espinal. També protegeix contra les malalties cardiovasculars i el càncer.

 

El potassi és bo per als músculs i el sistema nerviós. La fibra protegeix dels trastorns del tub digestiu, incloent el càncer d’intestí. Pell més bonica des de l’interior: les maduixes aporten antioxidants, que proporcionen a la pell lluminositat i un aspecte més jove. Però també tenen beneficis que ens poden ajudar a millorar externament. Resulten perfectes com a dentifrici natural lloc que ajuden a mantenir la boca neta, evitant la formació de carrall i, per les seues propietats bactericides, protegeixen contra càries i el mal alè.

 

Com aconseguir aquest dentifrici natural? Molt fàcil!
Es parteix una maduixa per la meitat i es fricciona sobre les dents. Es deixa actuar una bona estona i s’esbandeix la boca amb aigua tèbia. I per al rostre? Doncs també! El suc de maduixa s’ha utilitzat com a component de moltes màscaretes, cremes facials i cremes nutritives per a la cura del cutis. Per exemple: màscareta per a l’acne: amb 3 maduixots grans picades, 1 cullerada de mel i 1 cullerada de nata es prepara una pasta homogènia. S’aplica sobre el cutis una fina capa i es deixa actuar durant 30 minuts. Passat aquest temps es neteja amb aigua freda i llest!

 

 imagen 09

 

Et passe una recepta fàcil i saborosa. Mmmmm! Les maduixes van molt bé amb productes làctics, ja siga iogurt, nata i, per descomptat, llet! Així que aprèn a preparar pas a pas aquest batut de maduixes. Et vas a xuclar els dits!

Ingredients:
– 400 grams de maduixes
– 1 litre de llet
– 100 grams de sucre
Preparació:
– Llava les maduixes amb delicadesa, lleva’ls els rabets i talla-les en trossos. Barreja-les amb el sucre i deixa-les reposar durant 20 minutos en la nevera.
– En la batedora veu afegint la llet a poc a poc mentre tritures fins a aconseguir un batut cremós.
– Si t’agrada més dolç pots afegir una mica més de sucre. Passa-ho per un colador perquè quede més fi i deixa-ho en el frigorífic perquè es refrede.

 

Mentre pots fer unes broquetes de maduixes i xocolata per a decorar amb una mica de xocolata fosa en el microones. Aquesta és un berenar boníssim! Per a acabar, t’atreveixes a fer una capseta handmade amb forma de maduixa? Vaig donar sí al crafting i crea una capseta amb forma de maduixa. És molt fàcil! I t’ho vaig a explicar pas a pas.

imagen 10

 

Només necessites aquests materials:
– Plantilla de Baladre Crafting·Creativity que pots descarregar ací

– Tisores
– Cola en barra

 

imagen 11 retoc

 

Passos a seguir:
1. Imprimeix la plantilla i retalla-la amb cura.
2. Agafa la part roja, que serà la capseta, i amb tranquil·litat doblega primer la pestanya marcada. Després cal doblegar des de l’extrem inferior fins al punt d’unió entre les seccions diverses vegades. En la imatge ho veuràs millor!
3. Amb la cola en barra pega la pestanya.
4. De moment cal tenir alguna cosa així! Si vols fer un regal pots, abans de continuar, aprofitar per a deixar-ho dins de la capseta.
5. Doblega cap a dins una secció sí, una no i veu pegant una sobre una altra amb ajuda de la cola en barra. De la mateixa forma, alternant les seccions que queden, contínua fins a tenir tancada la capseta.
6. Arribats a aquest punt ja tens la capseta en forma de maduixa acabada. Però li falta alguna cosa, no?
7. Dóna-li una mica de forma a l’altra part que has retallat de la plantilla i que serà el rabet de la maduixa.
8. Pega-la en la part superior i… ja ho tens!

 

imagen 12

 

Si tens xiquets xicotets a casa aquesta manualitat els  encantarà. Poden fer tantes maduixes quant vulguen (i els deixes). Les poden usar per a jugar o per a guardar secrets! Fins a ací tot el que volia explicar-te sobre les maduixes! Tornaré el mes que ve amb una nova entrada sobre una altra fruita de la qual aprendrem la seua biologia, les seues propietats i, per descomptat, ens inspirarà per a fer una riquíssima recepta i alguna que altra manualitat.

Bloc a càrrec de Silvia Pérez, biòloga i amant de la fotografia i les manualitats.
extern Signatura Espores
Send this to a friend