Del camp a la tassa

Imatge del Facebook de Josenea

Hui us presentem un projecte empresarial i solidari que pretén formar persones en risc d'exclusió social o aturats de llarga durada en col·laboració amb les institucions navarreses. Des del cultiu fins a l'elaboració última del producte: infusions, xocolates i galetes en ple Pirineu.

L’Associació Sociolaboral Josenea és una entitat sense ànim de lucre fundada el 2002 per Txus Cía amb la finalitat de treballar amb i per a les persones que troben més dificultats a l’hora d’accedir al mercat laboral. Des de l’associació exerceixen de trampolí gràcies a la col·laboració amb el Servei Navarrès d’Ocupació i l’Institut Navarrès de Benestar Social.

FINCA

Però des de l’associació no només treballen la inserció laboral de persones en exclusió social sinó que ho fan apostant per les activitats sostenibles i respectuoses amb el medi ambient. I així, es van posar a conrear plantes aromàtiques i medicinals.

L’Associació s’instal·la en una zona rural de Navarra, concretament a Lumbier. Els terrenys (140 hectàrees) de cultiu i hivernacles es troben en el paratge de Bordablanca a la vora del Riu Irati. A més d’oferir tots els recursos naturals necessaris per a les activitats, la localitat de Lumbier ha donat en tot moment suport al projecte.

Com qualsevol altra empresa

La principal activitat de l’empresa és la producció ecològica d’infusions, xocolates i galetes aromatitzades. Cultives prop de 60 espècies d’herbes aromàtiques entre les que destaquem les ortigues, la sàlvia, el poliol, el bedoll la menta o la farigola.

finca 2

Txus Cía va arribar al món de l’agricultura ignorant la major part dels seus processos però ràpidament es va adonar que a producció agrícola no era rendible, que havien d’aconseguir un producte final elaborat per poder comercialitzar-lo. Ara, l’empresa porta a terme, des de la sembra de les llavors fins a l’elaboració última del producte. D’aquesta manera les tasques són més diverses i la varietat de persones susceptibles de contractació també ho són.

L’eficiència energètica i els seus productes

En Josenea han aconseguit reduir el cost energètic gràcies a l’ús de panells solars i aerogeneradors. La producció d’infusions es realitza amb assecadores que funcionen emmagatzemant l’energia dels aerogeneradors. Abans de reformar l’espai d’assecat l’empresa invertia 200.000 euros anuals en electricitat. Ara, després d’invertir 9.000 euros (part de la reforma va ser sufragada amb diners d’ajudes públiques) en la instal·lació renovable, no paguen res. Els banys dels treballadors són compostadores i després separar els líquids dels sòlids es pot produir adob amb les aigües negres.

rECOLECCION

recoleccion 2

Les infusions es caracteritzen pels filtres de piràmide, que permeten una dispersió òptima de l’aroma de les nostres infusions i tes. Aquests filtres estan confeccionats amb un teixit biodegradable de fècula de blat de moro anomenat soilon, que a diferència del niló, no desprèn agents tòxics quan es posa en contacte amb l’aigua a altes temperatures.

Les espècies és una altra de les seues especialitats així com els cosmètics o els olis essencials: gerani rosat, espígol, menta … I a més, pròpolis i altres productes derivats de les arnes que pol·linitzen la finca.

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend