Art i natura

9 oct. 2019

Il·lustrant la ciència: simbiosi entre animals i plantes

Il·lustrant la ciència: simbiosi entre animals i plantes

Aprendre a representar gràficament la ciència que amaga la natura, de manera precisa, atractiva i divulgativa, és l'objectiu d'aquest curs vinculat al projecte Illustraciencia que ja va per la seua setena edició. En aquesta ocasió el Jardí Botànic de la Universitat de València ha servit d'aula de natura, per a il·lustrar eixes estretes relacions beneficioses, i moltes vegades insòlites, que estableixen les diferents espècies per a poder completar el seu cicle vital. Ens compta l'experiència Miquel Baidal, coordinador del curs i del projecte.

La simbiosi en la natura ha estat el fil conductor de la séptima edició del curs d’introducció a la il·lustració científica, Il·lustrant la ciència 7, organizat per Illustraciencia i el Jardí Botànic de la Universitat de València. Trobada que va tindre lloc el mes de juny passat en el mateix Jardí Botànic, un espai que ens ve de meravella quan parlem d’aquesta disciplina ja que el benefici obtingut per la simbiosi entre ciència i art té un gran valor afegit.

jardin miquel

Jardí Botànic de la Universitat de València / Miquel Baidal, Ilustrando la ciencia 7

alumnos2

Alumnes observat espècies durant el curs  / Miquel Baidal, Ilustrando la ciencia 7 

Ni la fotografia, ni els microscopis, ni cap altre artefacte modern ha desbancat a la il·lustració com a eina per a descriure procediments científics o per a plasmar l’anatomia d’una espècie animal, vegetal o mineral. La creació d’arquetips (models específics idealitzats), la reconstrucció de parts perdudes o danyades, la interpretació de fòssils per a la recreació de paisatges i animals extints, la síntesi i esquematització de figures i conceptes, la capacitat per a representar processos que impliquen diversos estats, són tasques que només un il·lustrador és capaç de completar amb èxit a través de la representació gràfica.

Il·lustrant la ciència 7, el curs que canviarà la teua manera d’interpretar la natura

L’objectiu principal del curs ha sigut que els alumnes entengueren els avantatges de la il·lustració científica front altres recursos i les aplicaren en el procés de creació d’una il·lustració científica des de zero. En primer lloc han hagut d’investigar sobre dues espècies que estaven d’alguna manera connectades, indagar en la relació simbiòtica, comprendre-la i transmetre-la a través d’una o diverses imatges.

AVISPAS HIGOS

Les avispes de les figues: los paràsits necessaris. Blastophaga psenes i Ficus carica. Il·lustració de Francisco E. Montero Royo / Ilustrando la ciencia 7

Algunes espècies que comparteixen una relació simbiòtica i que han sigut tractades en el curs són el mutualisme entre plantes carnívores i formigues, les vespes i les figues o el liró “careto” i el vesc. Aquest últim cas, el liró “careto”, un xicotet rosegador d’uns 100 grams, es menja les llavors del vesc i, en defecar-les, aquestes tiren arrels sobre les branques d’altres arbres per a créixer. D’aquesta forma, el liró gaudeix d’un suculent mos i el vesc rep ajuda per a escampar les seues llavors.

Existeix un ampli ventall de possibilitats tècniques, durant aquesta setmana els alumnes han practicat amb el grafit, la tinta i l’aquarel·la, algunes de les disciplines més comunes en el camp de la il·lustració científica. Encara que al final l’ús de cada tècnica es decideix sobre la base de les peticions del client, hi ha algunes especificacions que sempre podem tindre en compte. La tinta, per exemple, s’usa sobretot en les il·lustracions de caràcter més tècnic, per la neteja del traç, per a destacar la morfologia de l’espècie. És especialment essencial en botànica. El grafit, d’altra banda, és útil per a aportar volum i per a dirigir-se a aquelles persones que pateixen de de ceguesa del color. Finalment, l’aquarel·la s’usa per a les il·lustracions menys tècniques i més divulgatives, com les guies d’identificació.

48271355742 c86122c247 k

Guia de colors feta amb aquarel·la / Miquel Baidal, Ilustrando la ciencia 7

48271281011 60323a8920 k

Il·lustració botànica a tinta / Miquel Baidal, Ilustrando la ciencia 7

Gràcies a la col·laboració amb el Jardí Botànic de la Universitat de València els participants han viscut una experiència enriquidora ja que poder observar en directe la immensa varietat de flors, fulles, grandàries i colors encurioseix i aguditza la capacitat d’observació, dues qualitats imprescindibles per a qualsevol que vulga dedicar-se al món de la il·lustració científica. A més, la biblioteca compta amb exemplars d’il·lustracions d’Antonio José Cavanilles i Palop, il·lustrador científic botànic del segle XVIII que va estudiar a la Universitat de València i un dels primers científics espanyols a utilitzar els nous procediments taxonòmics de Carlos Linneo.

Un dels aspectes que més els va cridar l’atenció als alumnes, va ser la relació entre la planta carnívora Nephentes bicalcarata i la formiga Colobopsis schmitzi, un dels exemples de treball del curs, que van poder veure en viu i en directe en l’hivernacle del Jardí Botànic.

48271381927 23bd8832ed o

Taula redona / Miquel Baidal, Ilustrando la ciencia 7

Com a colofó final vam tindre la sort d’assistir a una taula redona oberta al públic, formada pels científics Joaquim Baixeras (biòleg especialitzat en entomologia i professor de la Universitat de València) i Esperanza Jiménez (biòloga especialitzada en neurociència i il·lustradora científica) els il·lustradors i biòlegs Hugo Salais i Clara Cerviño, professora del curs a més, i el coordinador d’Illustraciencia, Miquel Baidal. Científics i il·lustradors van dialogar sobre els seus projectes i experiències per a reflexionar sobre la situació actual d’aquesta disciplina i de com entenen ells aquesta relació tan estreta i necessària entre ciència i il·lustració.

T’ha picat la curiositat?

El resultat del treball de tots els alumnes es maqueta i es recull en una publicació digital que qualsevol pot consultar en l’apartat de publicacions d’Illustraciencia. D’aquesta forma, exposem el treball de documentació sobre les espècies dibuixades pels alumnes a través del text, i com la il·lustració la reforça i acompanya. L’objectiu d’aquestes publicacions és acostar la ciència a la societat i posar en valor el treball dels participants i la disciplina de la il·lustració científica.

IMAGEN PUBLI LIRON

Publicació Ilustrando la ciencia 7 / Illustraciencia

Després de l’èxit d’aquesta primera edició és un plaer anunciar-vos que el Jardí Botànic de la Universitat de València acollirà la desena edició d’Il·lustrant la ciència al juny de 2020. Així que si eres un amant de la naturalesa i t’interessa la il·lustració, no perdes l’oportunitat de posar en pràctica aquesta meravellosa simbiosi que t’ofereix la il·lustració científica. En breu, es publicarà més informació sobre el curs ací .T’esperem!

Etiquetes
Divulguem i premiem la il·lustració científica i de natura des de 2009. Organitzem el premi internacional Illustraciencia, exposicions itinerants i cursos d'il·lustració científica. El nostre lema: aprenem dibuixant!
extern Signatura Espores
Send this to a friend