Un estiu agroecològic a Macastre
Us presentem el projecte de Carlos i Inma, la Huerta-Jardín del Boicario, un lloc on aprendre a conviure amb la natura gràcies a les visites guiades per l'hort, les degustacions de productes frescos i les passejades per la història del poble de Macastre. Per a tots dos la seua horta és la seua forma de vida i per això pots compartir les seues experiències gràcies als cursos i tallers que ofereixen. I quin millor moment que l'estiu!
Inma i Carlos comparteixen vida i projecte des de 1989. Ella va néixer a Macastre i ell al barri de Russafa, a València. Junts es van iniciar en l’agricultura ecològica el 1997 i junts també gestionen l’Horta-Jardí del Apotecari, una experiència de Dinamització Local Agroecològica, on dignificar el treball dels petits agricultors i agricultores, no només pel que representen com a element de producció, sinó també en la conservació del paisatge, de la biodiversitat, del nostre món rural i la seua cultura. En les seus pròpies paraules.
Inma és responsable de la cura i la reproducció del banc de llavors i de l’elaboració dels preparats per a l’hort
Han convertit el seu projecte en la seua forma de vida i des de 2011 estan instal·lats a Macastre. Fa sis anys van arrencar el projecte del que avui us parlem restaurant la casa i el disseny en permacultura de la Huerta-Jardín. Però primer, coneguem els seus focus d’inspiració i la seua filosofia.
L’agricultura sinèrgica i natural
El treball de Carlos i Inma s’inspira en l’agricultura sinèrgica, desenvolupada per Emilia Hazelip, agricultora biològica catalana qui estableix les quatre lleis fonamentals de l’agricultura sinèrgica procurant respectar l’equilibri entre espècies i el cicle natural del seu hàbitat que originalment o inicialment té una planta.
Inma complementa el treball en l’horta amb el Taller d’Artesania “L’Allarriba”, on realitza dissenys originals de bijuteria en micromacramé i elements de decoració i il·luminació amb flors seques i premsades
La primera norma parla de no realitzar cap treball sobre el sòl que implique canviar o pertorbar el seu estat inicial. La segona, impedeix l’ús de fertilitzants sobre la terra o sòl així com cap substància química per tal de desenvolupar i establir col·laboracions entre organismes benèfics que protegeixin els cultius i permeten, al seu torn, el creixement de tot l’ecosistema, el que correspondria amb la tercera norma. La quarta premissa es basa en reutilitzar les deixalles orgàniques del cultiu sobre ell mateix.
Però al seu torn, Emilia Hazelip va inspirar el seu decàleg en els preceptes de Masanobu Fukuoka un agricultor, biòleg i filòsof japonès autor de les obres La Revolució d’una Bri de Palla i La Senda natural del Cultiu, on presenta les seues propostes per a una forma d’agricultura que és anemoenada Agricultura Natural o el mètode Fukuoka.
Nendo dango és una tècnica de reforestació desenvolupada per Masanobu Fukuoka. En aquest vídeo t’expliquem com fer-ho
El mètode de Masanobu Fukuoka persegueix reproduir les condicions naturals tan fidelment com siga possible. Els seus practicants afirmen que el sòl s’enriqueix progressivament i la qualitat dels aliments conreats.
Què fer aquest estiua La huerta jardín del boticario
D’una banda, Inma i Carlos ofereixen visites guiades, degustacions i excursions a través de l’horta en què mostren la forma de conrear la terra sense llaurar i sense emprar productes químics de síntesi. També pots gaudir de degustacions de productes del propi hort centrada en les diferents varietats de tomàquets i en vi de diferents tipus de raïm.
I no podem deixar Macastre sense conèixer la història del poble a través de l’agricultura. Finalment, també ofereixen cursos teoricopràctics que us proporcionen les eines bàsiques per dissenyar un hort d’autoconsum seguint els principis de la Permacultura i de l’Agricultura Natural-Sinèrgica.
Què hi ha per allà?
Uns 1.600 m² de terreny envolten la casa del iaio d’Inma, restaurada i actual habitatge. Els terrenys posseïen un sistema de reg per inundació però avui dia compten amb reg per degoteig que permet hidratar les tres zones en què es divideix el terreny. D’una banda, bancals destinats a la producció intensiva de verdures i hortalisses en què preval el no conreu i la rotació de cultius.
D’altra banda, el bosc comestible, compta amb varietats antigues de fruiters i també arbustos i plantes acompanyants que afavoreixen la flora auxiliar. I és que la Inma i Carlos treballen la prevenció de malalties usant plantes que curen altres plantes.
Les bardisses també són protagonistes en la Huerta-Jardín del Boticario ja que tota la parcel·la es troba envoltada per una tanca diversificat amb més de 50 espècies. Si la ciutat se’t cau a sobre, escapa’t a aquest oasi on podràs aprendre l’experiència d’Inma i Carlos i provar els fruits de l’horta.