Remeis casolans contra les plagues del jardí
Tots els que teniu jardí sabeu de les moltes cures que requereix per a conservar-ho en bones condicions. Les tasques es poden fer molt a gust si suposen passar temps a l'aire lliure i s'obtenen resultats, no obstant açò, les plagues donen molts maldecaps. Guia de jardí ens parla d'alguns remeis casolans que els han funcionat.
Cuidar el jardí requereix dedicació, hi ha determinades labors que hem de realitzar de manera periòdica perquè les plantes estiguen sanes i boniques: regar, netejar flors i fulles marcides, fertilitzar, podar, etc. És un treball que pot semblar pesat, però la recompensa al nostre esforç és de sobres satisfactòria. Totes aquestes tasques són necessàries perquè les plantes gaudisquen de bona salut i cresquen resistents als atacs d’insectes nocius i fongs que provoquen malalties en els vegetals.
Esqueix de sàlvia
A pesar d’aplicar totes aquestes cures, en ocasions descobrirem plagues que s’instal·len en el jardí i a les quals les plantes no són capaces de fer front per si soles. Habitualment usem insecticides i pesticides comercials per a combatre aquest problema, però cada vegada som més els que cerquem mètodes alternatius a aquests productes, bé per comoditat, per consciència ecològica o fins i tot per economia. I no, no és que els hàgem descobert nosaltres, són remeis dels quals es valia l’home abans que existira la indústria química.
Cotxinilla
Nosaltres hem provat alguns mètodes casolans i, per a ser sinceres, alguns han funcionat i uns altres no. Els remeis naturals no són tan fulminants com els pesticides de síntesis, però són menys agressius amb el medi ambient. El secret està a utilitzar-los sistemàticament i de la forma correcta. Si tenim paciència, i som persistents en la seua aplicació, seran una gran alternativa.
Existeixen multitud de productes que s’empren per a combatre les plagues de manera natural. En la següent llista us expliquem alguns, no els hem provat tots però tenim referències que són eficients.
Alcohol: de farmàcia o de cremar, serveixen els dos.
L’alcohol és eficient per a combatre la cotxinilla quan la plaga no té una gran extensió. Nosaltres ho hem provat i funciona, les cotxinilles adultes les eliminem a mà i les xicotetes les netegem amb un pinzell mullat en alcohol. Així es retiren amb facilitat i, si queda alguna, en estar impregnada d’alcohol caurà morta al poc temps.
Alcohol de farmàcia
Pintar els insectes amb un pinzell menut
Olis vegetals: oliva, girasol, de llavors, etc.
No és un mètode que nosaltres hàgem provat, però hem llegit moltes experiències sobre ells. S’utilitzen aplicats amb pinzell sobre l’insecte i actuen per asfíxia. Per a obtenir resultats cal ser persistent, i probablement no baste una sola aplicació.
Sabó potàssic
El sabó potàssic és un gran aliat en el jardí que, a més de ser efectiu contra plagues d’insectes, deixa les plantes netes. Funciona contra pugó, cotxinilla, mosca blanca i altres insectes sense closca. També és útil per a eliminar el fong fredolic, una pols negra que envaeix les fulles després d’una invasió de pugons i altres insectes que excreten melassa.
Sabó potàssic
Hem fet la prova i podem dir-vos que funciona. Amb el fredolic és immediat, però contra els insectes cal tenir paciència i ser constant. S’aplica polvoritzant sobre la planta 30 grams de sabó dissolts en un litre d’aigua. Ho trobaràs en la secció de drogueria del supermercat.
Canyella
La canyella té propietats fungicides i és molt útil per a prevenir els fongs en planters. Nosaltres ho hem utilitzat per a protegir els esqueixos fins que arrelen. S’aplica poloritzant sobre el substrat en els planters o impregnant la base de la tija dels esqueixos abans de plantar.
Brots de llenties
Quan les llenties comencen a germinar produeixen grans quantitats d’una fitohormona denominada auxina, que és l’encarregada d’estimular el creixement en les plantes. Un preparat a partir dels brots de les llenties pot substituir perfectament a les hormones d’arrelament comercials i resulta més natural i econòmic.
Esqueix de sàlvia
Sucre
Els paranys de sucre funcionen molt bé contra les llamineres formigues. No vas a acabar amb elles, però aconseguiràs reduir-les en nombre i protegir determinades zones on són una amenaça, com una gespa recentment sembrada o una planta que està patint un fort atac.
Per a preparar-les, omple xicotets recipients (un plat de cafè, la tapa d’un pot de conserva, etc.) amb almívar, mel o llet condensada. Les formigues se sentiran atretes i quedaran pegades.
Bicarbonat sòdic
El bicarbonat actua com a fungicida i amb ell es poden combatre alguns fongs com oïdi i míldiu. El preparat bàsic consisteix a dissoldre 10 grams de bicarbonat sòdic (1 cullerada) en un litre d’aigua i aplicar-ho amb polvoritzador sobre la planta: tiges i fulles, tant en el feix com en el revés.
Polvoritzador
Una altra versió d’aquest preparat afig a la mescla anterior tres cullerades d’oli vegetal i una de sabó potàssic. No hem provat cap dels dos però creiem que el segon ha de ser més efectiu. En qualsevol dels casos cal aplicar una vegada a la setmana fins que desapareguen els símptomes.
El millor d’aquests mètodes és que són absolutament innocus, els pots utilitzar sense por fins i tot si els teus fills o mascotes juguen en el jardí. Esperem que us servisquen per a eliminar aqueixes plagues que solen instal·lar-se en les nostres zones verdes domèstiques amb l’arribada de la primavera. Encara falten diversos mesos però, quan siga el moment, millor que t’enxampen preparat. Combat-los als primers símptomes, com més prompte millor les aplicacions més ràpid obtindràs resultats.