Jardins

12 jul. 2016

Famosos que planten jardins

Hui us presentem dos jardins vinculats a dues actrius, Katherine Hepburn i Audrey Hepburn, dues dones amants de les plantes que desprenien elegància i que van saber deixar una petjada botànica al final tota una vida dedicada al cinema.

Katharine i Audrey Hepburn van plantar jardins per refugiar-se de la seua fama i gaudir de la privacitat que no tenien en el seu dia a dia. Audrey en una finca a les muntanyes de Suïssa, Katharine als jardins secrets de Manhattan.

Ambdues actrius van anar més enllà en el seu amor per les plantes, els arbres i els jardins ja que els van defensar de la urbanització. I també tenien una visió comuna de la botànica ja que estaven convençudes que els jardins representaven el futur.

Audrey Hepburn, fam, guerra i un Emmy Award

Els últims any de carrera l’actriu ja rebutjava la major part dels papers que li arribaven ja que no podia compaginar-los amb la vida casolana i les responsabilitats amb l’ONG Unicef, amb què col·laborava estretament però no dubtar quan va tenir l’oportunitat de presentar una sèrie titulada Jardins del món en què recorria 50 jardins i que li va valdre un premi Emmy.

https://www.youtube.com/watch?v=bkGx6Ur3ToI

Trailer de Gardens of the World amb Audrey Hepburn

Així, en cada capítol d’una hora de duració, l’actriu parlava de les roses, del concepte de jardineria, de la història de la jardineria, dels camps de tulipes holandesos… Capítol rere capítol, Audrey reconeix en cada jardí una forma de crear bellesa, la qual cosa considera necessària en cada persona.

Audrey va construir el seu refugi de pau a “La Paisible”, una finca del segle XVIII, amb hort, jardí, arbres fruiters i un salze de 100 anys que era tot un símbol i quan l’arbre es va marcir, va plorar com si hagués perdut un amic. I és que Audrey sabia valorar els fruits de la terra ja que passat el hivern de 1945 a Holanda i amb l’acabament de la guerra va arribar la primavera i amb ella el fruits amb què va saciar la fam que havia passat.

Katharine Hepburn

Va nàixer al camp però va viure 60 anys a Manhattan i a pesar de tota una vida urbana no va deixar d’enyorar el aire lliure. Havia rebut una educació intel·lectual per això no li importava posar-se pantalons quan totes les dones portaven vestits. Vivia en Turtle Bay, a Midtown, un vertader oasi fora de la ciutat.

f131b2f4d608b68303f103a4bc1e63c9Katherine Hepburn defensant els jardins de Manhattan

Però dècada rere dècada la construcció de gratacels van posar en perill els arbres del veïnat. El 1957 Katharine s’uneix a l’Associació Turtle Bay i lluita durant trenta anys contra la destrucció dels arbres per la invasiva urbanització i en 1966 es va crear el Turtle Bay Gardens, un districte històric on 20 cases comparteixen un jardí i estan protegides pel Landmarks Preservation Commission of New York, entre elles la que va ser la seua casa.

Star Wars, el Bosco i Sleepy Hollow

Però si aquests jardins són coneguts a causa de les mans que els plantaren i defengueren, ara parlem d’un jardí ben diferent, el Jardí de les Delícies, del Bosco. Una de les obres més conegudes del pintor holandès Hieronymus van Aeken Bosch.

Ckx5K aWkAE9bh4El Jardí de les Delícies. Retocat per @scientist_pi. Imatge del Twitter de @scientist_pi

Considerada com una de les obres més fascinants, misterioses i atraients de la història de l’art, el quadre forma part dels fons d’exposició permanent del Museu del Prado de Madrid, on va ingressar com a dipòsit del Patrimoni Nacional el 1939.

Ara, amb les ferramentes digitals, un famós expert en Photoshop ha decidit remodelar el jardí i convertir-lo en una escena de la famosa saga galàctica Star Wars. Així, @scientist_pi ha llançat aquesta nova obra en què al jardí de l’Edèn està George Lucas o Han Solo apuntant amb el seu làser al cel.

I de pel·lícula són també els jardins de Kykuit, a la finca de Rockefeller a Sleepy Hollow, Nova York. Van ser dissenyats amb la fi de ser gaudits de dia i de nit: una filera de til·lers condueix al temple d’Afrodita, les aromes florals impregnen l’ambient i les ombres formen part del paisatge.

10262168 10152588478130957 2077991364040835850 n

13177336 10153430301650957 320518598810658380 nCementeri de Sleepy Hollow. Imatge del Facebook de Sleepy Hollow Cementery

I ben prop trobem el cementeri amb el mateix nom amb més de 40.000 enterraments. Washington Irving, l’autor de l’obra La llegenda de Sleepy Hollow, el genet sense cap ve estar ambientada en un jardí adjacent. L’autor estatunidenc està soterrat en aquest mateix cementeri que es va obrir en 1849.

I fins ací el nostre passeig per jardins amb nom propi que persones vinculades a l’art van sembrar o promoure amb la fi de ser recordats a través de les plantes. Si coneixeu algun més, no dubteu en fer-nos-el conèixer a través de les xarxes!

Etiquetes
Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend