Agricultura robòtica
L'agricultura i la tecnologia ja fa temps que van de la mà i per eixa raó hui us portem el avanços més cridaners en el món de la robòtica, ara al servei de l'agricultura. Un futur ben proper per a una activitat molt antiga.
Diferents universitats i països treballen per optimitzar els recursos en agricultura i per reduir les inversions i el impacte ambiental així com els residus contaminants. I és que els robots poden oferir molta informació sobre el reg, els nivells de nitrogen o l’estat de maduració dels fruits. Fins fa poc, els intents de robotitzar l’agricultura no havien estat massa triomfals ja que esdevenien màquines pesades i lentes però hui dia, gràcies a la informàtica i els nous materials, un nou món de possibilitats robòtiques s’obri davants els nostres ulls.
Un espia entre les vinyes i més…
VineRobot veurà la llum el 2016. Un robot terrestre únic dotat amb sensors capaços d’obtenir i transmetre informació sobre l’estat de la vinya: determinarà on s’ha de regar i en quines quantitats el que permetrà estalviar aigua. Està desenvolupat pel Grup Televitis de la Universitat de la Rioja.
VineRobot. Imatge d’Agroalimentando
Un altre projecte és Rowbot, una màquina autònoma, capaç d’aplicar el fertilitzant just quan el cultiu més ho necessita per estalviar l’ús de tractors i reduint a més la quantitat de producte necessari. Amb el robot, també s’aconsegueix rebaixar la quantitat de nitrogen amb el consegüent benefici per al medi ambient.
Ladybird, desenvolupat per la Universitat de Sydney
La Universitat de Sydney treballa en un robot a què han batejat Ladybird (marieta en anglès) i que funciona amb energia solar. A través de càmeres analitza la humitat, realitza anàlisis de sòls, comprova els nutrients de les plantes, detecta la existència de plagues o avisa de la presència de males herbes, entre d’altres paràmetres.
Els Països Baixos ens sorprenen amb un robot capaç de collir els pebrots madurs d’un hivernacle gràcies a un munt de càmeres que enregistren el procés de maduració i un braç mecànic les cull amb molta cura. Però hi ha una versió andalusa d’aquest mateix enginy, parlem d’AGROBOT, ideat per enginyers de Huelva que, en compte de pebrots, recull les maduixes madures dels hivernacles.
Així funciona AGROBOT
No és cap novetat parlar de drones però el CSIC ha desenvolupat un sistema que detecta el creixement de males herbes en cultius extensius . El sistema es basa en generar imatges d’alta resolució combinades amb l’ús de sensors remots que capten en l’espectre visible i infraroig proper. L’anàlisi matemàtica d’aquestes imatges permet diferenciar les males herbes de les que no ho són. D’aquesta manera, sols cal aplicar herbicides en llocs concrets i no en la totalitat del camp de conreu.
Agricultura de precisió
Ara que ja coneixem alguns exemples del que la tecnologia pot aportar als dels treballs agrícola parlarem de la coneguda agricultura de precisió, un concepte que va nàixer en Estats Units a la dècada dels 80. El 1985, investigadors de la Universitat de Minnesota, van fer variar les aportacions d’adobs càlcics en parcel·les agrícoles. Va ser en aquesta època quan va aparèixer la pràctica del grid-sampling (recollida de mostres sobre una xarxa fixa d’un punt per hectàrea). Però què és? La gestió de parcel·les agrícoles sobre la base de l’observació, la mesura i l’actuació.
L’observació informatitzada dels fruits és molt més informativa
Requereix tecnologies com el Sistema Global de Navegació per Satèl·lit (GNSS), sensors, imatge i Sistemes d’Informació Geogràfica (SIG). La informació recollida pot ser emprada per avaluar amb més precisió la densitat òptima de sembra, estimar la quantitat adequada de fertilitzants o d’altres entrades necessaris, i predir amb més exactitud el rendiment i la producció dels cultius.
En resum, l’agricultura de precisió resulta d’aplicar el mètode científic a l’agricultura convencional i és més que una tendència actualment ja que el nivell d’estalvi de productes fitosanitaris i d’esforç per part del treballador agrícola ha minvat considerablement en poques dècades.
Aprofitem l’ocasió per refrescar-vos la memòria o donar-vos a conèixer alguns dels avanços informàtics que també estan al servei de l’agricultura a través d’aquest article d’Espores que vam publicar ara fa ja un temps en què us presentem les aplicacions més útils del sector.
Hi ha un munt de projectes robòtics que no tardaran massa en omplir els stands de les fires agrícoles però per hui, ho deixem ací, mantenint l’esperança que la tecnologies treballe per fer la vida dels agricultors més còmoda i digna.