La ciència del cànem
Cannabis sativa ha estat sempre entre les plantes d’ús tradicional i per això hui us oferim una perspectiva diferent, deixem de trenar el cànem per a les cadires i ens traslladem al laboratori. A més, aprofitem l’ocasió per convidar-vos a Trenat amb Natura, la fira d’artesania de fibres vegetals del Botànic.
La cloenda de l’exposició que els últims mesos ha omplit els nostres espais, Fibres Vegetals. Les plantes ens ajuden a viure, procedent del Jardí Botànic de Barcelona, mereix un dia dedicat a l’artesania amb les fibres amb què hem trenat el nostre dia a dia, per això, aprofitem aquest article per convidar-vos a la jornada de portes obertes que celebrarem el proper 25 d’octubre en el Jardí Botànic de la Universitat de València.
Trenat amb Natura. Jornada de portes obertes al Jardí Botànic de la Universitat de València
Vols aprendre a treballar l’espart? O comprar a la fira d’artesania que instal·larem a la Plaça Carles Pau? O aprendre a fer nucs amb els més menuts? Un munt d’activitats relacionades amb les fibres ocuparan els espais del Jardí. Visites guiades, sessió de cinema amb curts animats… No t’ho perdes!
Cannabis sativa i l’efecte antitumoral
La marihuana, és una planta procedent d’Àsia que hui dia es conrea al nostre territori per obtenir fibres i llavors. Pel que fa als usos i tradicions s’han enregistrat des de finalitats afrodisíaques, medicinals, psicotròpiques i fins i tot, la fabricació de ferramentes i mobiliari.
Conreu de Cannabis sativa
Llavors de cànem
Un equip format per científics de la Universitat Autònoma de Madrid, la Universitat Complutense i el Centre Nacional de Biotecnologia ha constatat, que els components actius de la marihuana i els seus derivats exerceixen un potent efecte antitumoral en un model genètic de càncer de mama reduint el nombre i mida dels tumors i les metàstasis en pulmó.
Els autors del treball també han demostrat que els derivats del cànnabis detenen el creixement i indueixen la mort de cèl·lules en cultiu derivades de tumors de mama humans. L’efecte antitumoral d’aquests compostos sembla estar mediat pel receptor de cannabinoides CB2. Els efectes psicotròpics associats a l’ús del Cànnabis es deuen fonamentalment a l’activació del receptor CB1, que és el que s’expressa predominantment en el sistema nerviós. Per tant, una teràpia antitumoral basada en fàrmacs que activen selectivament el receptor CB2 no desencadenaria els efectes psicotròpics associats normalment al consum de la marihuana.
Imatge de Compound Interest
Un altre aspecte d’aquesta teràpia és que els cannabinoides actuen de forma selectiva sobre les cèl·lules tumorals de mama sense afectar les cèl·lules d’epiteli de mama no tumorals. És a dir, les dades obtingudes recentment pels investigadors permeten proposar que els cannabinoides, podrien ser emprats, amb altres fàrmacs antitumorals, per al tractament d’aquest tipus de tumors de mama perquè calen teràpies més efectives.
En aquest mateix sentit treballa Manuel Guzmán, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular a la Universitat Complutense de Madrid que se centra en l’estudi de com els cannabinoides actuen en l’organisme, especialment en com afecten en la generació i supervivència cel·lulars en tumors cerebrals. El seu equip ha desenvolupat un còctel compost per les tres substàncies que podria atacar les cèl·lules canceroses de múltiples maneres, evitant la propagació i, al mateix temps, obligant-les a autodestruir-se. Ara, l’Hospital Universitari de Saint James, a Leeds, Anglaterra, està duent a terme un assaig clínic basat en els treballs de l’equip de Guzmán.
Cannabis sativa i l’efecte antiespasmòdic
Cada vegada més epilèptics recorren a una medicina alternativa per pal·liar les crisis convulsives. Entre els usuaris, es troben alguns dels quasi 100.000 xiquets nord-americans que pateixen epilèpsia refractària, resistent als antiepilèptics habituals. Alguns pares asseguren que la marihuana ajuda a controlar les convulsions dels seus fills quan els fàrmacs a l’ús fracassen. No hi ha cap preparat farmacèutic de cànnabis que es comercialitze com a medicament. Per ajudar els seus fills, els pares han de comprar l’herba en un dels anomenats dispensaris de marihuana medicinal, o aconseguir-la de forma il·legal.
Els pares han de comprar l’herba en dispensaris de marihuana medicinal, o aconseguir-la de forma il·legal
L’aïllament d’una substància de la marihuana presumiblement capaç de pal·liar les crisis epilèptiques podria canviar aviat aquesta situació. El cannabidiol és un compost purificat del cànnabis que ha suscitat expectatives per al tractament de l’epilèpsia, tant en adults com en menuts i és el principi actiu principal d’un nou fàrmac en fase de desenvolupament que conté altres cannabinoides però no el tetrahidrocannabinol, responsable de l’eufòria.
Com en el cas d’altres medicaments autoritzats contra l’epilèpsia, els investigadors no saben amb certesa què converteix el cannabidiol en anticonvulsiu, però siga com siga la base fisiològica, sembla que funciona. Els assajos amb animals i els estudis preliminars amb adults indiquen que redueix les convulsions i en aquests moments el cannabidiol comença a provar-se en xiquets amb epilèpsia refractària. Mitjançant un assaig clínic s’estudiarà si és capaç de mitigar l’activitat epilèptica en 150 xiquets que no responen a la medicació estàndard.
Les proves científiques pel que fa al potencial del cànem en el desenvolupament dels fàrmacs semblen evidents però, com el Doctor Guzmán diu, cal tenir cura amb l’excés d’optimisme.
Llig més sobre fibres: