Temps de llegir amb cables
Tal i com us vam prometre en Temps de llegir sense cables, dediquem l’article de hui a donar a conèixer els blocs relacionats amb la ciència, les plantes o la sostenibilitat. Carrega la bateria i a llegir s’ha dit!
Des d’Espores volem presentar-vos la feina que alguns científics fan per tal de divulgar allò en què treballen. Com si la jornada laboral no fóra prou, molts són els qui a més, inverteixen temps en escriure en blocs per difondre els avanços de les seues investigacions. A tots ells, volem donar-los les gràcies per mantenir-nos tan ben informats.
Imatge de FlickR
A més, queda menys d’un més per saber els resultats dels Premios Bitácoras que van nàixer en 2003, quan els blocs encara no eren massa coneguts. Pots accedir-hi al bloc del concurs fent clic a l’enllaç i votar durant els pròxims dies.
Molt però que molt coneguts
És un poc complicat que, si teniu Facebook o Twitter, no us haja aplegat mai cap notícia de La Bioguia. Una nueva cultura sustentable. El bloc, a què podeu accedir fent clic a l’enllaç anterior, recull una gran quantitat d’articles classificats per seccions: des de permacultura fins reciclatge passant per tecnologia o viatges. Tot vinculat a sostenibilitat.
Imatge del Facebook de La Bioguia
Si et subscrius a la Bioguia rebràs les notificacions d’allò que es publica. Un dels últims articles es titula Cena sobre los árboles: cocina a nuevas alturas, però no penses que les entrades del bloc són sempre tan pintoresques, també ens ensenyen a llevar la calç d’una aixeta refregant-li una llima. Recomanable!. A més, podràs accedir a altres blocs relacionats des de la mateixa pàgina, si t’hem despertat la curiositat, clar.
Tampoc és estrany que conegueu Naukas. La plataforma acaba d’aconseguir una col.laboració amb National Geographic i és una publicació molt variada i activa. En aquest bloc escriuen tant científics com historiadors. Fa ben poc, en Espores us citarem el bloc de J.M Mulet, professor de la Universitat Politècnica de València, titulat Tomates con genes. Una peculiaritat de Naukas és que cada autor té la seua pròpia secció, de tal forma que pots buscar les publicacions per temes o fer-te seguidor dels autors i llegir sols els seus articles. Una espècie de bloc de blocs, molts d’ells, participants als Premios Bitácoras.
Imatge del Facebook de Naukas
Un altre portal que funciona de forma semblant però a nivell europeu és SciLogs (science + blogs) on escriuen investigador de totes les branques.
Un parell de bloc ben verds
No podem oblidar-nos de El Bloc de la Tabla. Destinat a les plantes des de tots el punts de vista: jardineria, conreu, jardins botànics, publicacions d’interès. Aquest bloc també és candidat als Premios Bitácoras 2014 i entre les entrades trobem una destinada al Llibre d’arbres i arbustos de la Comunitat Valenciana presentat en Espores pel bloguer Jaime Güemes, president de la Sociedad Española de la Biología de la Conservación de Plantas (SEBICOP) que, com no, també té un bloc a què podreu accedir fent clic ací.
Imatge del Facebook de El Bloc de Tabla
Dos més
El bloc Piratas de la Ciencia està integrat per un grup d’artistes, científics i humanistes que estimen la divulgació i que així ho fan saber a les seues publicacions. Molt presents en les xarxes, tant el Facebook com en Twitter (@piratas ciencia) i amb qui compartim bloguera. Una publicació interdisciplinar, una paraula que significa millor que sona.
Imatge de perfil en Twitter de Piratas de la Ciencia
D’altra banda, un altre bloc que us recomanem és Diario de un copépodo. El bloj invertebrado. Una publicació rigorosa a càrrec de Rafael Medina, investigador madrileny dedicat a la taxonomia vegetal. En paraules de l’autor: un bloj tan personal como prescindible donde se da salida a una serie de reflexiones invertebradas que no vienen a cuento y que carecen de interés… pero es que si me callo, reviento.
Imatge de perfil en Twitter de @copepodo
Fins ací, hui
Des d’Espores volem oferir un servei de divulgació i d’informació pel que fa a la botànica, la jardineria, l’agricultura o l’oci verd. Amb dos anys d’existència treballem per millorar el contingut i per donar la major difusió possible però el que més ens agraden són les col.laboracions variades d’artistes, conservadors, paisagistes, botànics… Si creus que tens un projecte, una experiència, una idea o reflexió que divulgar o tot junt, fes-nos-ho saber. Qui sap, pots ser bloguer/a nostre.
No penseu que anem a deixar així aquest tema perquè els blocs naixen, creixen, es reprodueixen i moren. Deixem-los evolucionar, que nosaltres us ho contem.