Temps de llegir sense cables
La ciència i la divulgació recorren Internet i les xarxes gràcies a nombrosos blocs i a científics generosos que comparteixen les seues experiències d’una forma propera i gratuïta. Però hui recomanarem lectures clàssiques, en paper, així no cal el cable del carregador.
Si sembla que llancem pedres sobre la nostra teulada recomanant llibres no és així en absolut. La curiositat crida la curiositat i com més sabem més ens queda per saber. L’article de hui el dediquem a recordar-vos algunes lectures tradicionals de la divulgació de la ciència i altres un poc més recents per gaudir al sofà amb la manteta o de qualsevol gespa propera.
Més endavant prepararem un article que recopile els blocs digitals de divulgació científica amb més èxit en Internet però, per als més previsors, us donem algunes idees que poden funcionar molt bé com regal nadalenc. I com estan tant de moda les llistes, ací en va una.
Imatge de FlickR
Autors que podem creuar-nos fent la compra
La biotecnologia és un dels temes més candents en ciència i que més disputes desperta. Si vols afinar la teua postura pel que fa a l’ús dels transgènics, Els gens que mengem, de Daniel Ramón, pot ser un bon començament. A més, l’autor és doctor en biologia per a Universitat de València i investigador del CSIC en d’Institut d’Agroquímica i tecnologia del Aliments de València. El maig passat va presentar el thriller biotecnològic Maná que desvela què es el cou rere els descobriments científics. Tu tries!
Seguint amb la biotecnologia, no podem obviar la recent i exitosa obra de José Miguel Mulet, doctor en Bioquímica i Biologia per la Universitat de València titulada Comer sin Miedo en què l’investigador i professor de la Universitat Politècnica de València acaba amb molt dels mites sobre els aliments que circulen entre la població amb dades científiques i sòlides.
Imatge de FlickR
D’Atapuerca al nostre sofà
Un altre biòleg que ens dóna què llegir és Juan Luís Arsuaga: es va doctorar en la Universitat Complutense de Madrid, guardonat amb el premi Príncep Felip d’Astúries i director de les excavacions d’Atapuerca entre moltes altres coses és també l’autor de El collar del Neandertal, La Especie Elegida, Amalur o El enigma de la Esfinge. Però es va atrevir amb la novellla fa un temps: Al Otro lado de la Niebla és una preciosa història sobre el primer humà artista i la seua lluita per la supervivència, l’amor i un Nom Vertader amb què identificar-se. Piojo, el protagonista (aquest no és el Nom Vertader, no us estem xafant la història), recorre paisatges descrits amb molta gràcia lluitant contra les adversitats. Una viatge en què aprendre com vivien els primer humans i iniciar-nos en l’antropologia.
Juan Luís Arsuaga. Imatge de FlickR
En 2010 i amb la col.laboració de la historiadora Milagros Algaba i l’humorista gràfic Forges, es va editar per primera vegada Elemental queridos humanos, vida y andanzas del ingenioso planeta Tierra. Un llibre sobre la història geològica de la terra i la vida contada amb rigor i il.lustrada amb humor.
Autors llunyans però interessants
Seguint amb el caire humorístic dels llibres de divulgació, volem ressenyar El hombre que confundió a su mujer con un sombrero. Oliver Sacks va nàixer en Londres en 1933 i compila vint historials mèdics de pacients neurològics mentre indaga en la ment humana sense grans circumloquis ni tecnicismes. També és autor de Un Antropólogo en Marte y de Despertares, més coneguda per la pel.lícula protagonitzada per Robin Wiliams i Robert De Niro
No podem deixar de costat a Stephen Jay Gould i una de les seues obres, El pulgar del Panda. D’aquestes pàgines es desprèn el missatge poc idíl.lic que la natura és barroera i són les seues rareses les què ens permeten qüestionar les teories sobre la història de la vida. L’autor, antropòleg novaiorquès també va esciure La sonrisa del flamenco, La falsa medida del hombre i és protagonista d’un brillant capítol de la sèrie Los Simpsons.
Stephen Jay Gould. Fes clic aquí si t’interessa l’origen de la imatge
Per a llegir amb els menuts
¿Por qué el cielo es azul? ¿No t’agradaria poder respondre a esta pregunta sense haver de consultar en Internet? Javier Fernandez Panadero es un físic madrileny autor del llibre així titulat. A pesar que ja us l’hem recomanat a Espores, en l’article homenatge al naturalista David Attenborough, us recordem que el llibre en què el britànic participa i que va destinat a un públic infantil es titula Las grades preguntas de los niños y las sencillas respuestas de los grandes expertos, del qual no cal dir massa perquè el títol ens ho deixa clar.
La divulgació és el sentit d’Espores com ho és de tots els llibres que hem recomanat i tots els que hem deixat de fer-ho. Esperem les vostres recomanacions en Facebook i Twitter. Més endavant, com hem dit, us recomanarem blocs de ciència que seguir. Esperem despertar en vosaltres la curiositat pels llibres de divulgació i si ja en llegíeu, animeu-vos a regalar-ne un per Nadal, al cap i a la fi, aprendre no és una qüestió d’edats sinó de ganes.
Imatge de capçalera de FlickR