Oci verd

22 maig 2014

El gran Edèn de Cornualla

Evocant pel seu nom i la seua esplendor vegetal al llegendari jardí d’Adán i Eva descrit en la Bíblia, Eden Project és un dels projectes d’educació ambiental més importants del món. Milions de persones visiten cada any les seues instal·lacions, una combinació perfecta d’ecologia, horticultura, ciència, art i arquitectura insuperable fins avui.

Fa tretze anys un grup d’enginyers, arquitectes, biòlegs, geòlegs i botànics van engegar un projecte pioner en el món. L’objectiu era crear la major quantitat de microclimes i climes possibles usant tecnologia d’avantguarda per a demostrar com es pot utilitzar la natura per a regenerar un lloc desbaratat per l’activitat humana. El lloc triat per a engegar tan nova iniciativa va ser una vella pedrera d’argila situada en el comtat de Cornualla, a 270 quilòmetres de Londres. Avui, més d’una dècada després, Eden Project és, podríem dir, el jardí botànic més gran del món, ocupant una extensió total de 50 hectàrees i albergant més de cent mil plantes que representen 5.000 espècies natives de diferents regions climàtiques del món.

Inspirat en la natura i seguint paràmetres de desenvolupament sostenible, en Eden Project es reprodueixen climes tropicals, calents, desèrtics i mediterranis gràcies a la creació d’hivernacles seguint tecnologia d’última generació. Les seues cinc gegantesques cúpules geodèsiques, doms, que poden veure’s a un quilòmetre de distància, són un reflex més de la gran varietat de plantes i situacions que trobem en aquest paradís mediambiental que no solament és un espai per a gaudir de la natura. I és que, a més de la divulgació i l’educació, possiblement la labor més significativa i palpable d’Eden Project és un gran espai per a la recerca i per a la conservació d’espècies, així com el simulador més real fins avui de la regeneració econòmica, ambiental i social en qualsevol racó del planeta. 

 

EDEN_PROJECT_JUNGLA

EDEN_PROJECT_VISTAS


La singularitat i grandesa d’aquest projecte han propiciat que Eden Project haja establit relacions amb associacions, ONG, institucions i universitats com World Wildlife Fund, la Universitat de Reading, el Cornwall College, el Real Jardí Botànic de Kew o l’Institut Internacional pel Medi ambient i Desenvolupament. A més, treballa dins de l’Agenda 21 de la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi ambient i el Desenvolupament, que el defineix com “una missió per a promoure l’enteniment i la responsable gestió de la relació vital entre les plantes, la gent i els recursos, que ens porte a tots cap a un futur sostenible.” Tal com declarava fa un any Tim Smit, el visionari autèntic i creador, aquest projecte “és una manera de recuperar aquella sensació de sorpresa que va deure embargar a Livingstone davant les cataractes Victoria”.

 

Creació de microclimes singulars
La construcció del Projecte Edèn va ser un procés llarg i complicat en el qual van intervenir centenars de professionals. La seua magnitud i el seu objectiu a complir implicava que absolutament tot estiguera mesurat al detall. La construcció va ser duta a terme per Nicholas Grimshaw, soci de l’estudi d’arquitectes Grimshaw & Partners, i triat per a aquesta gran empresa a causa de la seua experiència en la creació del gran sostre de vidre de la Terminal Internacional Waterloo, de Londres. Perquè, abans de res, per a complir els objectius de Tim Smit, Eden Project havia de mirar al cel, posat que les condicions que allí volien reproduir-se únicament podrien donar-se generant una sèrie d’hivernacles perfectes.


Les obres van començar l’any 1996 i van acabar a la fi de 2000, obrint les seues portes al març de 2001. Per a realitzar els hivernacles i cercant la manera més eficaç de contenir els diferents microclimes, Nicholas Grimshaw es va inspirar en les formes orgàniques de les cúpules geodèsiques patentades en 1954 per l’arquitecte nord-americà Buckminster Fuller, i que gràcies a la seua forma geomètrica permetien englobar el màxim volum en la mínima superfície possible. Les grans cúpules són estructures semiesfèriques fetes amb tubs galvanitzats i làmines termoplàstiques hexagonals, lliures de suports interns. Açò i la seua altura permeten que dins de cada cúpula puguen col·locar-se diferents altures i passarel·les per a que el visitant puga observar el fascinant espectacle vegetal tant arran de terra com a vista d’ocell. 

 

EDEN_PROJECT_CUPULA

EDEN_PROJECT_PASARELA


Dins d’aquests hivernacles en els quals s’aprofita tot l’espai es poden controlar de forma quasi mil·limètrica les condicions de temperatura i humitat, de tal forma que es poden reproduir els diferents biomes de la Terra, també coneguts com a paisatges climàtics, i que no són una altra cosa que un conjunt d’ecosistemes que comparteixen un clima, una flora i una fauna determinades. La ubicació de cada bioma dins del complex Eden Project es va establir gràcies a una tècnica que permetia saber en quin punt obtindria major guany de llum solar cada estructura. D’igual forma, es van estudiar les condicions que cada part del terreny i la seua capacitat per a conservar la calor, i es van incorporar panells panells EFTE per a regular la temperatura diària i permetre que se seguira radiant calor a la nit amb una inversió mínima en energia. Fins avui, aquests són els doms geodèsics més grans construïts en el món. 

El més cridaner de tots els hivernaclesés el Bioma Selva, que alberga jungla artificial més gran del món. Abasta un total de 156 hectàrees, mesura 55 metres d’alt, 100 d’ample i 200 de llarg. Un conjunt de cascades ajuda a ambientar, a reciclar l’aigua i, sobretot, a mantenir la humitat ambiental, cosa que s’aconsegueix amb escreix amb un sistema d’irrigació per tubs que hi ha en el sòl. Les característiques permeten que, a més de la selva tropical, aquest hivernacle estiga plagat d’espècies tropicals com els plàtans, el cafè, el cautxú o el bambú. 

 

EDEN_PROJECT_TROPICALbyBevDickinson

Bioma tropical. Imatge: BevDickinson

 EDEN_PROJECT_MEDITERRANEAN
 

Bioma mediterrani


El segon bioma, el mediterrani, està compost per dues cúpules en les quals es reprodueixen característiques d’ambients càlids i temperats àrids. Simula les condicions de zones compreses entre els 30 i els 40º de latitud. En total, aquest bioma abasta una mica menys de 70 hectàrees i té una altura de 35 metres, una amplària de 65 i 135 metres de llarg. Les espècies que podem trobar ací són d’allò més variat, des de les vinyes i les oliveres típiques del nostre país a plantes autòctones de Sud-àfrica o Califòrnia. El tercer bioma és exterior i s’exhibeix en els jardins que envolten a les diferents cúpules geodèsiques. Aquest bioma reprodueix plantes típiques del Regne Unit i en ell podem veure te, espígol, llúpol o cànem.

 

EDEN_PROJECT_HORTICULTURA

 

Excursió en el paradís

A més de les cúpules geodèsiques i els jardins, el Projecte Edèn es completa amb diferents zones de pas, un gran vestíbul situat estratègicament en el punt més alt del terreny conegut com a “Centre del visitant”, i que serveix com a nexe d’unió entre els diferents biomes, un edifici d’exposició i diferents aules i sales de projecció, i l’edifici “Core”, construït amb finalitats educatives amb làmines de fusta i que s’inspira en el creixement de les plantes. 

 

EDEN_PROJECT_CORE

Edifici Core


Malgrat defugir del terme “parc temàtic”, la veritat és que el Projecte Edèn és un lloc on passejar i passar un tranquil dia en família. A més, dels propis hivernacles allí se celebren contínuament activitats educatives, musicals i artístiques que donen al complex un toc lúdic i festiu. Entre les activitats més demandades pels visitants està Walkway, una passarel·la amb diferents altures i plataformes que permet observar la interacció de les cultures indígenes amb la selva, i Skywire, una tirolina de 660 metres de longitud que permet sobrevolar la pedrera i la biosfera mediterrània.

 

EDEN_PROJECT_NOCHE


El Projecte Edèn es va construir seguint paràmetres ecològics i sostenibles des del minut zero, i en ell s’apliquen tècniques de gestió ecològica de l’energia. A més de l’elaboració d’abonament mitjançant el compostatge i de la recuperació de les aigües de les pluges, la matèria vegetal proporciona més de la meitat de la base de càrrega de la calefacció. D’altra banda, la humitat dels biomes és ajudada per esprais de boira sota els arbres i per la cascada, que contribueix a humitejar el bioma gràcies al moviment de l’aire.

 

Pàgina web oficial:
http://www.edenproject.com/

Revista de divulgació científica del Jardí Botànic de la Universitat de València.
Nota legal: Revista Espores. La veu del Botànic es fa responsable de la selecció de bloguers però no dels continguts i opinions en els articles dels mateixos.
Send this to a friend